5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDe ce nu are Dragnea încredere în premierul Tudose

De ce nu are Dragnea încredere în premierul Tudose

Din ieşirea liderului PSD de duminică seară, cel mai relevant mi s-a părut anunţul că va cere socoteală guvernului săptămânal, un fel de dare de seamă despre ce a făcut în săptămâna precedentă şi ce are în plan pentru următoarea. „Regulă va fi că în fiecare zi de vineri va fi transmisă liderilor coaliţiei materialul pentru luni şi să fie o discuţie aplicată. Este o metodă de abordare care mie îmi place foarte mult şi care îmi da mari speranţe”, a spus Dragnea la România TV. Simplu gest de propagandă menit să transmită publicului că guvernul munceşte chiar şi în vacanţă sau teamă de a nu pierde iarăşi controlul, cum s-a întâmplat cu Grindeanu, predecesorul lui Tudose?

S-ar putea să fie câte puţin din ambele, dar ceva îmi spune că Dragnea doreşte în aceste momente dificile pentru el să arate partidului cine este mai departe jupânul. Vrea să demonstreze că a rămas stăpân pe situaţie şi că ţine mai departe în mâinile lui frâiele guvernării. Cu această obsesie aproape maladivă a controlului absolut, liderul PSD caută să-şi menţină autoritatea simbolică în rândul baronilor, tot mai nemulţumiţi. Aproape toate partidele ajunse la guvernare ţineau şedinţe săptămânale pentru a-şi organiza activitatea politică, dar nu-mi amintesc că vreun Guvern să fie talonat atât de strâns de propriul partid.

Iar Dragnea are toate motivele să fie suspicios. Nici nu s-a instalat bine la Palatul Victoria şi premierul Tudose i-a întors liderului PSD spatele. Presă a scris deja despre răceală instalată între cei doi în primele şase zile, un record. Oricât se străduieşte azi să nege, tensiunile apărute între cei doi sunt o realitate, nu o mai poate ascunde. Până şi abundenţă de superlative adresate premierului, despre care a spus că îl apreciază mult şi că este „un om foarte serios, foarte aplicat şi foarte muncitor”, trădează teamă de acest personaj cam din topor.

Dragnea ştie că un eventual conflict cu Tudose va fi mult mai brutal decât certurile cu fricosul Grindeanu. Mai ştie că atunci când i se vor agrava problemele în justiţie, premierul Tudose nu va mişcă un deget în apărarea lui. Aşa se explică, poate, de ce Dragnea i-a cerut ministrului justiţiei să termine legile justiţiei până pe 1 septembrie. Dacă încasează o nouă condamnare şi DNA îl pune sub acuzare în noi dosare, s-a terminat. Tot ce vedem acum sunt gesturi de panică, inclusiv ameninţările transmise jurnaliştilor care-i investighează averea şi afacerile bine ascunse sau derulate prin interpuşi.

S-au adunat deja prea multe dezvăluiri – Brazilia, legăturile cu Teldrum, Belina, fermă de porci, domeniile de vânătoare, vila de la Buşteni – pentru a mai putea fi trecute uşor cu vederea. De notat că până şi Antena 3, care evita dezvăluirile despre Dragnea, s-a ocupat duminică de una din afacerile fiului, o firma care vinde pantofi de lux.

Condamnarea în dosarul referendumului şi dosarul în care el şi fosta soţie sunt judecaţi pentru nişte angajări presupus abuzive în Teleorman sunt nimicuri în comparaţie cu afacerea fermei de porci preluată pe numele fiului prin intermediar de la Tel Drum pentru suma de o sută de euro sau afacerea preluării lacului Belina. Aici Dragnea a semnat în calitate de vicepremier transferul unui mic paradis la Dunăre care a ajuns în final, via Tel Drum, la o firma controlată de fiul sau.

Din punctul meu de vedere, afacerea Belina este una dintre puţinele cauze în care liderul PSD s-a expus total, lăsând urme directe şi hărţii semnate. Rise Project a scos la iveală informaţii şi documente care pun semnul egal între Dragnea şi Tel Drum. Liderul PSD este conştient că toate acestea vor fi investigate mai devreme sau mai târziu de procurorii DNA dacă nu reuşeşte să neutralizeze instituţia cât mai repede şi dacă nu pune justiţia cu botul pe labe în timp util.

Din toate aceste motive, liderul PSD stă cu ochii cât cepele pe fiecare mişcare a premierului Tudose şi caută să preia guvernul sub comandă lui directă. În această atmosfera tot mai tensionată, este de aşteptat să continue şi mai înverşunat răfuială cu justiţia. Dacă instituţiile statului vor renunţă să-l protejeze, pentru Liviu Dragnea vor veni zile complicate. Dacă instituţiile îi vor acordă mai departe imunitate, vor fi complice la distrugerea unei ţări întregi cu preţul salvării unui politician cu mentalitate de mafiot.

În rest, am văzut deja cu ocazia moţiunii de cenzură prin care l-a dat jos pe Grindeanu că partidul pare dispus să-l urmeze până în pânzele albe. Doar în momentul în care vor simţi că Dragnea este pe tobogan, baronii îl vor lasă din braţe.

Până atunci, însă, Dragnea se va război tot mai agresiv cu inamicii lui reali sau imaginari, cu presă de investigaţii, cu serviciile, cu DNA şi Kovesi. Se va prezenţa mai departe drept victima unei conspiraţii mondiale şi îl va înjură mai departe pe Soros, care nu sunt foarte sigur că ştie de existenţa liderului PSD. Dacă Dragnea iese totuşi învingător, România nu va ajunge nici Turcia lui Erdogan, nici Ungaria lui Victor Orban, ci doar un mare Teleorman, o ţară fără speranţa dusă la sapă de lemn de un condamat penal îngrozit că-l ajung toate din urmă.

Sursa: HotNews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS