10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Valea Stanciului, popă de sărbători

Primarul din Valea Stanciului, popă de sărbători

http://www.youtube.com/watch?v=DMlblJnSXos

\n

Situaţie inedită în localitatea doljeană Valea Stanciului, unde primarul şi-a pus costumul în cui, a îmbrăcat straiele preoţeşti de Bobotează şi Sfântul Ion şi a oficiat slujba alături de preotul Cornel Tică. În timp ce unii săteni din comună sunt nemulţumiţi că au ajuns să aibă un primar-popă, Arhiepiscopia Craiovei a comunicat că edilul, preot până la alegerile locale din 2012, nu a avut nici un fel de aprobare pentru oficierea vreunei slujbe religioase.

Ovidiu Gîngioveanu a fost ales primar al comunei Valea Stanciului în anul 2012, ocazie cu care i-a şi fost suspendat dreptul de a săvârşi slujbe religioase. Sătenii din Valea Stanciului, care l-au şi ales, s-au împăcat cu gândul că nu îl vor mai întâlni în biserică, ci la primărie, unde timp de patru ani le va rezolva probleme lumeşti.
Asta până luni, de Bobotează, când enoriaşii l-au găsit în biserică pe primarul Ovidiu Gîngioveanu, îmbrăcat în sutană şi oficiind slujba alături de preotul Cornel Tică.
Un cititor GdS din Valea Stanciului s-a arătat deranjat de faptul că primarul a îmbrăcat din nou straiele bisericeşti, deşi a fost suspendat atunci când a candidat la postul de edil din partea PP-DD. „În dimineaţa zilei de Bobotează, când locuitorii din Valea Stanciului au mers la biserică pentru slujbă, au avut un şoc să-l vadă pe primarul comunei, Ovidiu Gîngioveanu, îmbrăcat în haine preoţeşti şi ţinând slujba alături de preotul din sat, Cornel Tică, prietenul său. Cum este posibil să-şi bată joc de sfânta biserică? Chiar nu mai există legi în România? Întrebat de oameni ce este, popă sau primar, acesta a răspuns că a primit dezlegare de la Mitropolie. Atât de jos să se fi ajuns şi în conducerea bisericii doljene?“, se întreabă cititorul GdS.

Încurcate sunt căile Domnului în… Valea Stanciului

Pe edilul Ovidiu Gîngioveanu l-am găsit ieri la primărie, în „rolul“ primarului. Avea câţiva oameni la uşă, care veniseră să-şi rezolve diverse probleme, însă ne-a primit înaintea lor. A povestit că, de când este primar şi de când a fost suspendat din ale preoţiei, de Bobotează a fost pentru prima oară când a intrat ca preot în biserică. Cum s-a întâmplat asta? Printr-o binecuvântare a ÎPS Irineu, după cum a explicat chiar primarul. „În momentul în care mi-am depus candidatura am fost suspendat pe o perioadă de patru ani. Acum, pentru că am fost alături de sfintele biserici şi de enoriaşii din comuna Valea Stanciului, am primit binecuvântarea de la Înalt Prea Sfinţitul Irineu pentru a putea sluji la sfânta biserică şi a mă putea împărtăşi“, a explicat primarul Gîngioveanu.
Arhiepiscopia Craiovei îl contrazice însă pe primar şi precizează că acesta nu a primit nici o aprobare pentru a oficia vreo slujbă religioasă, fie ea de Bobotează sau de Sfântul Ion Botezătorul.
„Potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţilor implicaţi în activitatea politică li se suspendă dreptul de a săvârşi slujbe religioase. În cazul primarului localităţii Valea Stanciului, menţionăm că Arhiepiscopia Craiovei nu a acordat aprobare pentru participarea acestuia la săvârşirea vreunei slujbe religioase în calitate de preot“, a comunicat GdS Arhiepiscopia Craiovei.

„Nu şi popă, şi hoţ“

Părerile sătenilor din Valea Stanciului erau împărţite în ceea ce-l priveşte pe primarul-popă. „Să se fi lăsat de una, eu aşa zic. Nu şi popă, şi hoţ, că nu poţi cu două“, spune tanti Virginia. „Ei, ori primar, ori popă, nu cu două“, o completează tanti Ana.
Dicuţia a fost auzită de Ştefan Ţuiu, care venea pe uliţa asfaltată de fostul primar, actual viceprimar, Alexandru Vlad. Nici nu a apucat bine să afle despre ce se discută, că Ştefan Ţuiu a şi susţinut că nu e adevărat. „Nu este adevărat! Odată ce a candidat la primărie, nu şi-a depus demisia din popie? E minciună, domn’e! Primaru’ e om cinstit, e om ca lumea. Nu a ţinut nici o slujbă“, susţinea Ţuiu. Întrebat ce părere ar avea dacă primarul ar ţine totuşi o slujbă, bărbatul a spus că nu ar fi om serios.
Viceprimarul Vlad este şi el unul dintre cei care nu îl văd pe primar în biserică până la terminarea mandatului. „Se spune că are acordul de la Craiova ca să facă şi pe primarul, şi pe preotul. Nu ştiu dacă ar fi o problemă, dar să aleagă ori una, ori alta“, a explicat pentru GdS vicele Alexandru Vlad.
Tanti Oprica, în schimb, care a fost la slujbă de Bobotează, avea altă părere: „I-a dat voie de la Mitropolie să ţină slujba. Ne-a spus că o să mai vină, o să facă biserica frumoasă, a citit frumos. A fost foarte frumos“.
Trecând peste ce cred unii sau alţii, Arhiepiscopia Craiovei a mai comunicat că, în baza solicitării făcute de GdS, cazul primarului din Valea Stanciului „va fi înaintat spre cercetare organelor noastre de competenţă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS