10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePastila de râs, tratament eficient împotriva bolii

Pastila de râs, tratament eficient împotriva bolii

Râsul este un adevărat antidot împotriva stresului sau a stărilor depresive, având, de asemenea, efecte terapeutice. Simptomele unor boli sunt ameliorate prin intermediul terapiei prin râs.

Doar câteva specii de maimuţe pot mima o grimasă surâzătoare, râsul aparţinând în exclusivitate omului. Rabelais spunea: „Omul este animalul care râde“. În prezent, din cauza problemelor zilnice de acasă sau de la serviciu sau a oboselii, oamenii râd din ce în ce mai puţin. De aceea, efectele benefice ale râsului nu sunt cunoscute de majoritatea populaţiei.

Un adevărat masaj corporal

Râsul reprezintă un răspuns fizic involuntar la o emoţie pozitivă. Este un reflex care constă într-o serie de expiraţii sacadate, determinate de mişcările violente de inspirare-expirare ale diafragmei. Mecanismul râsului constă în contractarea unor muşchi (respiratori, abdominali, ai feţei şi ai laringelui), urmată de relaxarea acestora. Râsul acţionează asemănător unui masaj în interiorul corpului, relaxând întregul organism. Când râdem, presiunea arterială scade şi apar modificări ale respiraţiei, bronhiile mărindu-şi volumul.

În timpul râsului sunt secretate endorfine, substanţe chimice care au acţiune euforizantă şi analgezică. Acestea stimulează sistemul imunitar, având proprietăţi antivirale, antimicotice, antibacteriene şi antitumorale. De asemenea, endorfinele conduc la creşterea apetitului sexual şi a secreţiei hormonilor sexuali.

Studiu

Cercetătorii de la Universitatea Maryland au efectuat un studiu care a vizat stabilirea efectului râsului asupra inimii. A fost selectat un grup de 300 de persoane de vârste apropiate, unele cu boli cardiace, altele sănătoşi. Concluzia a fost că pacienţii care sufereau de boli de inimă s-au dovedit a fi stresaţi şi foarte serioşi. Un procent de 40% dintre aceştia au afirmat că râd foarte rar, nici măcar în momentele care în mod normal ar provoca hohote de râs. Michael Miller, unul dintre autorii acestui studiu, susţine că „avem nevoie de 30 de minute de exerciţii fizice de două ori pe săptămână şi de 15 minute de râs zilnic pentru menţinerea sănătăţii“. Psihoterapeuţii recomandă râsul pentru a rări apariţia unor boli precum infarctul, accidentele cerebrale sau depresia.

Prin urmare, una dintre cele mai noi metode de a menţine organismul sănătos este terapia prin râs. Aceasta constă în zece minute de râs viguros zilnic, împărţite în patru-cinci reprize. Este în mod special recomandată în disfuncţii psihosomatice cauzate de nelinişte şi stres. Terapia prin râs are succes şi în tratamentul tulburărilor cardiace, al bolilor aparatului digestiv, insomniilor, emfizemului pulmonar şi al migrenelor. Râsul este cea mai simplă metodă de a ne îmbunătăţi starea fizică şi psihică, eliberându-ne de angoase şi fiind cea mai redutabilă armă împotriva stresului.

Ştiaţi că…

Dacă râdem de 100-200 de ori pe zi e ca şi cum am alerga zece minute? Aceasta deoarece râsul pune sângele în mişcare, dă o stare de bine şi înlătură încordarea.

Un copil râde cam de 40 de ori pe zi, în timp ce un adult doar de 20? Serviciul, convenţiile sociale, problemele ne fac să devenim, cu timpul, serioşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS