17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScrisoarea către FMI, pe masa Guvernului

Scrisoarea către FMI, pe masa Guvernului

Memorandumul cu FMI intră astăzi în discuţia Guvernului. Potrivit realitatea.net, documentul nu va face referire la acciza suplimentară de şapte eurocenţi, în speranţa că preşedintele Băsescu ar semna documentul. Premierul Victor Ponta a declarat la începutul lunii, după încheierea negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, că nu va fi făcută nicio menţiune în memorandum referitoare la acciza pe combustibili, dar că aceasta urmează oricum să intre în vigoare de la 1 aprilie.

În aceste condiţii, speră premierul, documentul va avea şi semnătura preşedintelui, fără de care acordul cu Fondul este suspendat. Un alt semn de întrebare este cine va parafa acordul din partea Ministerului de Finanţe. Ministrul demisionar Daniel Chiţoiu nu şi-a mai pus semnătura pe niciun document de la momentul înaintării demisiei.

Fără semnăturile necesare, board-ul FMI nu poate aproba memorandumul şi nici nu poate pune la dispoziţia României primele două tranşe din împrumut. România are un angajament de patru miliarde de euro cu Fondul Monetar şi Comisia Europeană, care se derulează pe doi ani. Banii pot fi folosiţi doar în caz de nevoie, pentru că acordul este unul de tip preventiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS