21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRosiile previn aparitia cancerului de prostata

Rosiile previn aparitia cancerului de prostata

Alimentatia bogata in grasimi animale este direct raspunzatoare pentru numarul mare de barbati bolnavi de cancer de prostata.


Cancerul de prostata apare rar sub vârsta de 40 de ani si este cu precadere o boala a barbatului dupa 65 de ani. Potrivit Ligii Române de Cancer, 7,3% dintre barbatii din România mor in fiecare an din cauza acestei afectiuni, considerata a doua cauza de deces prin cancer dupa cancerul pulmonar.


Un numar tot mai mare de dovezi vin in sprijinul legaturii dintre cancerul de prostata si dieta bogata in grasimi animale.


Se considera ca tot diferentele dintre regimurile alimentare explica si incidenta de 120 de ori mai mare in SUA decât in China, unde alimentele grase nu fac parte dintre obiceiurile alimentare.


Alimente protectoare


Unele alimente par a avea efect protector. Un studiu efectuat timp de noua ani si publicat in 1995 sugereaza ca produsele din rosii protejeaza impotriva cancerului de prostata, probabil pentru ca rosiile sunt bogate intr-o substanta numita lycopene. Lycopene este un antioxidant, un agent chimic care inhiba procesele celulare de oxidare. Oxidarea celulara excesiva poate fi periculoasa pentru sanatate, pentru ca se produc molecule numite radicali liberi.


De asemenea, rezultatele preliminare ale unui studiu efectuat in Finlanda arata ca pe termen lung, doze moderate de vitamina E ca antioxidant dovedit pot impiedica cresterea tumorilor prostatice.


Factorii de mediu, cum ar fi expunerea profesionala la cadmiu, au fost de asemenea asociati cu risc crescut de cancer de prostata. Antecedentele familiale joaca un rol important.


Simptome


Cancerul de prostata este o maladie maligna a glandei prostatice, un organ de marimea unei nuci situat sub vezica urinara la barbati. Glanda prostata inconjoara uretra, prin care trece urina din vezica urinara in timpul urinatului.


Simptomele bolii sunt dificultatea sau durerea la urinare, urinarea frecventa, mai ales nocturn, prezenta sângelui in urina sau sperma. Durerile lombare, toracice, pelviene sau la nivelul coapselor pot semnaliza ca a aparut diseminarea la nivelul coastelor, pelvisului sau altor oase. Toate aceste simptome pot totusi avea si alte cauze, cum ar fi infectia sau adenomul de prostata sau cresterea in volum a prostatei, rezultat firesc al procesului de imbatrânire. Numai un control de specialitate la medicul urolog va putea sa stabileasca diagnosticul. Controlul periodic este bine sa fie efectuat o data pe an dupa implinirea vârstei de 50 de ani.


Tratament


Cancerele localizate pot fi tratate cu hormoni antitumorali sau medicamente citostatice, care reduc tumora prostatica si suprima capacitatea acesteia de metastazare (invazie in tesuturile inconjuratoare). Anumite medicamente pot incetini evolutia cancerului dupa ce a depasit glanda prostata.


In multe cazuri, prostatectomia (rezectia chirurgicala a prostatei) este frecvent asociata cu radioterapia. Totusi, aceasta operatie poate determina impotenta si incontinenta urinara. O alternativa ar fi terapia cu implante radioactive, in care o sursa cu iod radioactiv este inserata in prostata. Procedeul, efectuat sub anestezie, protejeaza tesuturile sanatoase si invecinate si pare a fi la fel de eficient ca si interventia chirurgicala in stadiile precoce de cancer.


La barbatii de peste 70 de ani boala progreseaza adesea atât de lent incât decesul e determinat de alte cauze inainte ca simptomele cancerului de prostata sa devina importante. Din acest motiv, unii medici considera ca la pacientii din aceasta grupa de vârsta se poate renunta la interventia chirurgicala sau la tratamente.


Barbatii de culoare sunt mai sensibili


Cancerul de prostata este frecvent in America de Nord, afectiunea fiind des intâlnita si in Nord-Estul Europei, si este rar in America de Sud, Orientul Apropiat si Africa.


In America, barbatii negri sufera de cancer de prostata cu 37% mai frecvent decât albii, având cea mai crescuta incidenta din lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS