De ce nu știți cum vă cheltuiesc autoritățile baniiSăptămâna trecută, am avut ilustrarea perfectă a modului în care poate fi îngropată o idee. Despre ce este vorba: la începutul acestui an, consilierul județean Isidor Răducea (PNL) a propus ca, în spiritul transparenței, CJ Dolj să publice pe site toate contractele de achiziții făcute de instituție. Nimeni nu a spus NU! Totuși, ceea ce s-a întâmplat ulterior a arătat că de la idee până la faptă este drum lung.

Inițial, propunerea era să fie prezentate toate contractele de achiziții publice. După aceea, s-a vorbit de publicarea doar a achizițiilor directe, pentru a nu se suprapune cu cele care apar în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Ultima variantă în discuție presupunea urcarea pe site doar a unui tabel care ar fi trebuit să conțină câteva date generale (obiectul contractului, părțile contractului, valoarea, durata, data semnării, actele adiționale). În cele din urmă, invocând volumul prea mare de muncă și neînțelegerea cu inițiatorul Isidor Răducea, CJ Dolj nu va mai publica nimic. Proiectul de hotărâre de CJ s-a transformat într-o simplă informare a consilierilor despre această problemă. Ce concluzie tragem de aici? Că politicienii ajunși la putere și funcționarii din instituțiile publice au în reflex respingerea transparenței. Tare aș vrea ca aceste inițiative să nu vină numai din partea Opoziției politice sau a ONG-urilor! Politicienii și funcționarii cred că instituțiile publice le aparțin, sunt proprietatea lor. De aceea, au un comportament duplicitar. Public, ei nu resping transparența. În particular însă, încearcă să o saboteze. Oare, există vreun efort sau preț prea mare ca să le arăți cetățenilor ce se întâmplă cu banii lor?

Pentru a avea succes, asemenea acțiuni nu trebuie să fie sporadice, riscând să fie îngropate cu brio. Presiunea publică a societății civile trebuie să fie susținută și permanentă. Obligatoriu, transparența trebuie să fie parte din oferta electorală a partidelor politice. Iar când puterea devine netransparentă, opinia publică trebuie să o sancționeze prompt. De obicei, administrațiile locale refuză publicarea contractelor pe bani publici invocând așa numita clauză de confidențialitate. Dar atât administrația, cât și firmele trebuie să înțeleagă un lucru: când este vorba de bani publici nu există clauze de confidențialitate!

Ideea transparenței ar trebui extinsă și la Primăria Craiova, unde există, în plus, și probleme de comunicare publică. Pe lângă necesitatea publicării contractelor, voi face câteva precizări în legătură cu aplicarea Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică (obligatorie în chestiuni privind hotărâri cu caracter normativ, bugete, taxe și impozite). Ar fi de dorit ca la dezbaterile publice să nu participe doar un grup restrâns de oameni (mereu aceiași), arondați de obicei puterii politice, care nu pun întrebări incomode. Din experiență, știu că aceste dezbateri sunt de obicei niște simulacre, bifate doar pentru că sunt obligatorii prin lege. Pentru a exemplifica modul în care se pot ocoli dezbaterile, să luăm exemplul taxei de salubrizare impuse de guvern pentru proprietarii sau administratorii de depozi-te autorizate de gunoi. La Craiova, taxa s-a transformat în tarif pentru cetățeni, fiecare craiovean va plăti în plus pentru gunoi 2 lei/lună. Dacă suma ar fi fost introdusă ca taxă și nu ca tarif, măsura trebuia în prealabil pusă în dezbaterea publică, adoptarea ei nerămânând exclusiv la mâna unei majorități politice din CL Craiova (PSD+ALDE).


Și în ceea ce privește urbanismul ar putea exista o mai mare transparență. Anul trecut, am venit cu ideea ca pe site-ul Primăriei Craiova să existe un Registru Electronic al Străzilor (RES), cu indicii privind orizontul de timp când străzile vor avea utilități sau vor fi reparate/modernizate. Fiecare craiovean ar intra pe site să verifice, demontând demagogia, promisiunile nefondate din campaniile electorale. Din păcate, nici un candidat la primărie nu a preluat ideea în 2016. Poate o vor face în 2017.

Cum abordează autoritățile o campanie privind transparența venită din societatea civilă am constatat și din proprie experiență. În 2015, viceprimarul Cristina Calangiu a fost arestată la solicitarea DNA pentru intermedierea unor angajări la spitalele coordonate de primărie, contra unor șpăgi de 2.000 – 8.000 euro. Subiectul era de mare interes public, pentru că, de obcei, șpaga dată se recupera ulterior din buzunarele bolnavilor. În consecință, în cadrul emisiunii „Audiență Generală“ pe care o realizam la Alege TV, am demarat campania „Transparență în spitale“. Invitația era ca spitalele craiovene să publice pe site toate documentele legate de angajările din perioada 2012-2015. Public, toți managerii s-au angajat în campanie. Concret însă, puțini au făcut ceva în acest sens. Cel puțin, din 2015, majoritatea spitalelor publică pe site concursurile de angajare pe site. Dacă aveți informații contrare, vă rugăm să ne sesizați!

În fine, alt exemplu legat de transparență este cel referitor la Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“. În perioada 2013-2015, 1.000.000 de euro din bugetul local au fost cheltuiți discreționar și netransparent, iar GdS luptă în instanță pentru desecretizarea contractelor pe bani publici încheiate de acest ONG. Ziarul a câștigat pe fond procesul, urmează recursul. Totuși, după haosul din documente descoperit anul trecut de Curtea de Conturi eu nu mai am siguranța că la final vom găsi intactă arhiva. ONG-ul pare mai curând o asociație-fantomă: nu are finanțare, deci nici activitate; nu știm cine este președintele entității, unde este sediul și arhiva. Poate că, până la desecretizarea tuturor documentelor, arhiva ar trebui pusă sub sechestru de către parchet.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 27 februarie 2017

Actualitate

» #Noaptea, ca hoții! – Ordonanța 13, „născută“ din infracțiuni
» Morţi suspecte la Spitalul Filantropia
» Subiectele la etapele județene ale olimpiadelor vor fi elaborate de anul viitor de specialiști din Ministerul Educației
» Sporul de risc şi solicitare neuropsihică de 50% din salariu pentru funcţionarii publici, adoptat de Senat
» Avocatul Poporului va efectua o anchetă în cazul decesului unor pacienți de la Spitalul Filantropia din Craiova
» Donald Trump promite o “creştere istorică” a bugetului pentru armată
» Execuţie bugetară îngrijorătoare: comparativ cu 2016, veniturile au scăzut cu 5,7%, cheltuielile au crescut cu 3,5%
» Miting împotriva lui Vladimir Putin, însă cu restricţii: maximum 30.000 de participanţi
» Senatul va trimite Parchetului de pe lângă ÎCCJ documente clasificate privind Revoluţia din 1989
» Guvernul Grindeanu a preluat un proiect de lege al Guvernul Cioloş şi l-a transformat în Ordonanţă de Urgenţă
» Programul “Prima casă” va beneficia de norme mai simple
» Președintele CCR: Considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului prin ancheta DNA
» DNA: 38 de inculpați, condamnați definitiv în ianuarie în dosarele de corupție
» PNL solicită audierea premierului Grindeanu în parlament, pe tema Ordonanţelor 6 şi 9
» Ministrul Justiţiei, la CCR
» ANI: Gheorghe Falcă, în conflict de interese penal
» Sebastian Ghiță vizat într-un nou dosar la DNA, cu mită de peste 50 milioane de euro (surse)
» Gorj: Tânăr reţinut după ce ar fi provocat o tamponare

Local

» Gunoaiele au scos oamenii în stradă la Orșova
» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte
» Prognoza meteo pentru intervalul martie – mai în Oltenia

Dolj

» Decese în urma unor reacții posttransfuzionale la Spitalul „Filantropia“
» Sute de posturi vacante în școlile din Dolj
» Sătenii din Cernăteşti au alungat iarna cu „Strigarea peste sat“
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Start în competiția Best of Craiova!
» Se împlinesc 84 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România
» Factura la căldură arde buzunarele craiovenilor
» Balta Craiovița, focar de infecție la intrarea în orașul Craiova
» Bătălia pentru posturi
» Craiova: Furnizarea gazului va fi oprită temporar, în data de 28 februarie, pe câteva străzi
» Craiova: “Covorul Oltenesc”, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”
» Transfuziile sanguine au fost sistate la Spitalul “Filantropia” din Craiova. Sunt acoperite doar urgenţele
» Doljean cercetat pentru conducerea unui autoturism neînmatriculat
» Săptămâna duhovnicească la Craiova

Gorj

» Ambasadorul SUA inaugurează „Raful American“ la Biblioteca „Christian Tell“
» Arest la domiciliu pentru managerul unui complex turistic din Rânca
» Scandal pe concursurile de şefi de secţie din Spitalul Judeţean
» Gorj: Tânăr reţinut după ce ar fi provocat o tamponare
» Ambasadorul SUA a sosit la Târgu Jiu
» Gorj: Angajat depistat muncind „la negru” într-un parc fotovoltaic

Olt

» Olt: Șapte persoane reținute în urma furtului a 22 tone de aluminiu din incinta ALRO S.A.
» Infracțiuni de braconaj piscicol constatate de jandarmi

Mehedinţi

» Mehedinţi: Cercetat după ce a introdus ilegal în ţară o armă şi muniţia aferentă acesteia

Sport

» 45 de medalii pentru karateka din Bănie
» Dăbuleni a triumfat la Memorialul „Coteț“
» Conducătorii AJF vor fotbalul doljean curat și fără datorii
» Fotbal / Continuăm cu Daum și după meciul cu Danemarca

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top