14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFumatul ocazional duce la... alcoolism

Fumatul ocazional duce la… alcoolism

Adulţii tineri care fumează ocazional au mai degrabă probleme cu băutura, potrivit unui nou studiu, citat de Reuters. Cercetătorii de la Universitatea Yale din SUA au descoperit că persoanele care nu fumează în fiecare zi obişnuiesc să asocieze ţigara cu băuturile alcoolice, mai mult decât fumătorii convinşi. Cu alte cuvinte, ei riscă să abuzeze de alcool chiar mai mult decât fumătorii.

Cercetătorii americani şi-au bazat concluziile pe un studiu naţional de sănătate la care au participat aproape 6.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani. Din cele declarate de respondenţi, 25,2% au fost fumători, 7,2% fumători ocazionali, iar restul de 67,6% nefumători. Fumătorii ocazionali au spus că trag din ţigară atunci când consumă băuturi alcoolice. Ei au fost de părere că fumatul sporeşte efectele băuturilor alcoolice. În acelaşi timp, fumătorii convinşi s-au arătat mai puţin interesaţi de a asocia ţigara cu băuturile alcoolice.

În concluzie, fumătorii de ocazie au chef mai des decât fumătorii să consume băuturi alcoolice, având un risc aproape dublu de a abuza de alcool. De asemenea, riscul de alcoolism este de 16 ori mai mare decât la nefumători.

Rezultatele obţinute arată că reducerea asocierii fumatului cu consumul de alcool ar putea duce la prevenirea alcoolismului. Cercetătorii apreciază, mai ales, iniţiativa multor state de a interzice fumatul în baruri, considerând că acest lucru vine în întâmpinarea ideii demonstrate de ei. „Majoritatea statelor au promulgat legi care interzic fumatul în locuri unde se serveşte alcool“, a precizat dr. Sherry A. McKee, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea Yale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS