11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFabrica de revolutionari aduce profit

Fabrica de revolutionari aduce profit

Cu toate ca au trecut peste 16 ani de la revolutia din decembrie 1989, problemele legate de dosarele revolutionarilor par sa nu se mai termine. Dupa ce acestia au beneficiat de numeroase drepturi si facilitati acordate prin lege atât celor care au participat la revolutie, cât si urmasilor acestora, in prezent autoritatile au constatat lipsa unor dovezi importante din unele dosare ale revolutionarilor.


Cei peste 350 de revolutionari doljeni au fost recompensati pentru participarea mai mult sau mai putin activa la revolutie cu terenuri, spatii comerciale, locuinte, locuri de veci si numeroase alte facilitati. Sprijiniti de cele aproximativ 15 asociatii de revolutionari si urmasi ai acestora, doljenii care si-au scos certificat de revolutionar au primit gratuit câte un teren de 10.000 mp si câte un loc de veci. 25 de revolutionari craioveni au avut prioritate la cumpararea unei locuinte de stat, 246 au beneficiat de transport urban gratuit, 286 au fost scutiti de plata impozitului pe teren si pe cladire, iar 74 de revolutionari, din cei peste 200 care facusera cerere, au primit cu chirie „câte un mic spatiu pentru activitati comerciale“, fara licitatie. Daca in timp majoritatea spatiilor acordate au fost câstigate de fostii proprietari in instanta, au fost si revolutionari care au stiut sa foloseasca legile schimbatoare din ultimii ani si si-au cumparat spatiile. Printre ei se numara Constantin Dily Serbanoiu, care a achizitionat spatiul de 270 mp situat la parterul blocului Casa Alba, si Constantin Paius, care a cumparat in septembrie anul trecut restaurantul Modern din Piata Centrala, spatiu comercial ce-i fusese inchiriat cu câtiva ani in urma.


Vacariu vrea si spatiu comercial


Un caz special este cel al lui Ion Vacariu, actualul director al Directiei de Taxe si Impozite din cadrul Primariei Craiova, care, in calitate de revolutionar, a fost improprietarit cu 10.000 mp in Cârcea. In 1992, acesta a vrut sa inchirieze si un spatiu comercial, dar cererea sa nu a primit toate avizele necesare. Vacariu spera ca dupa noua lege a revolutionarilor solicitarea sa va fi acceptata. „Am vrut sa inchiriez si un spatiu, dar, desi am avut semnatura primarului de atunci, din motive pe care nu le cunosc, secretarul primariei nu a semnat cererea mea. Spatiul care trebuia sa-mi revina mie a fost dat altcuiva. Acum am facut din nou cerere la primarie pe actuala lege a revolutionarilor si astept aprobarea“, a precizat Vacariu.


Certificate eliberate pe dosare incomplete


Pentru ca de-a lungul timpului legile referitoare la statutul si drepturile revolutionarilor au devenit din ce in ce mai permisive si foarte multi au primit certificate fara sa aiba acte doveditoare, in 2004 parlamentul a votat o noua lege a revolutionarilor care prevedea si preschimbarea certificatelor de revolutionar.


Dupa reanalizarea tuturor dosarelor, comisiile de examinare au descoperit ca, desi primisera certificate de revolutionar si beneficiasera de toate drepturile prevazute de lege, multi dintre revolutionari aveau dosarele incomplete.


Petrisor Morar, secretarul de stat pentru problemele revolutionarilor, a declarat ca din cele 60 de dosare incomplete ale revolutionarilor doljeni au lipsit uneori cele mai importante documente. „Din dosarele apartinând celor care au detinut certificate de luptatori remarcati lipseau ceea ce Hotarârea de Guvern nr. 1412/2004 numeste «alte documente probatorii din care sa rezulte gradul de implicare si contributia deosebita la victoria revolutiei». La dosarele de urmas lipseau declaratiile martorilor care ar fi oferit informatii despre conditiile in care a murit revolutionarul, iar la raniti, certificatele medico-legale“, a afirmat Petrisor Morar.


O suta de certificate eliberate in 15 minute


In conditiile in care aceste documente erau necesare la dosar si inainte de aparitia Legii nr. 341/2004, când in vigoare erau actele normative emise pâna in 2004, interesant de stiut este cum au fost obtinute certificatele de revolutionar fara a avea dosarul complet. Petrisor Morar a afirmat ca vina pentru acordarea certificatelor fara a avea toate actele necesare apartine comisiei care a examinat dosarele in 1996, când au fost eliberate noi certificate. „Comisia care examina dosarele poarta toata vina, insa aceasta comisie s-a desfiintat. Legile au devenit permisive in 1996 si din aceasta cauza au fost acordate atunci peste 17.000 de certificate de revolutionar. Era foarte simplu sa obtii un asemenea certificat, intrucât la un moment dat au aparut acte normative conform carora asociatiile de revolutionari puteau inainta comisiei listele cu revolutionari pe baza carora se obtineau certificatele“, a explicat Morar.


Spusele secretarului de stat sunt confirmate si de Costinel Mirea Venus, presedintele Asociatiei Umanitare pentru Protectia si Sprijinirea Invalizilor, Ranitilor si Urmasilor celor Cazuti in Decembrie 1989. „In 1996 am fost chemat la Bucuresti ca sa sustin dosarele revolutionarilor doljeni. Numai intr-un sfert de ora am sustinut o suta de dosare. Comisia de atunci nu m-a intrebat decât daca revolutionarul este din Dolj si daca este membru al vreunei asociatii“, a explicat Costinel Mirea Venus. Cele doua comisii de examinare de la Bucuresti au acordat noile certificate unui numar de 49 de revolutionari doljeni, urmând ca in urmatoarele luni si alti revolutionari ale caror dosare vor primi avizul comisiilor sa devina revolutionari cu acte in regula. Cei ale caror dosare vor fi respinse vor ramâne fara certificat si fara drepturile prevazute de lege, insa nimeni nu va mai putea lua inapoi beneficiile primilor ani de democratie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII