27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateGrepfrutul, un aliment cu doua fete

Grepfrutul, un aliment cu doua fete

Grepfruturile sunt hranitoare si totodata tonice, contribuind la intarirea imunitatii organismului. In combinatie cu medicamentele pot fi insa foarte periculoase, ne avertizeaza oamenii de stiinta.


Grepfrutul este un fruct cu certe calitati nutritive. Varianta fara seminte este mult mai apreciata de consumatori datorita continutului mai mare de zahar, calciu si fosfor. Grepfrutul contine in proportie de 92% apa, alaturi de proteine, grasimi, carbohidrati, calciu, fosfor, fier si vitamina C, elemente foarte importante pentru sanatate. In ciuda gustului amar, grepfrutul are o reactie alcalina dupa digestie. Sucul sau este benefic in prevenirea afectiunilor favorizate de cresterea aciditatii in organism. Este util in combaterea constipatiei, pulpa de grepfrut ajutând la mentinerea sanatatii intestinelor, previne dizenteria, diareea, enterita si alte boli ale tubului digestiv. Unii medici sustin chiar ca, daca s-ar consuma mai multe asemenea fructe, ar exista mai putini bolnavi de diabet.


Grepfrutul contine si chinina, o substanta folosita pâna nu demult la tratarea malariei, care are actiune si asupra febrei, ajutând la scaderea temperaturii. Un pahar cu suc de grepfrut si lamâie in cantitati egale este un excelent energizant si poate fi folosit in tratamentul unor disfunctionalitati ale ficatului, rinichilor si in boli de inima. Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea „Friedrich Schiller“ din Germania a aratat ca fructul este deosebit de eficient in lupta impotriva afectiunilor gingivale. Oamenii de stiinta sustin ca efectul se datoreaza cresterii nivelului de vitamina C, care contribuie la vindecarea ranilor si prevenirea unor imbolnaviri cauzate de prezenta radicalilor liberi in organism. Studiul a fost realizat pe 58 de persoane cu afectiuni gingivale cronice si a avut efect atât asupra nefumatorilor, cât si a fumatorilor.


Poate interactiona cu unele medicamente


Pe de alta parte, alte studii efectuate de cercetatori americani au aratat ca grepfrutul nu are intotdeauna efecte benefice. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca daca este consumat in cantitati mari, sucul de grepfrut poate interactiona cu anumite medicamente ducând la aparitia unor afectiuni grave, unele dintre ele fatale, dupa ce au studiat un caz de deces mai putin obisnuit. Este vorba de un barbat din Florida care a murit dupa ce timp de doua luni a luat medicamente pentru scaderea colesterolului si a baut doua-trei pahare de suc de grepfrut pe zi.


O femeie care ia anticonceptionale si in acelasi timp bea mult suc de grepfrut poate sa ramâna insarcinata din cauza ca elementele active din suc anuleaza efectul pilulelor. Nu este indicat sa combinati sucul de grepfrut cu antidepresive, antibiotice si medicamente pentru boli cardiovasculare. O persoana care ia antidepresive, daca adauga si grepfrut in cantitati mai mari, poate sa simta ca are prea putina sau prea multa energie, in functie de medicamentele luate.


Combinându-l cu antibiotice te poti trezi cu diaree sau poti lungi boala pentru ca antibioticele isi vor diminua efectul. Medicamentele pentru inima nu-si mai fac efectul, tensiunea ramâne tot ridicata si ritmul batailor inimii neregulat.


Atentie la diete!


Pentru bolnavii care consuma in mod curent suc de grepfrut este recomandat sa reduca consumul acestor fructe pe parcursul tratamentului. Pericolul combinarii sucului de grepfrut cu medicamentele este cu atât mai mare cu cât exista foarte multe diete pe baza de grepfrut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS