17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCunoaşte-ţi candidaţii la parlamentare!

Cunoaşte-ţi candidaţii la parlamentare!

Câţi dintre dumneavoastră ştiu care sunt candidaţii la alegerile parlamentare din 9 decembrie din colegiul unde veţi vota în Dolj? Pentru a vă face o imagine cât mai clară asupra profilului candidaţilor, GdS demarează astăzi o campanie de informare prin care vă prezintă activitatea profesională şi averea primilor trei candidaţi din fiecare colegiu cu şanse de câştig care vă cer votul la televizor, de pe panouri sau afişe publictare. Trebuie precizat că Doljul este împărţit în zece colegii pentru Camera Deputaţilor şi cinci pentru Senat. Astăzi vă prezentăm candidaţii la deputăţie din colegiile 1 şi 2, şi pe cei pentru Senat, colegiul 1.

Pe lângă aproape jumătate din Craiova, colegiul 1 este format din Făcăi, Mofleni, Popoveni, Şimnicu de Sus, Cernele, Cernelele de Sus, Izvorul Rece, Rovine şi comuna Breasta. Principalii trei candidaţi care se luptă pentru fotoliul de parlamentar sunt Eugen Călinoiu, de la Alianţa România Dreaptă (ARD), Cosmin Enea, din partea Uniunii Social Democrate (USL), şi Gheorghe Neţoiu, din partea Partidului Poporului Dan Diaconescu (PP-DD).
În vârstă de 44 de ani, candidatul ARD, Eugen Călinoiu, şi-a legat numele de activitatea financiară din cadrul Primăriei Craiova şi a Direcţiei de Finanţe Publice. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice Craiova, Călinoiu  s-a angajat la Administraţia Financiară a Municipiului Craiova ca agent fiscal în 1995. În 1999 s-a transferat ca inspector de specialitate la Direcţia Taxe şi Impozite locale, unde, în anul 2003, a devenit şef de serviciu, iar în 2006, director executiv adjunct. În anul 2010 a fost numit director executiv la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj. Călinoiu deţine un teren intravilan în Craiova, o casă şi două maşini. În conturi are aproximativ 45.000 de lei şi circa 75.000 de euro.
Contracandidatul său din partea USL, Cosmin Enea, se consideră un pasionat de ştiinţele exacte, el absolvind o facultate cu profil economic, în 2005. A fost consilier judeţean de Dolj în perioada 2004-2008. Enea este om de afaceri, deţinând acţiuni la SC Coliseum SRL, şi este administrator la o pensiune turistică din Rânca. Ca persoană fizică, are în conturi 9.500 de euro şi 50.000 de lei.
În lupta pentru deputăţie a intrat şi controversatul Gheorghe Neţoiu, din partea PP-DD, considerat de suporterii olteni principalul vinovat de începerea declinului Universităţii Craiova. Neţoiu a menţionat în declaraţia pe propria răspundere depusă la Biroul Electoral Judeţean Dolj că a fost „lucrător al Securităţii“. Acum câteva zile, el a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în celebrul dosar al transferurilor de fotbalişti.
Declaraţia sa de avere este plină de terenuri, case, bani în conturi şi maşini. De exemplu, Neţoiu a declarat că deţine cinci maşini, dintre care un Porsche şi un BMW X5, două ceasuri în valoare totală de 20.000 de dolari, iar în conturi are 140.000 de euro, 50.000 de dolari şi un milion de lei. De asemenea, Neţoiu a devenit latifundiar în Dolj, unde a cumpărat teren agricol.

Colegiul 2: Vasilescu, Dascălu şi Cilibiu

Format din mai multe străzi din Craiova, precum și din comunele Bulzeşti, Goieşti, Mischii şi Murgaşi, colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor îi are drept combatanţi pe Nicolae Vasilescu (USL), Constantin Dascălu (ARD) şi Mihai Cilibiu (PP-DD).
Vasilescu a fost deputat în perioada 1996-2004. După ce a trecut pe la PRM şi Partidul Popular, din 2010, este secretar executiv al PSD. În calitate de şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, Nicolae Vasilescu, precum şi alte două persoane au fost trimise în judecată de DNA în acest an, pentru că ar fi cerut de la reprezentantul unor firme două milioane de lei pentru a interveni la Consiliul Judeţean Constanţa în cazul unor plăţi restante ale unor primării. Potrivit dosarului din instanţă, lui Vasilescu i se mai spunea Nea Jack, Nea Geacă sau Nea Jeacă. Acesta deţine o casă de vacanţă în Braşov şi o colecţie filatelică şi de autografe şi documente vechi evaluată la peste 20.000 de euro.
Contracandidatul său de la ARD, Constantin Dascălu, este deputat PDL de Dolj din 2008, venind de la PC. În perioada 2004-2008, a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj. Dascălu deţine trei terenuri în Craiova şi două în judeţul Olt, un apartament şi o casă în Craiova şi este acţionar la mai multe firme.
Mihai Cilibiu (PP-DD) completează lista candidaţilor pentru colegiul 2. Cilibiu este manager regional de vânzări la Lukoil România şi consilier local în Craiova. Deţine integral un apartament şi câte 25% din alte două apartamente, are două maşini şi în timpul liber este colaborator al unei firme care vinde produse de sănătate şi frumuseţe.

Grevista foamei se luptă cu Solomon şi Dincă

Cele două colegii pentru deputaţi formează colegiul 1 pentru Senat, acolo unde lupta se anunţă aprigă între Antonie Solomon (PP-DD), Mărinică Dincă (ARD) şi Cristiana Irina Anghel (USL).
Despre Solomon s-au scris atâtea încât lumea ştie cine este şi ce a făcut. Dincă a rămas în istoria administrativă a oraşului ca primarul interimar timp de mai bine de un an, începând din anul 2010, dar a fost şi viceprimar al Craiovei în perioada 2008-2010. Cei doi foşti edili, care s-au duelat şi în campania pentru alegerile locale de astă-vară, o au contracandidată pe Cristiana Irina Anghel, învăţătoarea din Caracal despre care televiziunile au spus că a intrat în greva foamei. Aceasta este de fapt singura ei realizare, plătită însă destul de bine de postul de televiziune Antena 3. Potrivit declaraţiei de avere, Anghel a primit de la trustul lui Dan Voiculescu aproape 14.000 de lei anul trecut cu titlul de drepturi de proprietate intelectuală. Practic, Anghel a fost plătită pentru că a fost invitată la televizor în calitate de grevistă a foamei. Lista străzilor care alcătuiesc colegiile o puteţi studia pe site-ul GdS la adresa: www.gds.ro/listacolegii2012.pdf.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS