12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateConsecinţele avortului

Consecinţele avortului

Apariţia mijloacelor contraceptive a dus în întreaga lume la scăderea numărului avorturilor. Cu toate acestea, mai sunt femei care practică avortul, unele în mod repetat, pentru întreruperea sarcinilor nedorite. Din păcate, şi acum se ştiu foarte puţine lucruri despre riscurile pe care le implică o întrerupere de sarcină.

În cabinetele medicale de obstetrică-ginecologie se practică în mod curent avortul prin aspiraţie. Aceasta este o metodă considerată mult mai puţin riscantă decât chiuretajul, care poate să ducă la perforarea uterului. Cu toate acestea, efectele secundare apar mai des decât ne-am putea imagina. „Sângerarea este normală după un avort şi durează în medie cinci-şapte zile. Doar dacă depăşeşte patru săptămâni şi este abundentă este cazul ca femeia să îşi facă probleme şi prima măsură este prezentarea de urgenţă la medicul ginecolog“, susţine dr. Doina Bănicioiu, medic primar planificare familială la Spitalul de Urgenţă Craiova. Sângerările pot fi însoţite de crampe timp de patru-cinci zile, greaţă uşoară sau vărsături, tensiune în sâni şi reacţii emoţionale (tristeţe, deprimare, nelinişte). Toate aceste fenomene sunt însă normale şi se diminuează treptat până la dispariţie. Dacă se accentuează, trebuie să mergeţi la medic. După un avort, ciclul menstrual revine după aproximativ 30-35 de zile.

Igiena intimă

O complicaţie de temut a avortului este infecţia. Dacă nu se intervine urgent, viaţa femeii este pusă în pericol. De aceea trebuie urmărită cu atenţie apariţia următoarelor simptome: febră peste 38 de grade, frisoane, dureri abdominale severe care nu cedează, greţuri sau vărsături, sângerări anormale (care îmbibă unu-două absorbante într-o oră).
Pentru a se proteja în această perioadă de complicaţii, femeile trebuie să acorde o atenţie deosebită igienei intime. „Este interzisă baia în primele două săptămâni, însă femeile pot să facă duş. Trebuie, de asemenea, să evite spălăturile vaginale şi să nu folosească tampoane intravaginale, ci doar absorbante sanitare. Exerciţiile fizice şi activităţile obositoare sunt dăunătoare în primele două săptămâni de după avort şi este bine să fie reluate după efectuarea controlului medical“, a spus dr. Doina Bănicioiu.

Reluarea vieţii sexuale

După un avort, organismul trebuie să aibă un răgaz de două săptămâni pentru a se întrema. Dacă femeia îşi începe viaţa sexuală mai devreme (din ziua a şaptea de avort) există şi riscul apariţiei unei noi sarcini. Din această cauză, medicii recomandă folosirea unei metode de contracepţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS