15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateEchinaceea intareste imunitatea

Echinaceea intareste imunitatea

Echinaceea purpurea, originara din America de Nord, numita popular si palaria soarelui, era foarte pretuita de indieni, care o foloseau la tratarea intepaturilor de insecte, a muscaturilor de sarpe, a starilor febrile, precum si la vindecarea ranilor.


Din secolul XIX, Echinaceea a devenit cunoscuta ca planta medicinala in Europa. In tara noastra, preocupari stiintifice pentru utilizarea ei ca planta medicinala apar dupa 1993, când este aclimatizata si cultivata la Cluj.


Este foarte importanta pentru functionarea sistemului imunitar. Echinaceea stimuleaza activitatea limfocitelor si macrofagelor. De asemenea, stimuleaza productia de interferon, important pentru preventia infectiilor virale, mai ales a celor respiratorii. Studii clinice au evidentiat beneficiile administrarii produselor cu Echinaceea in prevenirea si combaterea gripei si a racelii.


Efecte terapeutice


Complexitatea compozitiei si a efectelor sale terapeutice (imuno-stimulatoare, antivirale, antiinflamatoare, antimicrobiene, antitrichomoniazice) o indica in numeroase afectiuni: tratamentul preventiv al infectiilor gripale, abcese si furuncule, afectiuni biliare, infectii recidivante ale aparatului respirator, afectiuni astmatice, afectiuni ale articulatiilor, tendoanelor si muschilor, astenia de primavara, in perioada de tratare si de convalescenta a bolilor infecto-contagioase (oreion, herpes, gripa, tuse convulsiva, erizipel, boli diareice, laringite, nefrite), ulcer gastric si duodenal, afectiuni dermatologice (dermatite scoamoase, psoriazis, micoze, ulcer varicos, arsuri), cistite, prostatite, anexite, trichomoniaze, stari toxicoseptice in asociere cu antibiotice (administrata la trei ore de antibiotic) pentru marirea rezistentei organismului.


Produsele care contin Echinaceea se pot cumpara sub forma de tincturi, ceaiuri, capsule, siropuri, unguente, fiind alese in functie de patologia si preferintele consumatorului.


Suc proaspat


Sucul proaspat, stabilizat sau capsulele de Echinaceea duc la cresterea rezistentei generale in toate starile cu imunitate scazuta care favorizeaza infectiile de tract respirator si ORL (in primul rând).


Pentru o eficienta maxima, sucul trebuie administrat intr-un anumit mod, si anume patru zile la rând, urmate de patru zile de pauza, dupa care se poate repeta de doua, trei, patru ori, daca medicul considera necesar. Este util atât profilactic, cât si curativ, eventual in asociere cu alte tratamente naturiste.


Dr. Cristiana Pirsoi, Centrul Naturist Terra-Qi Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS