5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPasajul subteran, contestat că e prea... ieftin!

Pasajul subteran, contestat că e prea… ieftin!

Firma MITLIV a rupt gura concurenţei, oferind sub nouă milioane de euro pentru un proiect evaluat de Primăria Craiova la 16 milioane de euro

Primarul Antonie Solomon spunea luna trecută că speră să se termine cât mai repede licitaţia pentru pasajul subteran din centrul Craiovei pentru că are de gând să impună constructorului finalizarea investiţiei înainte de 31 decembrie 2012, ca să nu prelungească prea mult calvarul şoferilor, şi aşa disperaţi de restricţiile impuse din cauza pasajului suprateran. Investiţia are tot mai puţine şanse să se încheie în acest an pentru că licitaţia nu s-a finalizat nici până acum, din cauza contestaţiilor depuse de două dintre firmele care au pierdut.

Doi nemulţumiţi

Primăria evaluase la 16 milioane de euro pasajul subteran ce se va construi în centrul Craiovei, pe strada Arieş, de la Universitate şi până la Casa Studenţilor. Lucrarea – finanţată din fonduri europene – presupune nu doar tunelul propriu-zis, de 405 m lungime, şi devierile reţelelor de apă şi canalizare, ci şi amenajarea de deasupra, începând cu bretelele de ocolire a gurilor tunelului, cele două sensuri giratorii de la intersecţia străzii Arieş cu bulevardul A.I. Cuza şi cu strada Traian şi terminând cu trotuarele modernizate.
Ofertele au fost deschise la începutul lunii februarie, cea mai bună dovedindu-se de departe cea a firmei craiovene MITLIV, care s-a prezentat la licitaţie în asociere cu concernul austriac HABAU, în dauna contracandidatei TEHNOLOGICA RADION. MITLIV mai lucrează în prezent şi la Centrul Multifuncţional din cartierul Romaneşti, unde este asociată cu RECON şi ROMELECTRO, fiind deosebit de apreciată de reprezentanţii municipalităţii datorită faptului că au un avans de circa… şase luni (!) faţă de termenele din contract.
Dacă totul mergea şnur, până la această dată ar fi fost semnat contractul şi poate chiar începute lucrările, fie şi numai prin demolarea celor două imobile care stau în drumul acestui pasaj. Numai că au existat nemulţumiţi. Nu una, ci două firme au depus contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Ofertă la jumătate

Una dintre firmele nemulţumite era DELTA ACM ‘93 Bucureşti, care nici nu ajunsese, de fapt, la licitaţia propriu-zisă, fiind descalificată pentru că nu depusese certificări de calitate ISO pentru toate categoriile de lucrări pe care le implică acest proiect. Pe 1 martie, însă, reprezentanţii DELTA ACM şi-au retras contestaţia de la CNSC şi chiar au înştiinţat Primăria Craiova despre această decizie a lor.
A rămas însă contestaţia firmei TEHNOLOGICA RADION, care s-a arătat nemulţumită de preţul prea mic oferit de câştigătoarea MITLIV. Ce-i drept, aveau şi de ce, pentru că MITLIV se angajase să facă lucrarea la o sumă situată, spun surse din Primăria Craiova, sub nouă milioane de euro. Cel târziu săptămâna viitoare CNSC va da o decizie în cazul respectivei contestaţii. Dacă aceasta va fi respinsă, TEHNOLOGICA are la îndemână şi calea judecătorească, deci alte luni pierdute, aşa că deciderea definitivă a câştigătorului s-ar putea amâna până spre toamnă. Or, asta ar însemna, practic, un an pierdut, pentru că lucrările ar începe abia în primăvara anului viitor.
Până una alta, Primăriei Craiova i-ar conveni de minune să rămână MITLIV câştigător. Explicaţia e simplă: o economie de peste șapt milioane de euro de la un singur proiect nu e de ici, de colea. Cu aceşti bani ar putea fi implementate alte proiecte, din categoria celor aflate în rezervă. Şi sunt câteva interesante. Dar asta-i o altă poveste…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS