24.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRostopasca, leacul pentru ciroza

Rostopasca, leacul pentru ciroza

Rostopasca (Chelidonium majus) este cunoscuta in popor sub mai multe denumiri. Buruiana de pecingine, iarba de negi sau negelarita sunt denumiri care exprima clar veleitatile vindecatoare ale acestei plante medicinale. Alta denumire, de buruiana sfânta, arata respectul de care se bucura in rândul oamenilor simpli.


Rostopasca creste pe lânga case, in tufisurile de la marginea drumului si prin padurile umbroase. Se poate gasi chiar si iarna, ingropata in zapada.


In scopuri medicinale, planta se foloseste in intregime, cu exceptia radacinilor. Recoltarea plantei se poate face inca din momentul aparitiei primelor flori, in aprilie sau mai si pâna la formarea semintelor. Uscarea se face pe cale naturala in straturi subtiri in incaperi aerisite, sau controlat la o temperatura de 30 – 35 de grade Celsius in uscatorii.


Sucul galben-laptos (latex) existent in tulpina si frunzele plantei devine brun in contact cu aerul. Acesta contine principiile active care ii confera plantei proprietatile terapeutice care au facut-o cunoscuta.


Tratament


Extractele din rostopasca au efecte antibiotice, distrugând un numar mare de germeni patogeni. Sucul proaspat este folosit extern la cauterizarea negilor (verucelor). Sub forma de ceai sau tinctura, rostopasca se utilizeaza ca adjuvant in tratamentul tuberculozei pielii, herpesului, bataturilor, bubelor dulci, psoriazisului si altor boli de piele. Ajuta la cicatrizarea ranilor si la prevenirea aparitiei cheliei, fortificând parul. Are efect vasodilatator coronarian si antispastic biliar, are actiune sedativa si antitumorala sau antimitotica (inhiba inmultirea celulara).


Rostopasca este un excelent tratament in bolile hepatice grave (ciroza hepatica in faza incipienta, hepatite virale A, B si C) daca este folosita in doze homeopatice. Curata atât sângele, cât si ficatul, influentând astfel in mod pozitiv metabolismul. Are, de asemenea, efecte deosebite in unele afectiuni ale aparatului urinar.


Recomandari


Ceaiul de rostopasca se poate folosi pentru inlaturarea rapida a icterului. Doza recomandata este de doua – trei cesti pe zi de ceai preparat prin oparirea unei lingurite de planta cu o cana de apa fierbinte. Se lasa sa infuzeze cinci – sapte minute dupa care se lasa se se raceasca inainte de a fi consumat. Pentru administrare externa este indicata folosirea sucului proaspat de rostopasca sau a tincturii. Tinctura se administreaza pe portiunile de piele afectate de cancer de piele, negi, bataturi si eczeme care nu se vindeca. Fiind un produs homeopat, aceasta poate fi obtinuta din farmacii. Pentru tratament se folosesc 10 – 15 picaturi diluate in putina apa, cu ajutorul carora se formeaza comprese care se aplica pe piele.


Atentie!


Sucul laptos al plantei este foarte iritant. De aceea, in timpul recoltarii nu trebuie sa duceti mâna la fata, iar la terminarea lucrului se vor spala bine mâinile. Trebuie sa fiti atenti si atunci când folositi planta pentru tratament. In doze mari provoaca intoxicatii. De aceea, tratamentul este bine sa se faca sub supravegherea medicului.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristiana Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QIChengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS