17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLegumele ne apără de cancer

Legumele ne apără de cancer

Este bine ştiut faptul că alimentaţia poate influenţa, direct sau indirect, apariţia ori evoluţia tumorilor maligne. Pe de altă parte, acţiunea celulară a cancerigenilor poate fi inhibată de anumite alimente. De aceea, este foarte important ca alimentaţia să aibă un rol protector faţă de îmbolnăvirile prin cancer.

 

Principalele elemente nutritive care ne oferă protecţie împotriva cancerului sunt vitaminele A, C, E, flavonele şi fenolii cu acţiune antioxidantă, izotiocianaţii şi indolii, seleniul şi alţi compuşi care se găsesc în legume şi fructe.

Fără aditivi şi excitante în exces

Cel mai mare risc de îmbolnăvire din cauza alimentaţiei necorespunzătoare îl are sistemul digestiv. Alimentele care pot duce la îmbolnăvire sunt cafeaua, ciocolata, băuturile cofeinizate şi acidulate tip coca-cola, ceaiul negru, carnea şi produsele hiperproteice în general, alimentele uscate (snacksuri, covrigei, sticksuri, sandvişurile gata preparate, produsele de fast-food). Toate acestea favorizează instalarea constipaţiei. La ele se adaugă produsele cu aditivi alimentari (gen conservanţi, afânători, coloranţi etc.), care au efect de slăbire a pereţilor venoşi, favorizând astfel apariţia hemoroizilor şi a tumorilor maligne pe colon şi pe rect. Toate aceste alimente sunt interzise persoanelor care au predispoziţie sau se confruntă deja cu boli ale colonului şi rectului.

Consumaţi legume „vii“

Atunci când vine vorba de cancer, este valabil principiul „mai bine să prevenim decât să vindecăm“. Prevenirea cancerului se poate realiza simplu, sănătos şi ieftin cu ajutorul legumelor consumate „vii“, în stare proaspătă, nu „ucise“ şi degradate prin tratamente termice. Nu vă autoliniştiţi cu gândul că „boala asta de cancer n-o să mi se întâmple tocmai mie!“. În condiţiile de stres, de poluare, de alimentaţie neraţională existente în viaţa fiecăruia dintre noi, şansele de a contracta un cancer, la orice vârstă, sunt egale. Restul depinde numai de noi, de stilul nostru alimentar.

Alimente sănătoase

Există şi un top al alimentelor care au efect protector asupra organismului, împiedicând apariţia cancerului:

1. Sfecla roşie conţine un colorant roşu, care inhibă dezvoltarea celulelor tumorale;

2. Varza conţine izotiocianaţi şi indoli, care elimină riscul de producere a cancerului de stomac şi a celui de colon, inhibă efectul cancerigen al hidrocarburilor policiclice aromatice şi intervin în procesele de detoxifiere celulară;

3. Morcovii conţin betacaroten şi vitamina A, care inhibă transformările proliferative ale celulelor, împiedicând apariţia cancerului. S-a constatat o scădere a incidenţei cancerului de piele şi a celui pulmonar la persoane care au aceste substanţe în cantitate mai mare în sânge;

4. Usturoiul conţine o substanţă care întârzie dezvoltarea tumorilor şi creşte durata de viaţă;

5. Germenii de grâu sunt bogaţi în vitamina E şi antioxidanţi;

6. Fibrele alimentare sunt foarte importante pentru prevenirea cancerului digestiv, în special a celui de colon. Ele se găsesc într-o gamă largă de alimente, cum ar fi tărâţe, lăptuci, fasole, mazăre, nuci, prune, mere etc.

7. Peştele şi untura de peşte conţin vitamina A şi un acid care protejează faţă de substanţele cancerigene şi reduce viteza de dezvoltare a tumorilor;

8. Produsele fermentate lactic sunt alt remediu împotriva cancerului. Această descoperire a fost făcută recent de oamenii de ştiinţă, care au constatat că sucurile de fructe şi legume fermentate lactic stimulează procesele imunitare de apărare ale organismului, cresc numărul de limfocite T şi B în pancreas, cu implicaţii majore în prevenirea cancerului. Efectul anticancerigen a fost pus pe seama conţinutului de acid lactic, vitamine şi antioxidanţi.

Dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică şi management sanitar

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU