13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMagia naturii in florile de sânziene

Magia naturii in florile de sânziene

Sânzienele sunt plante cu florile galbene sau albe, care infloresc vara pe marginea lanurilor de grâu. Varianta cu flori galbene emana un parfum puternic. Pe cât de frumoasa este aceasta planta, pe atât de scurta ii este viata. Florile infloresc doar in preajma solstitiului de vara. Din acest motiv insa, in popor exista credinta ca planta are puteri magice si tamaduitoare si chiar a fost dedicata acestei flori o sarbatoare, care ii poarta numele si este aniversata in fiecare an pe 24 iunie.


Se credea ca sânzienele pot sa impiedice trasnetul sau ca pot sa vindece orice boala indiferent de cât de grea ar fi aceasta. Florile inca mai sunt uscate si agatate in incapere, la tara, deasupra icoanelor, ca leac impotriva depresiilor.


Produse sub forma de ceaiuri sau tincturi


Sânzienele sunt apreciate si pentru calitatile lor terapeutice. In comert exista ceaiuri si tincturi din flori de sânziene pentru diverse afectiuni psihice, cardiovasculare, digestive, ale pielii si oaselor, reumatism, dereglari hormonale si boli tumorale. Infuzia din frunze de sânziene este bogata in polifenoli, acid clorogenic, tanin, enzime si substante minerale si se prepara dintr-o lingurita de planta la 200 de mililitri de apa clocotita. Se lasa 15 – 20 de minute, dupa care se strecoara. Se consuma una – doua cani, de trei ori pe zi, in afectiuni urinare. Extern, planta are calitati antireumatice, daca este folosita sub forma unui decoct din sase – sapte linguri de frunze si flori maruntite la un litru de apa, care se fierbe 15 minute.


Alt produs apreciat este tinctura de sânziene galbene. Aceasta este recomandata pentru efectul antireumatic foarte bun, antiseptic intestinal si urinar, calmant psihic, diuretic, reglator al activitatii glandei tiroide, tonic amar. Administrat extern, este un bun antireumatic, antiseptic si cicatrizant, fiind recomandat sub forma de comprese sau spalaturi pe rani, in special pe cele care nu se inchid. Frictionarile cu tinctura de sânziene sunt benefice in reumatism, iar lotionarile si compresele locale au efecte in erizipel, eruptii tegumentare, cancer al tiroidei si paratiroidei. Tinctura poate fi folosita cu succes si in tratamente cosmetice, la eliminarea petelor de pe fata. Dozajul uzual este de o lingurita de tinctura diluata in 100 de mililitri de apa, de trei – patru ori pe zi.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS