12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateArnica, un antibiotic natural eficient

Arnica, un antibiotic natural eficient

Arnica se poate spune ca este cel mai eficient antibiotic natural. Pe lânga efectele de prevenire a racelii este si un excelent tonic natural pentru sistemul nervos in perioada de iarna.


Arnica (arnica montana) este o planta medicinala raspândita in tara noastra in zona de munte. Creste la altitudini mari care pot depasi si 2.000 de metri. In scopuri medicinale se folosesc florile de arnica, bogate in ulei esential, flavonoide, carotenoizi, acizi organici, taninuri, fitosteroli si acizi organici. Contin de asemenea saruri minerale si vitaminele B1, B2, C si E. Arnica este poate cel mai important remediu naturist homeopatic pentru tratarea traumelor. Este de asemenea apreciata pentru efectele imunostimulatoare, motiv pentru care se foloseste frecvent in tratamentul infectiilor. Mai mult, datorita efectelor antidepresive si tonice asupra sistemului nervos, este un excelent remediu pentru perioada de iarna, când tonusul psihic este in scadere, iar capacitatea organismului de a se apara de boli este diminuata semnificativ. Stimuleaza de asemenea imunitatea nespecifica la nivelul cailor respiratorii superioare, protejându-le de infectii bacteriene sau fungice, fiind excelenta pentru persoanele cu amigdalita cronica, sinuzita, faringita etc.


Din florile de arnica se extrag compusii activi necesari pentru prepararea de produse cosmetice pentru ingrijirea pielii. Aceste produse cosmetice au actiune antiinflamatoare, tonica, vasoconstrictoare, cicatrizanta si nu in ultimul rând decongestiva si de reglare a transpiratiei.


Produse


Arnica se foloseste intern in special sub forma de tinctura, care permite o dozare exacta, evitând accidentele care s-ar putea produce din cauza supradozarii. Tinctura se poate obtine din orice farmacie naturista si se administreaza in trei-patru doze pe zi. Doza uzuala recomandata este de o lingurita diluata in 100 ml de apa.


Persoanele care vor sa previna raceala este bine sa foloseasca acest tratament in cure de 1-2 saptamâni. Tinctura de arnica este recomandata de asemenea si in tratamentul altor afectiuni respiratorii (faringite, bronsite, amigdalite, sinuzite), completând efectul antibioticelor de sinteza recomandate de medic. In afectiunile insotite de febra, precum si in prevenirea si tratarea infectiilor urinare si renale se obtin rezultate multumitoare.


In tratamentul infectiilor gâtului se face gargara cu arnica. Pentru aceasta se folosesc 1-2 lingurite de tinctura la o jumatate de pahar de apa, dar cu atentie, pentru a nu inghiti preparatul. Persoanele care sufera de frig pot folosi tinctura pentru frictionarea energica a picioarelor inghetate sau toracelui. Pe locurile frictionate se aplica apoi un unguent cu extract natural de musetel si tataneasa.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristiana Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3


Precautii


Arnica este toxica daca se administreaza mai mult de 30 de picaturi pe zi. Supradozajul cu arnica este foarte periculos, putând duce la accidente digestive cu voma si diaree acuta. La copiii sub sapte ani arnica nu se administreaza decât sub supraveghere medicala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS