12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenia prinde aripi cu Wizz Air

Oltenia prinde aripi cu Wizz Air

http://www.youtube.com/watch?v=-Rkzd6vPB4A

\n

Baza operațională Wizz Air Craiova, a cincea din România, a fost deschisă oficial ieri, odată cu sosirea aeronavei Airbus A320, destinată exclusiv Băniei. Autoritățile au organizat, marți seară, o conferință de presă premergătoare evenimentului, prin care au marcat încununarea muncii de ani buni a Consiliului Județean Dolj. Din această perioadă, Aeroportul Craiova funcționează la cote maxime, 24 de ore din 24, șapte zile din șapte.

O aeronavă Airbus A320, cu 180 de locuri, a ajuns ieri-dimineaţă la Craiova, și va rămâne aici, la cea mai nouă bază operațională a companiei aeriene Wizz Air. Aceasta va aduce și patru noi rute pe aeroportul din Bănie. „Astăzi (marți – n.r.) și în zilele următoare se vor petrece cel puțin două evenimente deosebite în viața municipiului Craiova, a județului Dolj și a Olteniei. Ne-am dat mâna cu cea mai mare firmă de low-cost din Europa Centrală și de Est și iată că în acest moment își deschide o bază care, mai pe înțelesul tuturor, înseamnă un avion Airbus A320 ce va fi în permanență aici, la Craiova. Nu este adus pentru a fi admirat, ci este adus pentru a produce bani și pentru a zbura, ceea ce înseamnă că ne gândim și la alte destinații decât cele pe care s-a zburat până acum. Al doilea eveniment care va începe de mâine (ieri – n.r.) se referă la faptul că se zboară direct de la Craiova în trei țări. Se zboară la Barcelona, o destinație pe care ne-am dorit-o foarte mult, la Dortmund, cu o încărcătură foarte mare, în mod special de natură economică, avem o destinație nouă la Roma – Ciampino și una la Bologna. Alături de Londra și Milano, acestea întregesc, pentru moment, aceste dorințe pe care le-am avut și pentru care, cu siguranță, cetățenii se vor simți mai bine. Pe primele șase luni ale acestui an, s-a zburat cât în tot anul trecut. Cu aceste noi destinații, vom ajunge la 100.000 de pasageri pe an, o cifră incredibilă. În momentul în care firma Heathrow ne-a făcut o simulare, ne gândeam când ajungem la 20.000, dar iată că vorbim acum despre 100.000. Din acest moment, acest slogan pe care îl avem, «Oltenia prinde aripi», îl vom folosi din ce în ce mai des“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

„Doar mâine vom avea 1.000 de pasageri“

La eveniment a participat și Daniel de Carvalho, Corporate Communications Wizz Air. Acesta a adresat mulțumiri autorităților locale și a spus că ziua este, într-adevăr, de sărbătoare. „Am vrut să arătăm noua aeronavă din Craiova, însă ea va fi eliberată în această noapte din Toulouse. Pentru a vă arăta potențialul faptului că putem avea o aeronavă aici, în puțin peste un an am avut 65.000 de pasageri de pe Aeroportul Craiova și doar mâine (ieri – n.r.) vom avea 1.000 de pasageri. Aceasta este evoluția pe care o vom avea“, a spus Carvalho. Acesta a prezentat machete ale avionului care va rămâne la Craiova, dar a făcut cunoștință celor prezenți și cu doi membri ai echipei care va lucra pe el. Este vorba despre șeful piloților, Zolt, și despre Mike, șeful staff-ului aeronavei.

Dumitru: „Încep să cred în puterea regiunii“

Alături de cei doi membri ai staff-ului au fost și două dintre craiovencele angajate pe posturile de stewardese. Acestea au fost prezentate de directorul Aeroportului Craiova, Mircea Dumitru, care a declarat că are încredere în echipa ce a reușit să ridice aeroportul la nivelul la care se află în prezent. „Acum o săptămână, am avut vizita managerului de dezvoltare de la Wizz Air. Îmi spunea că, până la finele anului, va veni o nouă aeronavă la baza din Timișoara, iar până atunci această aeronavă a noastră va face în fiecare zi și un zbor pentru Timișoara. M-am bucurat să îi spun că la vară va veni a doua aeronavă pentru baza de la Craiova. Mi-a spus că nu vrea să-mi strice entuziasmul, dar încă nu crede acest lucru. Eu însă cred. Încep să cred în puterea regiunii, a municipiului, a acestei echipe pe care o aveți în față și a faptului că ne dorim ca în următorii ani să creștem continuu. Iar la momentul 2021, Craiova – Capitală Culturală a Europei să aibă un aeroport la standarde europene, complet funcțional, și cel puțin 25 de destinații europene“, a menționat Mircea Dumitru.
Ieri au fost lansate cursele către Bologna (99 de lei) și Roma Ciampino (109 lei), care vor avea câte două zboruri pe săptămână, astăzi va fi lansată cea către Dortmund (69 de lei), cu trei zboruri săptămânale, iar mâine, cea către Barcelona (129 de lei), tot cu două zboruri pe săptămână. Reamintim că frecvența zborurilor deja existente de pe Aeroportul Craiova, Londra Luton și Milano Bergamo a crescut. Către capitala Marii Britanii se efectuează trei zboruri săptămânale, iar către Milano, frecvența a crescut de la două la patru zboruri pe săptămână.

Proiectul de 24 de milioane de euro: pistă, cale de rulaj, balizaj

Planurile Consiliului Județean Dolj pentru Aeroportul Craiova nu se opresc aici. În perioada următoare, va fi pus în operă un proiect cu finanțare europeană, în valoare de 24 de milioane de euro. Acesta vizează modernizarea infrastructurii aeroportului și include reabilitarea integrală a pistei de aterizare-decolare, extinderea căii de rulare şi achiziţionarea şi instalarea unui sistem modern de balizaj, care va permite operarea în condiţii dificile, aeronavele putând coborî până la o altitudine de 100 de metri pentru iniţierea procedurilor de aterizare. Totodată, va fi extinsă platforma din faţa terminalelor, dată fiind creşterea traficului. Implementarea proiectului ar urma să înceapă la mijlocul anului acesta.

Oamenii, mulțumiți că pot ajunge mai ușor la destinație

Pasagerii care au plecat ieri către noile destinații sunt încântați de faptul că nu vor mai petrece atâta timp pe drumuri. Avionul Airbus A320 a fost întâmpinat cu brațele deschise de toți cei care îl așteptau. „E foarte bine că s-a lansat această cursă. Călătorim destul de des, dar Wizz Air Roma este o alegere destul de bună. Noi vom merge în vacanță“, a spus Mihaela Pătrușcă. Tot în vacanță a ales să meargă și Sorin, în prima sa călătorie în afara țării. „Ne pare bine că s-a deschis această rută. E prima dată când plecăm din România și am ales să plecăm din Craiova, să nu mai mergem la București“, a povestit bărbatul.
Printre pasagerii primului zbor către Roma s-a numărat și Franco Pascuini, care locuiește de foarte mulți ani în țara noastră. „E foarte bine că plecăm direct de la Craiova, pentru că drumul până la București era foarte greu. Sunt 20 de ani de când sunt în România, am o firmă aici, iar asta mă ajută“, a mărturisit italianul. Noua rută îi ajută și pe cei care muncesc în străinătate. „Până acum veneam tot timpul pe aeroportul din București. Acum e foarte bine. Eu merg la Roma în interes de serviciu și fac acest drum de cinci ani“, a explicat Mirela.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS