5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVitamina D reduce riscul de cancer

Vitamina D reduce riscul de cancer

Cercetătorii britanici şi americani au demonstrat că expunerea la soare scade riscul de cancer de colon sau cancer de sân. 10 – 15 minute de expunere zilnică la soare sunt suficiente pentru ca organismul să producă vitamina D necesară pentru protecţia optimă faţă de aceste boli.

Expunerea la soare este foarte importantă pentru sănătatea organismului, deoarece vitamina D, care oferă protecţie împotriva cancerului, este sintetizată de organism sub acţiunea directă a luminii solare. Cercetătorii din Marea Britanie susţin că deficienţa de vitamina D este cauza apariţiei a 600.000 de cancere de sân sau de colon în întreaga lume, în special în ţările din nordul Europei, unde expunerile la soare au o durată mai mică în comparaţie cu celelalte regiuni. Sunt recomandate 10 – 15 minute de expunere la lumina solară zilnic pentru ca organismul uman să producă o cantitate optimă de vitamina D. S-a demonstrat că expunerea la lumina solară este mult mai eficientă pentru producţia vitaminei D decât dieta.

 

Studiu

 

Alt studiu realizat de cercetătorii de la Harvard a demonstrat că un nivel ridicat al vitaminei D din sânge previne apariţia cancerului de colon.

Cele care beneficiază cel mai mult de pe urma nivelului ridicat sunt persoanele cu o greutate normală, protecţia oferită de vitamina D împotriva acestei boli fiind mai redusă în cazul persoanelor supraponderale. Studiul a constat în compararea analizelor unui lot de 179 de persoane care sufereau de cancer de colon cu cele ale unui grup de 360 de persoane sănătoase. Rezultatele studiului au concluzionat că persoanele cu un nivel ridicat al vitaminei D în sânge erau mult mai puţin expuse cancerului faţă de acelea care aveau niveluri scăzute de vitamina D.

 

Vitamina D încetineşte viteza de înmulţire a celulelor canceroase

 

Vitamina D are un rol important în prevenirea bolilor, nefiind încă elucidat complet mecanismul prin care acţionează, dar este stabilit că rata de creştere a celulelor canceroase este încetinită. Vitamina D este, de asemenea, esenţială pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor, menţinând sănătatea oaselor şi a dinţilor. Vitamina D este disponibilă în farmacii sub două forme: vitamina D2 şi vitamina D3, cea din urmă având efectul cel mai pronunţat şi fiind eficientă în prevenirea bolilor. În dietă, vitamina D este disponibilă în lapte, ulei de măsline, margarină, unt, untură de peşte, ouă, ficat, vegetale proaspete, ciuperci şi unele tipuri de cereale.

Protecţie

Protecţia pe care o oferă vitamina D împotriva cancerului este mai puternică şi funcţionează mai bine la persoanele active, care au o greutate normală, şi mai puţin la cele supraponderale, susţin cercetătorii care s-au ocupat de acest studiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS