22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSuperalimente benefice pentru sanatate

Superalimente benefice pentru sanatate

Expertii nutritionisti au ajuns la concluzia ca multe dintre alimentele pe care le consumam in fiecare zi sunt superalimente, care ar trebui sa stea la baza unei alimentatii sanatoase. Printre acestea se numara fasolea, afinele, broccoli, ovazul, portocalele, dovleacul, somonul, soia, spanacul, ceaiul (verde sau negru), rosiile, carnea de curcan, nucile si iaurtul. Introduse in regimul alimentar zilnic, aceste alimente pot preveni aparitia in organism a modificarilor care determina producerea diabetului, hipertensiunii arteriale, bolii Alzheimer si a anumitor tipuri de cancer.


Fructele mici – pline de elemente nutritive


Fructele din familia nucilor – chiar si nucile de Macadamia, care au cel mai mare continut de grasime – imbunatatesc nivelul colesterolului din organism. Studiile au aratat ca mâncând câte un pumn de alune de cinci ori pe saptamâna puteti scadea cu 15% – 50% riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Bineinteles, consumul exagerat de nuci poate avea si efecte nedorite pentru silueta, in sensul ca un pumn de nuci uscate, prajite si nesarate contine 150 de calorii, ceea ce este suficient pentru a da peste cap efectul de superaliment.


Afinele sunt si ele superalimente. Aceste fructe sunt imbogatite cu un complex de componente nutritive: vitamina C, acid folic, fibre, carotenoide si alte sute de componente, cele mai multe dintre aceste substante fiind continute chiar in coaja afinelor.


Dati culoare mâncarii!


Când vorbim despre superalimente, primul lucru la care trebuie sa ne gândim este culoarea vie. Aceasta inseamna ca alimentele de culoare albastru-inchis, violet, rosu, verde sau portocaliu contin nutrienti folositori pentru sanatate, nutrienti care protejeaza organismul impotriva bolilor de inima si a cancerului si care imbunatatesc echilibrul mental, memoria si alte procese cognitive. Pentru a adauga culoare mâncarii dumneavoastra puneti migdale sau fructe de padure in castronelul de cereale; adaugati rosii mâncarurilor si decorati sandvisurile cu felii de ardei si frunze de spanac. Ca gustare serviti o punga de alune sau de carote, mâncati broccoli crud, rosii cherry sau ardei gras, iar pentru a va reface nivelul de energie de-a lungul zilei, va recomandam sa mâncati cât mai multe fructe si batoane de cereale.


Alegeti soia pentru reglarea colesterolului


Regimul dumneavoastra alimentar poate fi imbunatatit cu produse din soia, precum tofu, laptele de soia, fructe de soia ori soia verde. Nu toata lumea este convisa de beneficiile pe care soia le aduce sanatatii, insa faptul ca acest aliment reduce in mod semnificativ nivelul colesterolului ar trebui sa fie un argument destul de convingator. Un studiu efectuat de Asociatia Medicilor Americani a aratat faptul ca o dieta pe baza de fibre din soia, proteine din ovaz si orz, migdale si margarina vegetala reduce nivelul colesterolului la fel de mult ca si medicamentele traditionale prescrise pentru aceasta problema.


Fibre pentru intregul organism


Fasolea si ovazul reprezinta surse extraordinare de fibre. Fibrele sunt importante pentru sanatatea noastra pentru ca mentin scazut nivelul colesterolului si al glicemiei si ajuta digestia. Testele efectuate pe fibrele incluse in alimentatie – inclusiv cele din fructe, legume, orz, faina de ovaz, tarâte de ovaz – au demonstrat capacitatea acestora de a reduce nivelul colesterolului din sânge. Alimentele bogate in fibre se digera mai incet, prin urmare nu cresc nivelul glicemiei asa cum o fac pâinea, cartofii sau dulciurile. Mâncati cereale cu continut ridicat de fibre, fructe si legume si sucuri naturale si nu evitati fasolea.


Calciu pentru intarirea oaselor


Iaurtul si alte produse lactate mentin oasele puternice si reduc riscurile de fractura pe masura ce inaintam in vârsta. Calciul ajuta si la mentinerea sanatatii dintilor si ajuta activitatea inimii. S-a demonstrat ca femeile care asimileaza cel putin 1.000 de miligrame de calciu pe zi sau consuma produse lactate cu continut scazut de grasime reusesc sa slabeasca mai mult decât celelalte. Consumati lapte degresat, iaurt si brânzeturi cu continut scazut de grasime pentru a evita grasimile saturate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS