20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCum s-a încheiat al doilea asalt asupra premierului Grindeanu şi ce urmează

Cum s-a încheiat al doilea asalt asupra premierului Grindeanu şi ce urmează

Premierul Sorin Grindeanu a rezistat şi celui de-al doilea asalt, precum şi tentativelor lui Liviu Dragnea de a-l mitui cu un post gras, numai să se care din guvern. Hărmălaia din partid şi din presă se va stinge treptat, iar liderul PSD se va trezi în faţa unei realităţi constituţionale seci. Grindeanu e în continuare premier, iar demisiile miniştrilor obţinute la şedinţa partidului devin efective abia după ce Grindeanu le trimite la Cotroceni. Asta înseamnă că Grindeanu are spaţii largi de joc, în timp ce Dragnea mai are un singur glonţ pe ţeavă, care riscă să-i explodeze în faţă.
Ce poate face premierul? În primul rând, presimt că nu se va grăbi să trimită demisiile la Cotroceni. Cum ar fi dacă primele demisii expediate la Iohannis vor fi trei: Sevil, Olguţa şi Carmen? Cum vor reacţiona baronii când Grindeanu va lua puşculiţa de bani din mâna lui Dragnea? Vor mai rămâne lângă liderul PSD? Premierul mai are un interes să tragă de timp cu demisiile miniştrilor. Cu cât o lungeşte mai mult, cu atât are şansa să-i întoarcă pe unii din drum.
Ţineţi cont că preşedintele Iohannis mai este în România doar azi şi mâine. Toată săptămâna viitoare lipseşte. Pleacă luni într-o vizită oficială de patru zile în Germania, unde se întâlneşte cu Merkel, apoi merge la Consiliul European de Vară de la Bruxelles. De ce n-ar profita Grindeanu de absenţa lungă a preşedintelui pentru a câştiga timp? De ce nu l-ar fierbe puţin pe Dragnea, mai ales că are la dispoziţie 15 zile pentru a rezolva demisiile miniştrilor? Deja le transmite pesediştilor încurajări să rămână „de partea bună“.
Dacă Grindeanu trimite la Cotroceni demisie cu demisie are ocazia să-şi refacă treptat echipa. Victor Ponta şi Daniel Constantin sunt gata să-i livreze oameni, plus că se vor găsi destui în PSD care vor trece de partea premierului în ciuda ameninţărilor cu excluderea. Până la urmă, Dragnea nu poate elimina din partid filiale întregi.
În faţa acestui scenariu, Dragnea are două opţiuni: fie se resemnează, fie depune în parlament o moţiune de cenzură împotriva guvernului Grindeanu. Retragerea sprijinului politic votată miercuri în Comitetul Executiv Naţional nu are nici o valoare din punct de vedere juridic. Nu produce nici un efect din punct de vedere constituţional. Chiar dacă liderul PSD exclude din partid fiecare nou ministru pus de Grindeanu în guvern, tot nu rezolvă nimic. Singurul mod de a dărâma propriul guvern şi de a scăpa de premier este moţiunea de cenzură. Restul sunt artificii mediatice. Vorba lui Tudorel Toader: s-a prăbuşit doar pilonul politic, pilonul juridic încă ţine guvernul în picioare.
Dacă Sorin Grindeanu va ajunge însă în poziţia de a reface echipa guvernamentală, dacă oamenii lui Dragnea zboară din noul guvern, iar pâinea şi cuţitul trec cu totul în mâinile premierului, mă tem că şansele liderului PSD de a-şi trânti propriul guvern prin moţiune de cenzură scad dramatic spre zero. Se vor găsi destui parlamentari PSD şi ALDE gata să-l salveze pe Grindeanu pentru bani, sinecuri sau alte beneficii pe care premierul le poate împărţi. Dragnea nu mai are nimic de oferit, în afară de vorbe şi de o perspectivă personală cam sumbră.
Premierul Grindeanu poate supravieţui exact cum a făcut-o premierul Tăriceanu în 2007, în ciuda încercărilor preşedintelui Traian Băsescu de a-l convinge să demisioneze pentru a organiza anticipate. Or, tocmai Tăriceanu îi reproşează azi lui Grindeanu că se agaţă de putere, el care a supravieţuit doi ani conducând un guvern minoritar de 20% şi cu susţinerea tacită a opoziţiei reprezentată pe atunci de PSD.
În fine, prin riposta dură de miercuri seară, premierul Grindeanu se rupe complet de Liviu Dragnea, acuzat pe faţă că vrea toată puterea pentru a o exercita în interes propriu. De acum nu mai există cale de întoarcere. Unul dintre cei doi va pierde urât, iar în acest moment şeful guvernului pare să fie într-un uşor avantaj. Mecanismele legale sunt de partea lui, iar preşedintele Klaus Iohannis nu are nici un interes să-l obstrucţioneze sau să intre în jocul lui Dragnea.
Poza serii de miercuri, 14 iunie 2017, va intra în antologia prostiei politice româneşti. Doi lideri de partid, cam negri la faţă, anunţă o ţară întreagă, de bună voie şi nesiliţi de nimeni, că au pus cu mâna lor un guvern de incompetenţi, de rataţi, de netrebnici şi de impotenţi care nu pot fi lăsaţi să ruineze ţara. Evaluarea partidului de guvernământ (atenţie, nu a opoziţiei) arată că, în primele şase luni, o echipă de habarnişti instalată de Palatul Victoria ne-a distrus şansa la o viaţă mai bună, a dat cu piciorul în găleţile cu lapte şi miere promise în campanie.
Prin urmare, liderii partidului care au câştigat alegerile cu un scor zdrobitor solicită, după şase luni, propriului guvern să plece într-un cor de huiduieli şi acuzaţii că nu respectă textul sacru al programului de guvernare. Nici măcar alegătorii nepretențioși n-au cum să înghită prea uşor gogoşile servite în aceste zile de Dragnea şi Tăriceanu, până şi ei au ocazia să se lămurească acum că au fost pur şi simplu traşi pe sfoară de o adunătură de borfaşi disperaţi să-şi salveze pielea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS