24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn milion de milionari

Un milion de milionari

China are în acest an cel mai mare număr de milionari din toate timpurile: 1.020.000 de chinezi se pot mândri cu un cont consistent în bancă, relatează lastampa.it.

Potrivit ultimei ediţii a Hurun Report (versiunea chineză a Forbes), China a stabilit un nou record în ceea ce priveşte numărul de milionari, cu reşedinţa în ţară. Conform situaţiei de la sfârşitul anului 2011, în China se înregistrau peste 1,02 milioane de persoane cu o avere estimată la peste zece milioane de yuani (aproximativ 1,3 milioane de euro). Altfel spus, fiecare al 1.300-lea chinez este milionar. Bineînţeles că din clasament nu lipsesc nici supermilionarii, care au în cont peste 100 de milioane de yuani (aproximativ 130 de milioane de euro). Numărul acestora este de 63.500, cu o creştere de 5,3% mai mult faţă de anul trecut. Aproximativ 84% dintre bogaţii chinezi trăiesc în regiunile din estul, nordul şi sudul Chinei, dar cei mai mulţi dintre ei sunt concentraţi la Beijing (179.000 de multimilionari). Locul doi este ocupat de regiunea Guangdong, care se poate mândri cu 167.000 de milionari (dintre care 9.500 de supermilionari), în timp ce medalia de bronz revine Shanghaiului, cu 140.000 de milionari şi 8.200 de multimilionari. De menţionat că Hong Kong, Macao şi Taiwan nu au fost incluse în clasamentul Hurun Report, revistă înfiinţată de Rupert Hoogewerf, unul dintre cei mai bogaţi oameni din China.  

Afaceri profitabile

După cum menţionează Hurun Report, factorii-cheie care explică creşterea numărului de milionari în China în 2011 au fost preţurile mari din sectorul imobiliar şi ritmul constant ridicat de dezvoltare economică a ţării. De altfel, potrivit Biroului Naţional de Statistică din China, în 2011, preţurile din sectorul imobiliar au crescut cu 13,7 la sută la nivel naţional, şi cu 21 la sută în cazul imobilelor de lux, permiţând astfel investitorilor din acest domeniu să îşi mărească în mod consistent capitalul, fără a face cine ştie ce eforturi. Jumătate dintre bogătași sunt proprietarii unei companii, în timp ce cealaltă jumătate trăiesc din investiţii la bursă sau în sectorul imobiliar. 60 la sută dintre milionarii chinezi consideră că sectorul imobiliar este cea mai bună soluţie pentru a-şi investi banii.
Autorii studiului au încercat să analizeze cine sunt şi ce preferă să facă milionarii chinezi. S-a constatat că pe primul loc pe lista „plăcerilor“ se află călătoriile, indiferent că acestea sunt în ţară, mai ales pe insula tropicală Hainan, în Yunnan sau Hong Kong ori în străinătate. În acest caz, destinaţiile preferate sunt Franţa, unde chinezii merg să achiziţioneze haine la modă, cele mai alese vinuri sau pur şi simplu să savureze mâncărurile franţuzeşti. De asemenea, pe lista destinaţiilor preferate se află Statele Unite şi Australia.

Viaţa în străinătate

SUA şi Australia sunt în topul preferinţelor şi pentru studiile odraslelor de milionari. 85% dintre bogătaşi îşi trimit sau îşi vor trimite moştenitorii la studii în străinătate, la universităţi din America, Marea Britanie, Canada sau Australia. Încrederea milionarilor chinezi în propria ţară nu este la un nivel maxim, dacă ne gândim la faptul că 16 la sută dintre ei au emigrat sau au început demersurile în acest sens, 44 la sută au de gând să plece din ţară cât mai repede posibil. În plus, numărul investiţiilor în străinătate a crescut în mod considerabil, fenomen vizibil mai ales în  Singapore şi Hong Kong. Mai mult decât atât, milionarii nu prea au încredere în bunul mers al economiei naţionale, doar 28 la sută dintre ei declarându-se optimişti cu privire la bunul mers al economiei, faţă de 54 la sută anul trecut.

Cel mai bogat chinez

Cel mai bogat rezident din China Continentală este Zong Qinghou (67 de ani), care deţine una dintre cele mai mari companii naţionale de băuturi răcoritoare Wahaha, cu o avere estimată la zece miliarde de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS