17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMerele ţin cancerul la distanţă

Merele ţin cancerul la distanţă

„Un măr pe zi ţine doctorul departe“, spune o veche zicală, care se potriveşte şi acum foarte bine. Dar ştiţi într-adevăr de ce merele sunt speciale? Şi de ce nu aţi auzit până acum că o banană sau un grepfrut pe zi ţin doctorul departe? Merele au proprietăţi diferite de cele ale altor fructe, urmările benefice ale consumului de mere fiind dovedite de-a lungul timpului.

Proprietăţile curative şi de prevenire ale merelor au intrat de multe ori în atenţia cercetătorilor. Deşi aceste proprietăţi se regăsesc individual în numeroase fructe, acestea pot fi găsite în totalitate doar în mere, de aceea consumul lor este benefic pentru sănătate.

 

Proprietăţi

 

Iată care sunt cele mai importante dintre proprietăţile merelor:

1. Conţin vitaminele A, B1, B2 şi C, dar şi substanţe nutritive precum fier, fosfor, magneziu şi potasiu. Datorită conţinutului ridicat de vitamina C, sistemul imunitar este întărit.

2. Consumul regulat de mere previne bolile de inimă ca urmare a conţinutului ridicat de flavonoizi, substanţe antioxidante care reduc incidenţa anumitor boli cardio-vasculare şi a afecţiunilor degenerative legate de îmbătrânire.

3. Un măr de dimensiuni obişnuite conţine în jur de 70-100 de calorii. Dacă vreţi să consumaţi dulciuri, mai bine mâncaţi mere în locul ciocolatei sau prăjiturilor, deoarece acestea conţin zahăr în cantităţi asemănătoare, dar şi calorii de patru ori mai puţin decât o prăjitură.

4. Prevenirea diverselor forme de cancer. Consumul zilnic de mere previne apariţia cancerelor de prostată, colon şi sân. Oamenii care mănâncă mere zilnic au cu 20% şanse mai mici de a dezvolta aceste forme de cancer. De asemenea, quercetina, o substanţă care se găseşte în mere, se pare că reduce apariţia cancerului pulmonar cu 50%, în prezent fiind efectuate studii pe aceasta temă.

5. Merele conţin fenoli, care au un dublu efect asupra conţinutului de colesterol din organism. Aceştia reduc nivelul „colesterolului rău“ LDL, crescând în acelaşi timp nivelul „colesterolului bun“ HDL. Datorită acestui efect, majoritatea bolilor cardiovasculare sunt prevenite.

6. Un măr conţine 20% fibre, acest procent fiind mai mare decât cel din majoritatea cerealelor. Aproape 80% din fibrele din măr sunt solubile şi reduc colesterolul. Restul de 20% sunt fibre nesolubile despre care se crede că previn bolile cancerigene.

7. Previn îmbolnăvirea creierului, prin conţinutul bogat de fitonutrienţi. Fitonutrienţii previn apariţia bolilor neurodegenerative, ca Parkinson sau Alzheimer.

8. Previn apariţia bolilor respiratorii. Un studiu a demonstrat că oamenii care mănâncă mai mult de cinci mere pe săptămână au o incidenţă scăzută a bolilor respiratorii, inclusiv a astmului bronşic.

Consum optim

În medie se consumă un măr pe săptămână, o cantitate insuficientă pentru ca organismul uman să profite de pe urma proprietăţilor curative ale merelor. Merele fac parte din dieta sănătoasă şi echilibrată care menţine organismul sănătos şi longeviv. Mărul are gust bun, aspect minunat şi conţine substanţe nutritive necesare pentru organism.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS