16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRubeola, o boală contagioasă de sezon

Rubeola, o boală contagioasă de sezon

Rubeola este o boală contagioasă, cauzată de un virus care afectează în mod special copiii şi adolescenţii. Boala apare de obicei iarna şi primăvara, în cadrul unor epidemii. În majoritatea cazurilor boala are o evoluţie scurtă şi uşoară. Însă, în cazul femeilor gravide, boala poate determina malformaţii congenitale la copil.

 

Rubeola se transmite prin contact direct, de la om la om, pe cale aeriană. Persoanele infectate pot transmite virusul prin picăturile de fluid din strănut, tuse sau vorbind. De asemenea, boala se poate transmite foarte uşor în cazul persoanelor care beau din aceeaşi sticlă sau folosesc aceeaşi farfurie pentru mâncare. Transmiterea se poate face şi prin atingerea unei suprafaţe contaminate cu picături de fluid şi apoi a zonei ochilor, gurii sau nasului, fară spălarea prealabilă a mâinilor. Mai rar, rubeola se transmite prin contactul cu sânge infectat la nivelul unor leziuni ale pielii sau mucoaselor, dacă zona afectată nu este spălată imediat. Boala este contagioasă cu câteva zile înainte de apariţia simptomelor şi pe toată durata prezenţei acestora.

Febra, primul semn

Incubaţia durează între 14 şi 21 de zile. Perioada de invazie (de declanşare a bolii) durează una-două zile, simptomele fiind de intensitate scăzută, în unele cazuri chiar lipsind. Manifestările care pot apărea în această perioadă sunt: febră uşoară (mai puţin de 38 de grade Celsius), mărirea ganglionilor limfatici ai gâtului, durerile de cap şi secreţiile nazale sau conjunctivale. Imediat după invazie apare erupţia, care durează între una şi trei zile şi este mult mai redusă decât în cazul rujeolei. Erupţia apare iniţial pe faţă şi se întinde apoi pe gât, trunchi şi pe membre. Se manifestă prin apariţia unor pete roşii-palide, care se unesc între ele. Cel mai frecvent, erupţia este asemănătoare cu cea din rujeolă. În cazuri rare, este asemănătoare cu cea din scarlatină sau apare pe o durată foarte scurtă, trecând neobservată.

Boala nu se tratează cu aspirină

Pentru combaterea febrei şi a durerilor de cap se administrează paracetamol sau fenobarbital. Aspirina nu este recomandată copiilor mici din cauza corelaţiei cu sindromul Reye. Pe toată durata perioadei febrile, micuţul va sta în pat. În aceeaşi perioadă se recomandă o alimentaţie cât mai uşoară, constând în ceaiuri, lapte, iaurt, pâine, fructe, biscuiţi sau macaroane.

Rubeola congenitală

Un caz special îl constituie rubeola congenitală, boală care apare la copiii cu mame ce se îmbolnăvesc de rubeolă pe parcursul sarcinii. Virusul se transmite de la gravida bolnavă la făt prin intermediul placentei. Dacă ea se îmbolnăveşte în prima lună de sarcină, probabilitatea apariţiei bolii este de 50%, în luna a treia scăzând la mai puţin de 30%. În timpul restului sarcinii, probabilitatea apariţiei rubeolei congenitale scade sub 5%.

Simptomele rubeolei congenitale sunt malformaţii, care pot afecta unul sau mai multe organe. În cazul în care mama se îmbolnăveşte în primele două luni de sarcină, apar malformaţii multiple. Cele mai frecvente sunt cataracta congenitală, malformaţiile cardiovasculare şi auditive şi microcefalia. Copiii au greutate mică la naştere, apar hepatosplenomegalia (mărirea volumului ficatului şi al splinei), icterul şi o scăderea numărului trombocitelor din sânge.

Îmbolnăvirea poate fi prevenită prin vaccinare

Tratamentul rubeolei congenitale nu este eficient, fiind doar simptomatic. Profilaxia bolii este foarte importantă, vaccinarea antirubeolică fiind recomandată pentru a preveni apariţia rubeolei congenitale, dar şi a formei obişnuite a bolii. Se administrează un vaccin combinat pentru rujeolă, oreion şi rubeolă, numit MMR. Profilaxia constă în administrarea a două doze de vaccin, prima la sugarii cu vârste cuprinse între 12 şi 14 săptămâni, cea de-a doua fiind administrată copiilor cu vârste între patru şi şase ani. Nu se recomandă vaccinarea antirubeolică a gravidelor. În cazul femeilor care doresc să rămână însărcinate şi care nu sunt sigure dacă au fost vaccinate, se recomandă efectuarea unor teste. Dacă imunizarea nu este prezentă (femeia respectivă nu a fost vaccinată), se administrează vaccinul cu cel puţin o lună înainte de concepţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS