La moartea ultimului rege

Autori


A fost un rege slab sau o figură tragică a istoriei? Putea face mai multe pentru România înainte de abdicare, pe durata lungului său exil și după revenirea în țară? Compromisurile de la sfârșitul vieții șterg oare cu totul demnitatea cu care și-a dus crucea cel puțin o jumătate de veac? Câți dintre politicienii de azi s-ar fi comportat mai bine în vremuri atât de grele? Câți dintre noi sunt puși, într-o viață de om, în fața unor alegeri atât de dificile, uneori cu pistolul la tâmplă, alteori striviți de un val istoric în fața căruia până și un rege pare un om mărunt?

Greu de găsit azi tonul potrivit, justa măsură și echilibrul atunci când medităm asupra celui mai complicat secol din istorie care se suprapune cu viața ultimului rege al României. Cum nedrept mi se pare să judecăm un om atât de încercat după un singur episod, cum ar fi compromisul cu foștii lui călăi. Oricât de aspru vom judeca deciziile Regelui Mihai trecute sau recente, în fața noastră se desfășoară un destin tragic, de o nesfârșită tristețe.

A fost alungat de foarte tânăr de pe tron, când încă nu apucase să conducă, forțat să abdice sub amenințare și șantaj. Sigur, s-au găsit acum câțiva ani unii să țipe, deși n-au trăit o singură zi din viață în vremuri de război, că și-a trădat țara și a fost slugă la ruși (Istoria din biblioteca de port).

Ce a urmat după abdicare a fost o tragedie pentru un întreg popor, iar pentru Rege – o dramă personală. L-am revăzut rememorând, în interviul din 1994, momentul în care a realizat, după plecarea în exil, că jocurile erau deja făcute, România lăsată în mâinile rușilor, că tot blocul Răsăritean și că nimeni nu mai prea avea chef să-și complice viața cu un rege măturat de istorie în urma unor înțelegeri între Stalin și liderii Occidentali. Câtă deznădejde, câtă disperare trebuie să fi simțit atunci foarte tânărul Rege detronat, văzând cum se năruiește în jur orice speranță!

Impresionantă demnitatea în care și-a petrecut cei 42 de ani în exil, ducând o viață modestă. A lucrat că fermier, crescând găini, mecanic de avioane și broker pentru a-și câștiga traiul. Greu de imaginat ce era în sufletul Regelui făcând toate astea.

Organizarea unui guvern în exil a eșuat în 1948, dat fiind dezinteresul Occidentului și contextul general nefavorabil. Activitatea Regelui de dizident s-a limitat la intervenții destul de rare la Vocea Americii, Europa Liberă sau BBC. Putem astăzi să-i reproșăm Regelui că n-a fost mai activ împotriva comunismului după ce fusese abandonat de Occident imediat după momentul abdicării. Avea, totuși, de întreținut o familie cu cinci copii, iar în lumea liberă nu prea conta că în viața lui din România fusese Rege.


În fine, ultimul capitol din viața ultimului Rege al României pare chiar mai trist decât primul. Cât timp a reprezentat un simbol, câtă vreme ideea de monarhie a constituit un pericol grav pentru postcomuniștii lui Ion Iliescu, Regele Mihai a fost înjurat, terfelit și tratat ca un adevărat inamic al României. PDSR-ul lui Ion Iliescu, presa vremii și securiștii anilor ‘90, prin Vadim Tudor și România Mare, s-au ocupat cu demonizarea Regelui. Inutil de reluat aici insultele, minciunile și tratamentul umilitor la care a fost supus de regimul Iliescu. Ca un bun comunist, Ion Iliescu l-a proiectat în imaginarul postrevoluționar drept străinul care vrea să fure averea țării și să aducă moșierii. Și tot ca un veritabil bolșevic, Ion Iliescu l-a întors din drum, cu armata, la prima sa tentativă de a reveni în țară.

Unii spun că Regele Mihai a abdicat a doua oară în 2001, când s-a produs așa numita „reconciliere istorică“, acceptând mâna întinsă de Ion Iliescu. A făcut acest mare compromis cu foștii săi călăi din cauză că numai așa putea să-și recapete proprietățile înapoi? A realizat că doar împrumutând imaginea sa regimului avea o șansă să recupereze patrimoniul Casei Regale? Foarte probabil. A făcut-o și pentru o cauză mai nobilă, pentru România? Foarte posibil și asta, iar cele două nu se exclud. Vedem astăzi cum liderii europeni laudă rolul jucat de Casa Regală în ceea ce privește integrarea României în NATO și UE.

Marele compromis a fost începutul sfârșitului pentru Casa Regală ca simbol al speranței. Pe măsură ce bătrânul Rege a avansat în vârstă, principesa Margareta și Radu Duda au preluat rolul activ. Din păcate, n-am văzut în ultimii ani o Casă Regală implicată în asanarea spațiului public de politicieni corupți, în promovarea unor standarde de integritate înalte sau implicată câtuși de puțin în lupta împotriva corupției. Dimpotrivă, în 2008, presa nota prezența unor politicieni controversați la nunta de diamant a Regelui Mihai cu Regina Ana, printre care Ion Iliescu, Petre Roman și Dan Voiculescu.

Abia acum, când monarhia nu mai reprezintă vreun pericol pentru politicieni, când din blazonul strălucitor a rămas o cochilie goală, Regele Mihai este eroizat mai ales de cei care l-au demonizat în urmă cu câțiva ani. Sub blazonul prăfuit și pe alocuri pătat (rușinos momentul candidaturii eșuate a lui Radu Duda la președinția republicii în 2009, a treia abdicare?) defilează azi toți dușmanii Regelui din anii ‘90, toți securiștii și borfașii care vor să-și tragă un aer cât mai respectabil, maimuțărind valori, tradiții și simboluri.

Ultimele zile din viața Regelui sunt și mai dezolante, cu toate scandalurile de mahala izbucnite la căpătâiul său înainte să plece pentru totdeauna dintr-o lume care i-a luat aproape totul și i-a dat atât de puțin și tardiv înapoi. Dramatic sfârșit pentru un Rege cu un destin atât de tragic.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 7 decembrie 2017

Actualitate

» România, trimisă în judecată de CE pe tema gestiunii colective a drepturilor de autor
» Lovitură pentru apicultorii români: Nici în 2018 statul nu va cumpăra miere pentru elevi
» USR intenționează să atace la CCR o inițiativă a lui Iordache: Se încearcă interzicerea dezbaterii amendamentelor în plenul Camerei
» Fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare în primă instanţă
» Parlament: Proiectul bugetului de stat și cel al asigurărilor sociale pe 2018 – adoptate pe 21 decembrie, conform calendarului
» Legile justiţiei: Comisia specială a votat înfiinţarea „Secţiei de investigare a unor infracţiuni din Justiţie”. Articolul, contestat de PNL şi USR pentru că diminuează competenţele DNA
» Avocatul Poporului va verifica mai multe spitale de psihiatrie din țară
» Fostul ministru Mihnea Costoiu, audiat la DNA
» Ministerul Sănătăţii anunţă înfiinţarea unui grup de lucru ce are ca obiectiv “regândirea” taxei clawback pentru toate medicamentele
» România, printre statele UE cu cele mai mici ponderi ale veniturilor în PIB
» IGSU: La nivel naţional, există peste 190 de cluburi fără autorizaţie de securitate la incendiu

Publireportaj

» Daruri pentru copiii din Malu Mare
» Programul operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020 / Comunicat de presă privind începere proiect
» 2017, an cu multe realizări pentru comuna Vârtop
» Finanțare nerambursabilă pentru realizarea proiectului „Achiziționare echipamente pentru diversificarea activității firmei Conect Impex S.R.L.”

Local

» Consilieri locali în conflict de interese
» Ceramica de Horezu, unică în lume

Dolj

» Semirablele pe datorie ale RAT Craiova
» Pedepse blânde pentru inculpații din dosarul „Tătuțu“
» Întreruperi energie electrică de luni
» „Craiova Culturală“ se ascunde hoțește
» Credeţi că persoanele responsabile pentru lipsa medicamentelor vitale pentru bolnavi ar trebui cercetate penal? SONDAJUL SĂPTĂMÂNII
» Asfaltări pe timp de iarnă, pe repede înainte
» Activitate de prevenire a furturilor din locuinţe în zona Gării Craiova
» “Ion Rațiu. Un destin pentru România”, expoziție omagială de fotografie, la Craiova
» Craiova: Școala Gimnaziala “Mircea Eliade” participă la proiectul “Protejăm natura. Colectam selectiv”
» 150 de copii din Vâlcea, Dolj şi late trei judeţe beneficiază de dotări noi cu echipamente IT, mobilier și rechizite
» Craiova: Alaiul datinilor “Din bătrâni, din oameni buni” 2017

Gorj

» Staţiunea Rânca, pregătită de autorităţi pentru sezonul de iarnă
» Tiberiu Tătaru, noul director al Căminului de bătrâni de la Suseni
» UATAA Motru ar putea ieşi din insovenţă, după ce a primit de la guvern 9,3 milioane de lei
» Gorj: Porc sacrificat în mod tradițional pentru bătrânii din cadrul Centrului de Asistență Suseni
» Gorj: Incendiu la o casă din comuna Fărcăşeşti
» Gorj: Tânăr încarcerat în Penitenciarul Târgu Jiu, după ce a fost condamnat pentru ultraj
» Gorj: Pompierii caută un bărbat căzut în lacul de acumulare de la Tismana
» Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu, în sărbătoare

Olt

» Olt: Braconieri audiați după ce au amenințat șase polițiști cu arme albe și acte de violență

Mehedinţi

» Comuna Hinova se zbate să supravieţuiască în lipsa tinerilor
» Poveștile de viaţă ale bătrânilor din Bîcleş

Vâlcea

» Armă semiautomată, descoperită după o acțiune în trafic
» Vâlcea: Minori bănuiţi de furturi din autoturisme, identificaţi de poliţişti
» Vâlcea: Măsuri pentru perioada sărbătorilor de iarnă
» Întâlnire de lucru despre taximetria ilegală la Prefectura Vâlcea

Sport

» Mitică Marcu: Vom câștiga la Mediaș!
» Campionii României, în vizită la „Buzești“
» Handbal (f): Victorie dificilă a României în fața Angolei, la Campionatul Mondial

Sanatate

» Craiova are nevoie de un spital pentru copii

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Cum să scapi de bătături?
» Bancul zilei

Top