Modificarea regimului contribuțiilor de asigurări sociale de la 1 ianuarie 2018: Creștere sau scădere a impozitării? Impactul asupra Pilonului II

Autori


Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, de la 1 ianuarie 2018 este planificată modificarea regimului actual al contribuțiilor de asigurări sociale (CAS), urmând ca, de la situația curentă în care cotele de contribuție însumează 22,83% la angajator și 16,5% la angajat, să se treacă la un sistem în care CAS se datorează doar de către angajat într-o cotă de 35%, la o primă vedere inferioară cumulului cotelor anterioare de 39,33%. De asemenea, se are în vedere și reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. În cele ce urmează, voi arăta că această nouă modalitate de calcul este echivalentă, ceteris paribus, cu o creștere a taxării muncii în ceea ce privește strict partea de CAS, în timp ce scăderea poverii fiscale totale este reală, dar se datorează exclusiv diminuării cotei impozitului pe venit. De asemenea, după cum se poate observa mai jos, noul sistem este favorabil transferurilor către Pilonul II de pensii, în ipoteza menținerii procentului transferat în prezent de 5,1% din salariul brut.

Vom porni de la următoarea întrebare: cât este nevoit să achite un angajator astfel încât să plătească un angajat cu 1.000 de lei în mână – calculele sunt similare pentru orice sumă și ignoră sistemul de deduceri.

1. În situația actuală

situatia actuala

2. În situația în care se modifică exclusiv regimul CAS  – în loc de 39,33% angajator + angajat se aplică 35% doar la nivelul angajatului, iar impozitul pe venit rămâne la 16%. În felul acesta se poate analiza strict impactul modificării regimului CAS.

situatia 2

Se observă că, deși cotele de CAS au scăzut, având în vedere baza diferită de calcul, cheltuiala angajatorului de fapt crește de la 1.751,21 lei la 1.831,5 lei sau cu circa 4,58%. De asemenea, total CAS colectat crește la 641,03 lei de la 325,49+235,24=560,73 lei, confirmându-se astfel creșterea impozitării prin CAS.

Modificarea are impact și asupra sumelor transferate către Pilonul II de pensii, întrucât salariul brut necesar pentru a plăti 1.000 de lei în mână este mult mai ridicat, respectiv cu circa 28,5% în noua situație; prin urmare, sumele transferate cresc cu același procent. Practic, dacă se menține procentul de 5,1% care se transferă în prezent către Pilonul II, acesta este echivalent cu o contribuție de circa 6,5% în sistemul actual. Trebuie menționat că majorarea sumelor încasate sub formă de CAS de către stat cu 641,03-569,73 = 80,3 lei acoperă sumele transferate suplimentar către Pilonul II.


3. În situația în care se modifică regimul CAS  – în loc de 39,33% angajator + angajat se aplică 35% doar la nivelul angajatului și impozitul pe venit se diminuează la 10% – situația avută în vedere în acest moment.

situatia 3

Se observă că, în această nouă situație, costul total suportat de un angajator pentru a plăti un salariu net de 1.000 de lei se diminuează față de situația din prezent cu 41,81 lei sau 2,39%, exclusiv ca urmare a diminuării cotei impozitului pe venit. CAS total plătit în noua situație este de 598,29, în continuare cu 37,56 lei mai mult decât în situația 1, dar impozitul pe venit se diminuează cu 79,37 lei, rezultând diminuarea de 41,81 lei asupra poverii fiscale.

Referitor la sumele transferate către Pilonul II, sumele cresc, din nou, în ipoteza menținerii cotei transferate de 5,1% din salariul brut, cu circa 20%. Astfel, cota de 5,1% pe noul sistem va fi echivalentă cu o cotă de 6,1% pe sistemul din prezent.

Este adevărat că toate calculele de mai sus se bazează pe faptul că, în contextul noului regim al CAS, angajatorii vor majora salariile brute astfel încât să acorde aceleași salarii în mână cu toate că, de cele mai multe ori, nu există o obligație contractuală în acest sens. De altfel, acesta este și un mare semn de întrebare în legătură cu efectele noului sistem.

Concluzionând, noul regim al contribuțiilor de asigurări sociale este echivalent, ceteris paribus, cu o creștere a impozitării muncii strict prin intermediul modificării regimului CAS, în pofida noilor cote de 35% comparativ cu cota cumulată de 39,33% aplicată în prezent, ca urmare a bazei de aplicare diferite. Taxarea muncii scade marginal, în condițiile în care această măsură este însoțită și de reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Impactul asupra veniturilor bugetare este favorabil la nivelul CAS și nefavorabil la nivelul impozitului pe venit, impactul fiind însă negativ. Sumele transferate către Pilonul II vor crește la un nivel superior celui care s-ar fi înregistrat prin majorarea contribuției transferate la 6% – nivelul țintă potrivit legislației curente- în condițiile menținerii sistemului din prezent.

Bogdan Dumitrescu – contributors.roComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 21 septembrie 2017

Actualitate

» Mii de francezi au ieşit în stradă pentru a protesta fata de reforma Codului Muncii
» Atenţionare de călătorie în Bosnia şi Herţegovina (BiH) – Restricții pentru circulaţia rutieră și aeriană
» MFP: Banii proveniți din fonduri proprii ale universităților nu reprezintă o naționalizare
» ÎPS Irineu, directorul Școlii Doctorale-Universitatea Craiova: Trebuie să producem cercetători în școlile doctorale, nu doar profesori
» Guvernul a aprobat noi reglementări privind acordarea cetăţeniei române pentru minori
» Ajutoare financiare de 36 de milioane de lei de la Guvern pentru localitățile afectate de furtuni
» Ninsoare în septembrie, în judeţul Caraş-Severin
» Guvern: Institutului Cantacuzino își va desfășura activitatea în subordinea MApN
» Augustin Lazăr: E un impas al Inspecției Judiciare; este fără precedent ca inspectorii judiciari să se înregistreze între ei

Publireportaj

» Anunţ privind începerea derulării proiectului cu titlul “Eficientizarea şi creşterea performanţei operaţiunilor de mecanică generală şi de reparare a echipamentelor derulate de către Utilaj Teh Rep SRL”
» Te dor articulațiile și nu știi ce să mai faci?
» „Dezvoltarea firmei SC Bright Software Tehnologies SRL prin achiziţie de utilaje”
» Top 10 domenii după valoarea licitaţiilor

Local

» O grădiniţă din Mehedinţi aşteaptă de şase ani să fie inaugurată
» Dispoziţia nr. 1323 a Primăriei Municipiului Craiova

Dolj

» Câștigătorul lunii la Tombola Abonaților: „Citesc de 20 de ani Gazeta“
» Autoshow Oltenia – mașini puternice, reduceri mari de preț
» Finanțare suplimentară pentru terapia intensivă de la Boli Infecțioase
» Se reia licitația pentru reabilitarea Colegiului Naţional „Carol I“
» Mihnea are nevoie de ajutorul nostru în lupta cu leucemia
» A trecut cu mașina printr-un gard de beton
» Polițist lovit cu capul în figură de un șofer băut
» Un nou proiect pentru oltenii de pretutindeni – „Gazeta mea“ – cititorii scriu Gazeta de Sud
» Dolj: Tânărul care a agresat un poliţist a fost reținut
» AFM: 285 de dosare aprobate în Programul “Rabla”, din care 21 pentru achiziția de mașini ecologice
» Dolj: Se întrerupe furnizarea apei la Podari în data de 22 septembrie
» Craiova: Accident rutier soldat cu trei răniţi pe strada dr. Constantin Severeanu
» Craiova: Lansare de carte la “Aman”
» 13 centre de tip „Școală după Școală” din 12 județe, inclusiv Dolj, finanțate în cea de a treia ediție a Programului Strategic de Investiție în Mediul Rural

Gorj

» Simpozion Naţional – Satul Românesc – sat european, la Arcani
» Şeful ISJ cere controale la actele medicale ale profesorilor care cer sporul de calculator
» Clubului Pandurii Lignitul Târgu Jiu, interzis la finanţare de la CEO până în 2018
» Gorj: Autorităţile au început centralizarea pagubelor produse de furtună
» Gorj: Minora fugită de acasă la iubit a revenit la domiciliul părinţilor

Olt

» Manifestări cultural-artistice în judeţul Olt
» Olt: Aplicația de programare on-line pentru înmatriculări autovehicule a fost modificată

Mehedinţi

» UPDATE – Mehedinţi: Accident rutier soldat cu două victime în zona viaductului Oreva
» Mehedinţi: 21 Septembrie, Ziua fără accidente rutiere mortale
» Mehedinţi: Reţinut pentru distrugere prin incendiere
» Mehedinţi: Depistat conducând cu o alcoolemie de 0,80 mg/l

Vâlcea

» Vâlcea: Material lemnos confiscat de poliţişti
» Vâlcea: Fotbaliştii de la SCM se confruntă cu juniorii cehi din Kromeriz

Sport

» Vrem punctele fără emoții!
» Filiașiul și-a propus victoria cu Șirineasa, Craiova II vrea să profite
» Sportivii ies din nou în centrul Craiovei
» Fotbal / Fesnic arbitrează Craiova – Voluntari. Observator de joc este Aurică Beldeanu

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Alimente care îţi ajută memoria
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Somon cu sparanghel

Top