10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaricela sau vărsatul de vânt

Varicela sau vărsatul de vânt

Varicela (vărsatul de vânt) este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase care cauzează erupţie (urticarie). Ea apare pe tot parcursul anului. Este mai frecventă iarna şi primăvara.

 

Varicela este una dintre „bolile copilăriei“, dar poate să apară şi la adulţi. În acest caz este mult mai severă şi cauzează complicaţii la femeile gravide, nou-născuţi, copii cu vârsta peste 15 ani şi persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

Varicela şi herpesul provocate de acelaşi virus

Virusul varicelo-zosterian, unul dintre virusurile herpetice, determină apariţia varicelei. Acelaşi virus poate determina şi herpesul zoster.

Cel mai frecvent, boala se transmite pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucale şi nazale. Virusul se poate transmite prin aer, prin strănut sau tuse, de la persoane bolnave. Mai rar, virusul se transmite prin secreţiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate (băşicuţelor de pe piele).

Cea mai contagioasă perioadă începe cu două-trei zile înainte de apariţia erupţiei veziculare şi continuă în timpul formării veziculelor (care durează în general patru-cinci zile) până în momentul când toate veziculele au format cruste.

Infectarea de la nivelul veziculelor din herpes zoster apare în puţine cazuri. Persoana care contractează varicela poate să facă o formă chiar mai severă decât cea care i-a transmis boala. După dispariţia erupţiei şi după ce toate veziculele s-au uscat şi s-au format cruste, persoana infectată nu mai este contagioasă.

Manifestările bolii

Perioada de incubaţie (de la expunerea la virusul varicelei până la apariţia semnelor de boală) este între 14-16 zile, dar poate fi cuprinsă între 10-21 de zile. Primele manifestări ale varicelei sunt febra, între 38 şi 39,4°C, indispoziţie, oboseală şi stare de rău, apetit diminuat sau lipsa acestuia, dureri de cap şi inflamaţia gâtului.

Primele manifestări sunt de obicei uşoare la copii, dar la adulţi pot fi severe şi persistă pe toată perioada bolii. După una-două zile apare erupţia pruriginoasă (care produce mâncărime).

Erupţia

Erupţia cutanată din varicelă apare mai întâi pe trunchi şi faţă, după una-două zile de la apariţia simptomelor. Erupţia cutanată se răspândeşte şi la nivelul scalpului (pielea capului), feţei, nasului şi gurii. Mai rar, poate afecta conjunctiva (membrana mucoasă transparentă care acoperă faţa internă a pleoapelor şi o parte a globului ocular) şi corneea (albul ochiului), interiorul gâtului şi zona genitală.

Este nevoie de una-două zile pentru ca petele roşii să treacă prin toate stadiile de evoluţie până la formarea de cruste. Zilnic apar noi pete roşii (macule), timp de cinci-şapte zile.

Complicaţiile varicelei sunt suprainfecţia bacteriană, ataxia cerebeloasă acută, pneumonia cerebeloasă, varicela congenită.

Tratament

Tratamentul vărsatului de vânt variază în funcţie de vârsta persoanei, starea de sănătate şi de severitatea bolii.

La primele semne, bolnavul trebuie să se prezinte la medicul de familie sau la cel specialist de boli infecţioase. În momentul administrării tratamentului simptomatic trebuie respectate cu atenţie recomandările, în special la copiii mici.

Vaccinarea

Vaccinarea previne îmbolnăvirea cu varicelă. În cazuri rare, după vaccinare poate apărea o erupţie uşoară. În acest caz, este recomandată evitarea contactului cu alte persoane care nu au făcut varicelă sau care nu au fost vaccinate.

Dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică şi management sanitar

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU