16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiRevoluția luminii

Revoluția luminii

 

de Florin Negruţiu – https://republica.ro/revolutia-luminii

Istoria nu-i va reține pe Dragnea, Iordache, Grindeanu. Își va aminti, în schimb, de noaptea de 5 februarie 2017, când în România s-a înfăptuit Revoluția luminii. Cei 300.000 de oameni din Piața Victoriei și ceilalți 300.000 din toate orașele țării vor uita cu timpul de ordonanța 13, dar vor spune privind imaginea de mai sus: Am fost acolo, uite, punctul ăla de lumină sunt eu!
În întunericul care ne înconjoară, oamenii aceștia luminoși au dat un semn sublim de existență. Pe planeta România părăsită în valuri în ultimul deceniu deoarece aerul devenise irespirabil, câteva sute de mii de oameni au învins frigul, întunericul, frica, devenind din nou un popor, ca în urmă cu 27 de ani.
Ca să înțelegem mai bine asta, ar trebui să ne privim din afară. România este breaking news la marile televiziuni ale lumii, iar surpriza pe care poporul român o face unei Europe în care abundă veștile rele este uriașă.
Poporul român care a ieșit în această săptămână în stradă și-a salvat țara de la impresia catastrofală pe care a lăsat-o un grup de borfași care a dat o spargere de Românie în crucea nopții. Presa internațională a reflectat ce s-a întâmplat în acea noapte ca pe ceva normal într-una dintre cele mai sărace și mai corupte țări europene. Însă protestul oamenilor, amplificat de la o zi la alta, i-a luat pe toți prin surprindere, cu atât mai mult cu cât vorbim despre una dintre puținele revoluții morale din lume. Iar faptul că românii au ieșit într-un număr atât de impresionant în stradă nu ca să ceară salarii și pensii, ci ca să apere idei ca dreptate, justiție, cinste, adevăr face acestei țări un serviciu uriaș. Imaginea acestei Românii este de nerecunoscut.
Românii sunt priviți de lume cu o curiozitate crescândă și cu un început de simpatie. Oamenii aceștia nu sunt – iată – hoții Europei, majoritatea sunt oameni cinstiți, harnici, inteligenți, dispuși să-și sacrifice timpul ca să se opună abuzului, aroganței, sfidării, capabili să rebranduiască chiar ideea de protest în lume. Felul în care românii s-au bătut pentru ideile lor într-un mod pașnic, neviolent, vorbește despre potențialul uriaș de inventivitate și de creativitate pe care românii îl pot dărui lumii.
Românii au descoperit aseară, fiecare în felul lui, un concept murdărit deseori de politicieni: dragostea de țară.
Îmi pare sincer rău de cei care, din diferite motive, nu s-au putut bucura alături de românii din stradă. Au ratat un moment poate irepetabil.
Dragostea de țară nu se urlă, nu se declamă, nu se strigă pe stadioane la manifestări electorale, nu se pune pe afiș. Este un punct mic de întâlnire cu sine, pe o hartă cu milioane de lumini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS