21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateColesterolul bun împiedică declinul memoriei

Colesterolul bun împiedică declinul memoriei

Nu tot colesterolul are efecte negative asupra sănătăţii. În timp ce colesterolul LDL se depune pe pereţii arterelor, ducând la apariţia aterosclerozei, colesterolul HDL este benefic pentru organism. Un studiu, efectuat în Marea Britanie şi dat publicităţii pe 30 iunie, în Jurnalul de Arteroscleroză, Tromboză şi Biologie Vasculară al Asociaţiei Americane de Inimă, a arătat că un nivel scăzut de HDL – colesterol arată o memorie slabă sau un declin al memoriei, la persoanele mature.

Cercetătorii au examinat relaţia dintre nivelul de grăsimi din sânge şi memorarea unor termeni scurţi verbali la 3.673 de bărbaţi şi femei, în vârstă de 55 de ani, care lucrează în administraţia publică londoneză.

Pentru aceasta, voluntarilor le-a fost testat nivelul de lipide sau grăsimi din sânge, incluzând colesterolul total, HDL (high-density lipoprotein) colesterolul şi trigliceridele. Participanţii au completat, de asemenea, teste scurte de memorie.

Folosind un test statistic numit regresia logistică, cercetătorii au căutat o legătură semnificativă între nivelul HDL-colesterol şi deficitul sau declinul memoriei. Deficitul de memorie a fost definit ca incapacitatea de a reţine mai mult de patru cuvinte, iar declin, incapacitatea de a reţine mai mult de două cuvinte, dintr-o listă de 20.

 

Rezultatele studiului

 

Nivelul crescut de HDL-colesterol este definit ca fiind egal sau mai mare de 0,6g/litru, iar nivelul scăzut de HDL-colesterol, sub 0,4g/litru. Rezultatele au fost ajustate, luând în considerare posibilii factori perturbatori, incluzând aici educaţia, locul de muncă, bolile de inimă, atacul de cord, tensiunea arterială, medicaţia, diabetul, fumatul şi consumul de băuturi alcoolice.

Comparând nivelul de HDL-colesterol în cei cinci ani, s-a constatat că persoanele cărora acesta le-a scăzut aveau cu 61% şanse mai multe să sufere de probleme de memorie, faţă de persoanele al căror HDL-colesterol a rămas la nivel normal. La 60 de ani, cei cu nivelul scăzut de colesterol HDL aveau deja pierderi de memorie în proporţie de 53%. Explicaţia constă în faptul că HDL-colesterolul împiedică depunerea la nivelul neuronilor a fragmentelor de proteine răspunzătoare de declanşarea bolii Alzheimer.

Colesterolul bun se găseşte în concentraţie mare în unele alimente cum ar fi peştele şi gălbenuşul de ou.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS