10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpinii„Craiova Culturală“, ilegalități cu bună știință?

„Craiova Culturală“, ilegalități cu bună știință?

Afacerea „Craiova Culturală“, despre care GdS a scris pe larg în perioada 2013 – 2016, a ajuns sub lupa procurorilor DNA. Oamenii legii anchetează modul în care Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“ a cheltuit cu acordul primăriei circa 1.000.000 de euro din banii publici. DNA a început urmărirea penală față de cauză, pentru abuz în serviciu. Ancheta este într-o fază incipientă, în care se strâng probe. În paralel, auditorii financiari de la Camera de Conturi (CC) Dolj au verificat actele și au concluzionat că Asociația a cheltuit banii ilegal, încălcând legea achizițiilor publice, a finanțelor publice locale, precum și legile de funcționare și finanțare a ONG-urilor. Cine va răspunde material și penal pentru încălcarea legii? Funcționarii? Politicienii?

Pentru a analiza concret această afacere, trebuie să ne referim la două aspecte esențiale: modul de finanțare a asociației și modul de cheltuire a banilor publici. În scurtul comentariu din această săptămână, voi face câteva observații despre prima parte a problemei, adică despre modul de finanțare a asociației. Auditorii financiari ne oferă informația-cheie în acest sens: ONG-urile „de drept privat“ trebuie finanțate în baza Legii nr. 350/2005, privind accesarea creditelor bugetare. Această lege spune că ONG-urile pot accesa credite bugetare nerambursabile „exclusiv pe baza selecției publice de oferte“ evaluate transparent, de către o comisie. În loc de acest lucru, Asociația CCEC 2021 a fost transformată de Consiliul Local (CL) Craiova în ordonator terțiar de credite. Banii au fost virați din conturile municipiului în cele ale asociației, fără a avea la bază un act legal.
Ce vor spune anchetatorilor cei 27 de consilieri locali? Probabil vor spune că au votat doar oportunitatea proiectului, neavând habar că s-a încălcat legea. Că de vină sunt funcționarii din subordinea primarului, care le-au vârât sub nas documentele care trebuie votate. Dar funcționarii ce vor spune? Și mă gândesc aici, în mod special, la directorul Direcției Juridice din Primăria Craiova, Ovidiu Mischianu. Acesta contrasemnează de legalitate și toate actele CL Craiova, deoarece funcția de secretar este vacantă. Știa domnul Mischianu că încalcă legea? Încercând să-mi răspund la această întrebare, mi-am amintit un episod din 2015. În luna februarie, funcționarii au încercat să strecoare pe ordinea de zi a CL Craiova o „convenție“ de finanțare între municipiu și ACCEC 2021. La momentul respectiv, primarul Olguța Vasilescu a precizat pentru GdS că această convenție era întocmită „pentru plata celor 400.000 de lei“, care se acordau în acea lună din bugetul municipiului, dar că ea „nu va intra pe ordinea de zi a CL Craiova“. Într-adevăr, convenția dubioasă nu a mai intrat pe ordinea de zi a CL, dar ea mi-a răspuns întrebării care mă frământa de ceva vreme: „În baza cărui act municipiul varsă bani în conturile Asociației?“. Nu exista nici un act. Ulterior, am descoperit și studiat Legea nr. 350/2005, iar concluziile s-au materializat într-un articol („Craiova Culturală“, finanțată nelegal? – 26 februarie 2016). Și alte instituții mi-au oferit răspunsuri importante. Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova și Ministerul Finanțelor Publice (MFP) au răspuns că un ONG nu poate deveni ordonator terțiar de credite al bugetului local, deoarece încalcă Legea finanțelor publice locale. În fine, Curtea de Conturi a arătat acum că modul de finanțare a asociației era ilegal.
Așadar, revin la întrebările mele: știa domnul Mischianu că încalcă legea? Cine altcineva mai știa? Cine a dispus continuarea finanțării ilegale?
Deocamdată atât. Despre modul în care au fost cheltuiți banii publici, într-un comentariu viitor.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS