12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlimentatia rationala de Craciun

Alimentatia rationala de Craciun

In curând, lumina si caldura Sfintelor Sarbatori de Craciun se vor revarsa asupra noastra si a celor dragi noua (soti, copii, parinti, bunici, prieteni de suflet). Pentru a putea sa ne bucuram in liniste de aceste clipe este bine sa fim prudenti in fata ispitelor alimentare.


Craciunul este o perioada speciala prin incarcatura ei emotionala. Din punct de vedere alimentar, nu ar trebui sa fie decât o perioada ca oricare alta. Acest lucru este valabil din pacate mai mult teoretic. Practic stim cu totii ca lucrurile stau putin altfel: mese multe si copioase, portii mari si gazde care nu pot fi refuzate, bineinteles toate acestea stropite cu alcool, la orice ora din zi sau noapte.


Intrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem toti este „De ce sa ajungem pacienti ai camerelor de garda, ai serviciilor de reanimare, in loc sa ne bucuram de feeria Sarbatorilor de iarna?“.


Atentie la CE si CÂT mâncati!


Dintotdeauna cel mai bine este sa previi aparitia unei afectiuni, asa ca va rog sa fiti atenti la CE si CÂT mâncati. Puteti sa va rasfatati cu cele mai delicioase preparate de sezon, daca respectati câteva reguli simple :


Sa pastrati pauze de cel putin o ora intre mese, astfel incât sa permiteti digerarea partiala a alimentelor consumate anterior;


Sa alegeti gustari usoare, constând in special din carne de pasare slaba (pui, curcan), peste slab, carne de vita, brânza degresata etc.;


Sa reduceti marimea portiilor de mâncare, astfel incât sa nu incarcati stomacul;


Sa evitati alimentele grase si prajite, sosurile grele, sa asortam mâncarurile de carne cu salate de cruditati sau legume coapte;


Sa nu consumati in exces condimente sau sucuri acidulate, care ingreuneaza digestia si produc balonarea;


Sa consumati cât mai putine bauturi tari si cu moderatie vin sau bere (nu mai mult de 0,5 l bere, 200 ml vin, 50 ml coniac sau whisky/zi);


Sa aveti in meniu fructe si legume proaspete in cantitati cât mai mari;


Sa incercati sa faceti o plimbare usoara dupa fiecare masa (minimum 30 de minute/zi).


Va trebui sa tineti cont si de problemele de sanatate mai vechi, daca acestea exista, si sa evitati ceea ce stiti ca va face rau: sarea la cardiaci, la cei cu afectiuni renale sau hepatice, prajelile si afumaturile la cei suferinzi de ulcer, produsele zaharoase la diabetici etc.


Daca incercati sa respectati o parte din aceste recomandari veti avea parte de Sarbatori calde si linistite in mijlocul celor dragi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS