5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDragnea şi afacerile lui din Teleorman până în Brazilia. De ce trebuie îndepărtat rapid de la butoane

Dragnea şi afacerile lui din Teleorman până în Brazilia. De ce trebuie îndepărtat rapid de la butoane

Căderea lui Liviu Dragnea a început deja, desprinderea premierului Grindeanu de şeful PSD se desfăşoară sub ochii noştri, dar pierderea puterii politice va fi ultima grijă a marelui învingător de acum două luni. Afacerea Brazilia se complică de la o zi la alta. Suspiciunile că Liviu Dragnea şi-a dosit o parte din afaceri prin interpuşi, care s-au extins la rândul lor cât mai departe de ochii lumii, în America de Sud, nu pot fi lămurite pe deplin decât în cadrul unei anchete oficiale. Resursele jurnalistice sunt limitate, dar investigaţiile Rise Project oferă deja suficiente date interesante pentru orice procuror.
Primele informaţii că fostul patron Regiotrans, Costel Comana, ar fi unul din oamenii de maximă încredere ai lui Dragnea şi chiar mai mult, o posibilă interfaţă, au apărut încă de acum doi ani, după sinuciderea discretului om de afaceri braşovean în toaleta unui avion pe ruta Columbia-Costa Rica. Atunci au mai ieşit la iveală două detalii relevante: Comana a fost coleg de facultate cu liderul PSD, iar Dragnea ar fi condus o vreme un Audi înscris pe una din firmele omului de afaceri braşovean.
Aceste două detalii plus informaţia că patronul Regiotrans este puşculiţa lui Dragnea m-au determinat să scriu în noiembrie 2016: „Nu ştiu cu ce-l pilotează sistemul, dar pot să văd că Dragnea nu se comportă deloc ca un om liber. Dreptate până la capăt ar însemna, în cazul liderului PSD, eliberarea de tot trecutul. Ar fi util să ştim cu toţii, de pildă, dacă în afară de al doilea dosar, în care e acuzat de angajări abuzive, liderul PSD are altele mai grele. Dacă averea din Brazilia e mit sau adevăr, dacă are vreo legătură de afaceri cu fostul patron Regiotrans, găsit spânzurat anul trecut în toaleta unui avion care zbura spre Costa Rica, şi dacă vacanţele în America de Sud ascund şi altele sau reprezintă simple distracţii de burlaci tomnateci.“
Colegii de la Rise Project au mers pe firul întregii afaceri, până în Brazilia. Acolo i-au găsit pe Dragnea, Comana şi un acţionar Teldrum, alt fost coleg de facultate cu liderul PSD, în două ipostaze: ca parteneri de distracţii sau ca oameni de afaceri veniţi să investească un ban cinstit în economia Braziliei. Asta rezultă din primul episod al investigaţiei Rise Project.
În realitate, legăturile dintre Dragnea şi Comana erau mult mai extinse, după cum rezultă din al doilea episod al investigaţiei Rise Project. Dragnea i-a vândut mai multe terenuri în România pe bani frumoşi, iar Comana a câştigat apoi ca din întâmplare contracte pentru Regiotrans inclusiv cu ajutorul Consiliului Judeţean Teleorman condus de Dragnea. O frumoasă coincidenţă sau un caz de corupţie?
Din această cumetrie reciproc avantajoasă s-a născut apoi pasiunea pentru Brazilia, unde Comana a continuat să investească şi să se distreze împreună cu Dragnea. Toate detaliile de până acum sugerează un nou caz de corupţie, spălare de bani şi legături mafiote de tip sud-american. Jurnalistic nu se poate da un verdict clar, doar procurorii şi judecătorii pot lămuri acest caz. Dacă mai punem la socoteală şi sinuciderea omului de afaceri după ce procurorii au început ancheta în dosarul Regiotrans, cazul devine şi mai interesant, pentru că unul din martorii-cheie a dispărut.
Şi nu cred că surprizele se vor opri aici. Harta tranzacţiilor pare chiar mai extinsă.
Cu această nouă problemă pe cap, care este de fapt mai veche numai că a băltit în subteran, Dragnea va deveni şi mai periculos şi va încerca să distrugă totul. Am convingerea că o bună parte din acţiunile sale împotriva justiţiei au fost determinate tocmai de aceste legături primejdioase care duc din Teleorman până în Brazilia. Şi mai intuiesc că Dragnea a sperat tot timpul să ajungă la o înţelegere cu sistemul, iar acesta din urmă a crezut că-l poate struni făcându-se că nu vede afacerea Brazilia.
De acum, după dezvăluirile Rise Project – o frumoasă performanţă jurnalistică – nimeni nu se mai poate preface că afacerea Brazilia nu există, oricât s-au chinuit cu toţii să o îngroape. Având în vedere amploarea afacerii şi mizele financiare majore, Liviu Dragnea va apăsa în mod previzibil din nou pe acceleraţie. Din acest motiv, trebuie îndepărtat rapid de la butoanele puterii deoarece a devenit letal pentru România.
Cu toate păcatele lui, premierul Grindeanu este azi singurul om din PSD care îl poate izola pe Dragnea în partid şi îi poate lua manşa din mână, cum zice Ponta. O pârghie de putere a pierdut-o deja: Ministerul Justiţiei. Pentru a câştiga partidul, Grindeanu mai trebuie să-i îndepărteze doi oameni-cheie: pe Sevil Shaiddeh de la fonduri europene, unde gestionează 30 de miliarde puşi deoparte pentru mituirea baronilor, şi pe Carmen Dan, de la interne.
Cu aceste două nume evacuate din peisajul puterii, Dragnea pierde controlul total asupra guvernului. În paralel, trebuie lăsat fără masa de manevră din parlament, fără majoritatea pe care acum o controlează. Pentru asta, e destul ca un număr relativ mic de pesedişti să treacă în tabăra lui Grindeanu. Cei de la UDMR, minorităţile, vor merge mereu pe mâna premierului, nu a unui vremelnic lider de partid.
Dacă procesul de izolare a liderului PSD nu se va desfăşura relativ repede, Dragnea va încerca să riposteze poate chiar mai dur decât a încercat deja fără succes cu Ordonanţa 13. Pe de altă parte, nemulţumirile cresc în interiorul partidului, pe fondul erorilor majore comise de Liviu Dragnea. Unii baroni fie au făcut un pas înapoi, fie caută deja un nou lider. De azi încolo, zilele lui în fruntea partidului par să fie numărate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS