6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateInrosirea ochilor se trateaza cu albastrele

Inrosirea ochilor se trateaza cu albastrele

Datorita proprietatilor calmante si tonifiante, albastrelele sunt indicate pentru prevenirea si tratamentul afectiunilor oftalmologice, având, inclusiv, aplicatii cosmetice.


Albastrelele (Centaurea cyanus) sunt plante ierboase care ajung la maturitate in iunie – septembrie. Florile albastre (rareori alb sau roz) au pe lânga efectul estetic deosebit si certe calitati terapeutice, fiind recomandate de specialistii in fitoterapie intr-o serie de afectiuni digestive sau oftalmologice. Sunt, de asemenea, utilizate in cosmetica la tratamentul ridurilor.


Florile se recolteaza numai pe vreme frumoasa. Temperatura de uscare nu trebuie sa depaseasca 35 de grade Celsius, pentru ca planta sa nu-si piarda calitatile terapeutice.


Administrate intern, albastrelele au actiune diuretica si antidiareica. Se folosesc sub forma de ceaiuri in diaree, dispepsie, afectiuni renale si ale vezicii urinare. Ceaiul se prepara din o jumatate de lingurita de flori la o cana de apa clocotita care se consuma pe parcursul unei zile, in trei reprize, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale. Actiunea diuretica este mai buna daca florile de albastrele se folosesc in combinatie cu frunze de mesteacan, frunze de merisor sau cozi de cirese.


In litiaza biliara se beau doua – trei cani pe zi dintr-o infuzie preparata din o lingurita de flori de albastrele la o cana de apa. Rezultatul va fi diminuarea ritmului de depunere a calculilor.


Aplicatii cosmetice


Albastrelele au proprietatea de a hidrata si elimina substantele toxice, iar sub forma de bai pot fi folosite in diverse boli de ochi. Efect au si compresele cu infuzie concentrata (o lingurita de flori la 100 de mililitri de apa clocotita) aplicate pe ochi, la temperatura camerei, timp de 10 – 15 minute, in fiecare seara, timp de trei luni. Aplicarea de comprese se recomanda in special pentru pleoapele ridate si pentru ochii obositi. Datorita proprietatilor tonifiante si calmante, albastrelele sunt indicate si in tratamentele muschilor faciali si asupra ridurilor, aplicându-se pe fata comprese cu infuzie de flori de albastrele (o lingura de flori la doua pahare cu apa). Având efect antiinflamator si astringent, albastrelele sunt recomandate in oftalmologie pentru prevenirea si reducerea iritatiilor si inrosirii pleoapelor. In medicina populara, florile de albastrele se folosesc sub forma de infuzie pentru indepartarea cearcanelor.


Efectul de hidratare a tenului se poate realiza si cu ajutorul unei bai de aburi, prin expunerea fetei timp de 10 – 15 minute deasupra unui recipient cu ceai fierbinte din galbenele, albastrele sau musetel.


Masca regeneratoare


Iata o masca regeneratoare pentru piele, care se poate prepara acasa. Se amesteca o lingurita de smântâna proaspata cu doua lingurite de lapte, o lingura de miere, o fiola de vitamina A, un galbenus de ou si 0,15 grame laptisor de matca, apoi se aplica peste ea o folie de plastic, lasând-o sa actioneze timp de 30 de minute. Inainte de aplicare se recomanda ungerea zonei ochilor cu un strat gros de crema antirid si asezarea unor comprese caldute cu infuzie de albastrele pe pleoape.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS