27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMiopia - tulburarea vederii la distanta

Miopia – tulburarea vederii la distanta

Miopia sau tulburarea vederii la distanta afecteaza o proportie semnificativa a populatiei, dar aceasta afectiune oftalmologica poate fi usor corectata prin tratament optic (ochelari de vedere, lentile de contact) sau chirurgical.


Persoanele cu miopie disting cu dificultate obiectele situate la distanta, dar le vad bine pe cele din imediata apropiere. De exemplu, o persoana mioapa poate sa nu fie capabila sa vada semnele de circulatie situate la distanta pe autostrada, ci doar de la câtiva metri.


Cauze si simptome


Pacientii cu miopie prezinta o tulburare de refractie. In cazul acestor persoane, globul ocular are axul antero-posterior prea lung sau corneea are curbura prea accentuata, astfel incât lumina care patrunde in ochi nu este focalizata corect. Imaginile sunt focalizate in fata retinei, portiune a ochiului usor sensibila la lumina, cauzând o vedere neclara.


Miopia se mosteneste genetic si, de obicei, debuteaza in copilarie. In mod normal, afectiunea stagneaza, dar se poate si agrava pe masura ce se inainteaza in vârsta.


Persoanele cu miopie prezinta adesea cefalee, deplasari ale globilor oculari, strabism sau oboseala in timpul sofatului, in timp ce efectueaza activitati sportive sau privesc la distanta. Copiii, de obicei, se plâng ca nu vad la tabla in timpul orelor de curs.


Diagnostic si tratament


Miopia poate fi usor diagnosticata prin efectuarea controlului standard de un medic oftalmolog. Tratamentul optic (prescrierea de lentile divergente sau lentile de contact) sau procedeele chirurgicale refractive pot corecta miopia. Persoanelor cu miopie li se prescrie corectie prin utilizarea de lentile cu indice de refractie cu numar negativ, ca de exemplu -3. Cu cât numarul are o valoare absoluta mai mare, cu atât mai puternice vor fi lentilele. Corectia cu lentile divergente ajuta ochiul sa focalizeze lumina la nivelul retinei, clarificând vederea.


Interventiile chirurgicale refractive pot diminua sau chiar elimina dependenta de ochelarii de vedere sau de lentilele de contact.


Procedee chirurgicale


Exista mai multe procedee chirurgicale pentru a trata miopia. Keratectomia fotorefractiva foloseste laserul pentru a indeparta un strat al tesutului cornean care acopera corneea si permite razelor de lumina sa focalizeze mai aproape sau chiar la nivelul retinei.


LASIK este alt procedeu chirurgical care utilizeaza laserul pentru corectia curburii corneei. Cu ajutorul laserului se taie un lambou la suprafata corneei, indepartându-se o portiune de tesut corneean, apoi lamboul este pus la loc. Acest procedeu chirurgical este folosit in mod frecvent pentru a corecta miopia.


Alta varianta o reprezinta inelele corneene din plastic, denumite „Intacs“, care sunt inserate in ochi pentru a modifica curbura corneei. Avantajul inelelor este reprezentat de faptul ca pot fi mentinute in ochi permanent, pot fi indepartate in cazul aparitiei unei afectiuni sau sa fie ajustate daca se recomanda modificari.


Material realizat cu informatii preluate de pe www.sfatulmedicului.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS