14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum sa scapam de raguseala

Cum sa scapam de raguseala

Unul dintre cele mai evidente semne de boala este raguseala. Aceasta poate fi primul simptom in cazul unui cancer al cailor respiratorii sau al unei banale raceli.


Raguseala sau disfonia este o perturbare vocala, care poate aparea la orice vârsta si care poate avea multiple cauze, acute sau cronice.


Dintre cauzele acute amintim: laringitele virale sau bacteriene (laringita gripala, laringita difterica, laringita din febra eruptiva), laringitele alergice, intoxicatiile, traumatismele laringiene, hemoragiile submucoase de efort, paralizia recenta de corzi vocale, pericondritele laringiene etc. In ceea ce priveste cauzele cronice care duc la aparitia raguselii, putem enumera: laringitele nespecifice (tuberculoasa, micotica etc.), tumorile benigne (angioame, fibroame, lipoame, condroame), tumorile maligne ale laringelui sau perilaringiene, sechelele aparute dupa interventii chirurgicale, dischineziile laringiene (neurologice, articulare, musculare, psihogene), afectiunile congenitale.


Diagnosticul de certitudine se pune doar dupa efectuarea laringoscopiei in doua pozitii: respiratorie si fonatorie. Raguseala se poate instala brusc in afectiunile acute sau intr-o perioada mai mare de timp in afectiunile cronice. Raguseala acuta cunoaste o dezvoltare brusca si este precedata sau acompaniata de alte semne locale sau generale. Raguseala cronica se instaleaza in una sau mai multe saptamâni, luni sau ani, in functie de afectiunea care a provocat-o (de exemplu, cancerul laringian). Vocea ragusita poate fi suflanta, aspra, stinsa, bitonala sau rugoasa strident (prin efort suplimentar).


Tratamentul e diferentiat


Tratamentul raguselii este diferentiat, in functie de afectiunea care a dus la aparitia ei. In afectiunile acute, importante sunt combaterea infectiei (prin administrarea de antibiotice), reducerea inflamatiei (prin administrarea de antiinflamatorii), ameliorarea tulburarilor de ventilatie, fluidificarea secretiei, administrarea de antialergice, oxigenoterapie in caz de cianoza, sedative etc. In afectiunile cronice, tratamentul este diferentiat in functie de boala de baza si urmareste rezolvarea tuturor factorilor etiopatogenici. De exemplu, in cazul tumorilor benigne se va recurge la tratament chirurgical de excizie a tumorii, in tumorile maligne tratamentul chirurgical va fi urmat de cobaltoterapie si polichimioterapie, in afectiunile neurologice tratamentul va fi specific bolii de baza etc.


Pe lânga tratamentul medicamentos sunt importante evitarea efortului vocal excesiv, suprimarea fumatului si a consumului de bauturi alcoolice, umidificarea aerului in incaperea in care se doarme, imbracamintea groasa specifica sezonului rece (palton, caciula, fular), alimentatia preponderent lichida, consumul de ceaiuri calde (de musetel, tei, cimbru, patlagina, foi de ceapa si altele) indulcite cu miere, cu adaos de lamâie, evitarea alimentelor si bauturilor reci.


Masuri profilactice si tratament


Aerul din camera trebuie sa fie umed, de aceea trebuie sa aveti in incapere, mai ales iarna, un vas cu apa.


Raguseala se amelioreaza mestecând fructe proaspete sau uscate de scorus sau radacini de sorbestrea.


Se recomanda repausul vocal si evitarea fumatului.


Gargara cu ulei de salvie sau de lavanda, trei-cinci picaturi la un pahar cu apa, are un efect bun.


Se va bea lapte cu miere, sau un albus de ou cu miere, sau suc de ceapa cu miere.


Se recomanda ceaiuri de plante: soc, nalba mare, podbal, sorbestrea si cataplasme calde cu frunze si flori de nalba mare, aplicate pe gât si pe piept.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS