12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCiocolata, aliment şi medicament

Ciocolata, aliment şi medicament

Ciocolata este un produs alimentar al cărui gust este foarte apreciat. Dar, deşi este consumată în special datorită gustului foarte plăcut, este un produs benefic pentru organism, fiind utilizată de sute de ani în tratamentul asteniei, gutei, balonării, diareei, impotenţei sau dispneei.

Ciocolata se găseşte pe piaţă în mai multe sortimente. Cea neagră este un amestec de cacao (minimum 34%) şi unt de cacao cu zahăr, cantitatea de zahăr variind în funcţie de cacaua utilizată.

Ciocolata cu lapte conţine între 20-34% cacao (masă de cacao şi unt de cacao) şi 12% substanţă uscată de lapte. Cea albă este un amestec de unt de cacao, lapte, arome şi zahăr. Culoarea este aproape albă deoarece nu conţine alte ingrediente pe bază de cacao.

Scade tensiunea arterială

Numeroase studii au demonstrat beneficiile consumului de ciocolată, în special neagră, care poate fi folosită cu succes în prevenirea şi tratamentul unui număr mare de boli. Ea reduce tensiunea arterială fără să îngraşe. Deşi se ştia că persoanele care consumă 100 g de ciocolată sau produse din ciocolată zilnic au o tensiune arterială mai scăzută decât cele care nu consumă frecvent, acest efect a fost cunoscut în totalitate de curând. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Spitalul Universitar din Koln a demonstrat scăderea presiunii arteriale sistolice în medie cu 4,7 mm/Hg, cea diastolică fiind micşorată cu 2,8 mm/Hg, efectul fiind comparabil cu al majorităţii medicamentelor antihipertensive.

Reduce riscul apariţiei infarctului

Ciocolata îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în creier. S-a demonstrat că băuturile care au cacao, datorită conţinutului ridicat de flavonoizi, îmbunătăţesc circulaţia sângelui în creier pe o durată cuprinsă între două şi trei ore. Flavonoizii sunt antioxidanţi naturali, care se găsesc în cantitate mare în seminţele de cacao. Magneziul conţinut în ciocolată are, de asemenea, efect trofic şi relaxant pentru celula nervoasă.

Ciocolata reduce riscul apariţiei infarctului. Consumul a una – trei tablete de ciocolată neagră pe zi reduce riscul decesului cauzat de infarctul miocardic acut cu peste 50%, datorită efectului antiagregant plachetar.

Energizant

Persoanele care suferă de sindromul oboselii cronice şi care consumă ciocolată neagră îşi pot duce la bun sfârşit activitatea zilnică. Acest produs contribuie la creşterea cantităţii de colesterol HDL (colesterolul „bun“), în acelaşi timp reducând colesterolul LDL (cel „rău“), datorită conţinutului bogat în flavonoizi, spre deosebire de ceai, vin sau cafea, care au flavonoizi în cantităţi mai scăzute.

De asemenea, îmbunătăţeşte starea psihică, iar cafeina şi alte substanţe din ciocolata neagră induc o stare de bine şi scad intensitatea simptomelor sindromului premenstrual.

Ciocolata neagră

Dacă vreţi să beneficiaţi din plin de pe urma proprietăţilor benefice ale ciocolatei, trebuie să consumaţi ciocolată neagră, care să conţină în proporţie de minimum 60% masă de cacao. Consumul de ciocolată bogată în grăsimi şi zahăr rafinat nu aduce beneficii atât de mari precum cea neagră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS