13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlimentele si sanatatea noastra

Alimentele si sanatatea noastra

Pentru a ne mentine starea de sanatate, avem nevoie de alimente care sa contina cele trei categorii de macronutrienti: proteine de origine vegetala si animala, carbohidrati si lipide. Organismul mai are nevoie de vitamine si minerale. Pe toate le luam din alimentele pe care le consumam.


Corpul omenesc are un pH neutru, usor alcalin. In functie de influenta pe care o exercita asupra mediului intern dupa ce au fost digerate, alimentele pe care le consumam sunt percepute si ele ca alcaline sau acidogene. Produsele alcaline au avantajul ca se pot elimina usor din corp, fara sa ne afecteze sanatatea. Exista insa alimentele acide, pe care sistemul circulator si sistemul limfatic le elimina foarte greu sau ramân blocate in organe si tesuturi, afectând astfel toate procesele care au loc in organism.


Citricele au efect alcalin asupra organismului


Exista alimente acidogene, care scad pH-ul. Nu putem recunoaste aceste produse dupa gustul pe care il au. Daca simtim ca un aliment are gust acid, este intepator la gust – cum ne exprimam mai simplu, asta nu inseamna ca dupa ce l-am inghitit va avea un efect acid asupra mediului intern.


Citricele (lamâile si portocalele), de exemplu, sunt acide, dar dupa ce au fost digerate au un efect alcalin asupra mediului intern (duc la scaderea aciditatii). Nu sunt acidogene, ci din contra, alcaline.


Carnea si preparatele din carne au un efect acid asupra organismului din cauza proteinelor pe care le contin. Unele grasimi au, de asemenea, efect acidifiant asupra mediului intern. PH-ul devine acid in special când mâncam prea multe grasimi animale.


Lipsa de calciu predispune la imbolnaviri


Si alimentele „moderne“ contin elemente acidogene. Foarte multe bauturi carbogazoase (de tip cola) contin acid fosforic si, de aceea, consumate in cantitati mari, de peste doi litri zilnic, au efecte puternic acidifiante asupra mediului intern al organismului. Alta categorie de alimente acidogene sunt carbohidratii rafinati (cum ar fi zaharul) prelucrati in exces.


Organismul nostru incearca echilibrarea pH-ului prin intermediul calciului. Persoanele care au lipsa de calciu, cum ar fi cele care sufera de osteoporoza, sunt primele afectate de aciditatea mediului intern. Pentru a ajuta organismul, putem lupta cu aceste alimente acidogene prin intermediul produselor alcaline care combat aciditatea. Vegetalele (legumele si fructele) si sucurile preparate din ele se inscriu in aceasta categorie. De aceea, pentru a mentine necesarul zilnic de nutrienti, este foarte important sa consumam deopotriva produse vegetale si animale.


Un pH acid slabeste memoria


PH-ul acid face ca organismul sa fie vulnerabil la atacurile microbilor, virusurilor si bacteriilor. Lipsa calciului, care lupta cu pH-ul acid, face ca primele semne de boala sa apara la nivelul sistemului osos si dentar. Cu cât mai acid este pH-ul, cu atât influenteaza mai puternic organismul, creând dezechilibre care antreneaza un numar mare de boli. Astfel, tulburari majore apar in tot corpul: boli renale, cardiovasculare, neurologice, performante cognitive scazute (memorie slaba), imbatrânire precoce, cancere.


Produsele acidogene afecteaza tractul digestiv. Unele dintre cele mai comune semne ale pH-ului acid din organism se fac simtite in stomac. Multe persoane acuza arsuri dupa o masa foarte bogata in grasimi, cu multe alimente prajite. Simptomele pot continua cu senzatia de greata, gust acru si cu reflux gastro-esofagian. Grasimile prajite produc hiperaciditate gastrica, stimulând secretia de suc gastric de catre stomac.


Grasimi bune, grasimi rele


Multe persoane se simt in siguranta pentru ca nu obisnuiesc sa consume slanina, untura sau grasime de porc. Grasimea nu inseamna insa numai ceea ce este vizibil. Ea poate fi ascunsa in muschi si in alte alimente, precum produsele de patiserie. Astfel, foietajele pot contine pâna la 40 – 50% grasimi, la fel si cartofii prajiti, care absorb grasimea din uleiul in care sunt preparati.


Dar nu toate grasimile sunt acidifiante pentru organism. Exista si grasimi bune, care sunt indispensabile metabolismului. Este cazul acizilor grasi esentiali care se gasesc in carnea de peste si au proprietati benefice pentru persoanele cu probleme cardiace. De asemenea, uleiul de porumb si cel de masline fac parte din categoria grasimilor bune. Chiar si carnea poate contine grasimi bune. Carnea de vita contine acid linoleic conjugat, care intervine in arderea grasimilor rele.


Dieta echilibrata


Nu putem elimina din alimentatie produsele acidogene, pentru ca organismul are nevoie de ele in egala masura ca si de fructe. Un regim vegetarian ne priveaza de proteine de origine animala si ne limiteaza aportul de fier si de vitamina B12. Dar putem sa ne mentinem o dieta echilibrata fara exces de proteine animale, de grasimi sau carbohidrati rafinati. Consumând deopotriva alimente alcaline si acidogene, vom putea mentine un pH echilibrat al mediului nostru intern.


Organismul are un pH usor alcalin


Sucul gastric, sângele, vinul, carnea, legumele sau fructele – intr-un cuvânt, orice substanta din corp sau din afara acestuia poate fi calificata din punct de vedere chimic drept alcalina (bazica) sau acida. Aciditatea si alcalinitatea sunt masurate in pH (proportii de hidrogen). PH-ul atinge valori de la 0 la 14. De la 0 la 7 este mediul acid, iar de la 7 la 14 este mediul alcalin. Valoarea neutra este 7, iar cea normala pe care trebuie sa o atinga mediul nostru intern (sângele si limfa) este aproape neutra, usor alcalina (intre 7,3 si 7,4).


Dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica si management sanitar

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS