11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateZece reguli de aur contra indigestiei

Zece reguli de aur contra indigestiei

Diaree, crampe abdominale, arsuri gastrice, mahmureală, puseuri de tensiune, şoc glicemic sunt doar unele dintre efectele imediate ale unei alimentaţii dezechilibrate sau ale consumului în exces de băuturi alcoolice. Un regim de viaţă echilibrat poate duce la prevenirea acestor probleme.

 

1. Nu vă grăbiţi atunci când sunteţi la masă. Mestecaţi bine alimentele pentru că digestia nu începe în stomac.

2. Micul dejun trebuie să fie copios, prânzul să conţină alimente consistente, iar masa de seară să fie uşoară.

3. Cina trebuie luată cu cel puţin două ore înainte de culcare, iar cafeaua sau ceaiurile cu cofeină nu trebuie consumate după ora 18.00. Evitaţi alimentele care ar putea îngreuna digestia şi nu mâncaţi prea mult, ca să evitaţi nopţile albe. În loc de odihnă, organismul va fi ocupat cu digestia. Nu consumaţi prea multe lichide înainte de culcare,

4. Nu neglijaţi alimentele bogate în vitamine şi minerale, cum ar fi legumele şi fructele. Iarna se găsesc la discreţie în pieţe şi supermarketuri nuci, portocale, banane, ridichi, praz, mere, morcovi, gutui etc.

5. Decât mult şi rar mai bine puţin şi des, este principiul după care se ghidează nutriţioniştii, atunci când vorbesc de o alimentaţie echilibrată. Prea multă mâncare consumată dintr-odată duce la creşteri periculoase ale glicemiei.

6. Evitaţi excesul de alimente grase. Eliminaţi, pe cât posibil, alimentele bogate în grăsimi hidrogenate, cum ar fi margarina sau produsele de fast-food, şi reduceţi consumul de maioneză şi carne grasă de porc.

7. Nu beţi mai mult de o cană de cafea pe zi. Ca să nu riscaţi probleme cu tensiunea, încercaţi să înlocuiţi cafeaua naturală cu cea decofeinizată sau, mai bine, cu un ceai îndulcit cu miere de albine. Ceaiurile de măghiran, sunătoare sau măceşe au un gust bun. În plus îmbunătăţesc digestia şi ajută la eliminarea toxinelor din organism.

8. Alcoolul trebuie consumat cu moderaţie, mai ales în perioada Sărbătorilor. Folosiţi mai degrabă băuturi slabe (vin, şampanie, bere), dar de calitate, în cantitate mică.

9. Nu mâncaţi cu un ochi la farfurie şi cu unul la televizor sau la calculator. Senzaţia de saţietate se va instala mai greu şi veţi fi tentaţi să mâncaţi mai mult.

10. O plimbare de 30 de minute după cină arde excesul de calorii, ajutând să vă păstraţi silueta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS