Bănuţii, fiţele magistraţilor şi lupta lor împotriva justiţiei

Foto: adevarul.ro
Autori


Magistraţii au început agitaţia în urmă cu vreo trei săptămâni doar din cauză că guvernul Cioloş i-a sărit din ordonanţă cu majorări salariale dedicate profesorilor şi medicilor. Rar mi-a fost dat să văd o mişcare mai dezgustătoare, mai dezonorantă decât fiţele magistraţilor, că nu le putem numi altfel. Din cauză că au primit în loc de bani o uşă în nas, au schimbat tactica. Ameninţă cu greva în numele unor principii corecte sau bazaconii clasice adunate de prin luju, Antena 3 şi din gurile borfașilor, deşi tot ce-i interesează pe mulţi sunt, în realitate, bănuţii, doar bănişorii lor şi numai atât. Restul e gargară pentru fraieri.

Adică tocmai ei, răsfăţaţii sistemului, cu lefuri de invidiat, chiţăie după, atenţie mare, încă vreo 18% în plus.

Majorările şi le-au dat singuri, de-a lungul timpului, în urma unor procese intentate şi judecate tot de ei, de onor magistraţii români cu gură plină de principii. Această lipsă de măsură, de elementar bun-simț, această aroganţă de castă uzând discreţionar de puterea cu care este învestită în stat se manifestă în aceste zile sub pretextul unor ţeluri mai înalte decât meschina preocupare pentru bani. (Pentru cine doreşte să aprofundeze cum s-au războit magistraţii cu guvernul Boc prin 2010, tot pentru bani, recomand textul „Războiul din justiţie pe înţelesul tuturor“.)

În consecinţă, s-a umflat pieptul în magistraţi şi au început revoluţia Marilor Ipocriţi. Cum nu prea dă bine la televizor într-o ţară măcinată de probleme mult mai grave să te lăcomeşti în ultimul hal, magistraţii cei isteţi au îngropat frumuşel revendicările salariale într-un megainventar al problemelor din justiţie, unele reale, altele exagerate, iar cele mai grave, total ignorate.

Când alte categorii sociale ameninţă şi ele cu greva, figurile unor judecători şi procurori hămesiţi după câteva milioane în plus, care au făcut oricum un sport în ultimii ani din a stoarce cât mai mulţi bani interpretând legea după bunul plac, arată de-a dreptul ridicol. Cred că asta au înţeles până şi cei mai avizi după bănişori când au decis să treacă în planul doi revendicările de natură salarială şi să bage în faţă tot felul de aiureli seducătoare într-un text pompos intitulat „Memorandum privind situaţia justiţiei“.

Oricine citeşte documentul cu bună credinţă găseşte în el cam tot ce auziţi pe la Gâdea prin emisiuni: paranoia cu serviciile de informaţii, textele cu „justiţia represivă“ şi în general obsesiile antijustiţie recitate de toţi penalii, toate astea amestecate cu probleme reale. Nimic nu poate face mai rău justiţiei decât acest talmeş-balmeş de ţipete isterice şi de observaţii juste aruncate de-a valma într-un aşa numit Memorandum. Cu astfel de abordări nu se obţine nimic bun: prostiile capătă un aer de legitimitate, iar problemele adevărate nu pot fi discutate totuşi serios la pachet cu tâmpenii.

Înţeleg că sunt vreo câteva zeci de instanţe (Tribunale, Judecătorii) din ţară care au votat Memorandumul şi anunţă ba că fac greva, ba că o amână, ba că judecă dosare, ba că nu intră în ele. S-a ajuns cam prea departe. Se recurge la răzbunare pe justițiabili prin refuzul de intra în anumite cauze. Se foloseşte arma şantajului prin blocarea procesului electoral, pentru că aici s-ar ajunge dacă magistraţii şi-ar pune în operă ameninţările. E cam mult, e cazul să se oprească şi să-şi vadă mai liniştiţi puţin de alegerile lor. De subliniat însă că sunt numeroase instanţe importante (Curţi de Apel, Înalta Curte) care NU au semnat memorandumul şi NU susţin demersul celorlalţi. Este o precizare importantă, NU toţi magistraţii s-au prins în hora ipocriziei.


Iureşul iscat în aceste zile în justiţia din România este amplificat în mod iresponsabil de candidaţii la Consiliul Superior al Magistraturii, care exploatează din plin atât pofta nesăţioasă a magistraţilor pentru bani, cât şi frustrările acumulate în sistem exprimate cumva în Memorandum. Mai trebuie spus că procesul electoral pentru alegerile noului CSM sunt în plină desfăşurare, de unde şi emulaţia dintr-un sistem altfel mort, autosuficient şi indiferent.

Adică nimeni nu spune că nu pot fi discutate multe din punctele din Memorandum, dar nu aşa, nu utilizându-le drept carte de negociere într-o luptă de natură pur sindicală, de revendicări salariale. Dacă şi magistraţii au ajuns să-şi vândă principiile ca la piaţă, ce aşteptări să mai avem de la politicieni?

În treacăt fie spus, nu pot credita autorii Memorandumului cu prea multe bune intenţii câtă vreme nu găsim acolo un rând despre zecile de iniţiative din parlament care ameninţă în mod real justiţia, nici vreo referire măcar în treacăt la campaniile mediatice îngrozitoare duse împotriva unor judecători şi procurori curajoşi.

Cum adică, Bruxellesul face mereu referire în rapoartele sale la cele două ameninţări, iar magistraţilor români nici că le pasă de ele? Cum e posibil ca două chestiuni grave – pericolul golirii justiţiei de conţinut în parlament şi atacurile mediatice fără precedent – să nu apară într-un Memorandum referitor la problemele justiţiei, în schimb să găsim la loc de cinste înfierat MCV-ul, pusă la îndoială metodologia şi sursele utilizate de Comisia Europeană?

Probabil că magistraţii români vor câştiga războiul lor dezonorant pentru câţiva lei în plus în instanţele unde-şi vor judeca într-un final propriile cauze. Dar prestigiul judecătorilor şi procurorilor angajaţi eroic în lupta lor pentru bănişori, cam stângaci camuflată într-o luptă pentru principii, va avea din nou de pierdut. Unul dintre motivele scăderii încrederii în justiţie de care fac atâta caz chiar şi în memorandum stă chiar în comportamentul sfidător al unor magistraţi, în lăcomia unora care de prea multe ori se traduce în acte sinistre de corupţie.

Dan Tapalagă – HotNews.roComenteaza acum

Alte stiri

17 iulie 2018

Astăzi se celebrează Ziua Justiţiei Penale Internaţionale

Astăzi se celebrează Ziua Justiţiei Penale Internaţionale, care marchează aniversarea a 20 de ani de la adoptarea, la 17 iulie 1998, a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI). Adoptarea Statutului, tratatul fondator al CPI, a ...

Sumarul ediției de joi, 15 septembrie 2016

Actualitate

» Ecaterina Andronescu cere amânarea concursurilor de directori din şcoli până vara viitoare
» Arest preventiv prelungit pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul de sclavie de la Berevoeşti (Argeş)
» Fiul preşedintelui LPF, arestat preventiv
» Ambasadorul Marii Britanii în Arabia Saudită s-a convertit la Islam
» Iohannis critică duplicitatea unor lideri europeni, înaintea summitului UE 27
» Necazurile locatarilor de pe Recunoştiinţei
» Codul fiscal nu se modifică
» Cula din Cernatesti asteapta sa fie renovata
» Unde duce politeţea…
» Ucis de propriul câine
» Se face autostrada Craiova-Pitesti?
» Elevii nu mai trebuie să solicite adeverinţe pentru a-şi valida calitatea de asigurat CNAS
» Transportatorii rutieri au convenit cu ASF un tarif maxim al polițelor RCA de 7.500 lei/an, după ce iniţial s-a vorbit de 6.149 lei/an
» Primarul Braşovului şi preşedintele CJ Braşov, urmăriţi penal într-un nou dosar
» Angajaţii din penitenciare ameninţă cu proteste la unităţile de detenţie şi la Ministerul Justiţiei
» Şcolile doctorale au rămas fără acreditare. Ministerul Educaţiei va emite un ordin pentru autorizare provizorie
» Transportatorii rutieri au ajuns la un acord cu ASF
» UPDATE – Grevă generală în toate spitalele din țară în 31 octombrie
» Concert dedicat Zilei Naţionale a Mexicului la Filarmonica Oltenia
» Julian King, noul comisar pentru securitatea UE
» Bogdan Olteanu a fost audiat la DNA

Publireportaj

» Consultantul în vânzări, personajul-cheie la UNIC Imobiliare

Local

» Mănăstirea din Strehaia, între istorie şi legendă

Dolj

» Autostrada Craiova-Pitești, încă o promisiune
» Conductele de apă și canalizare din Craiova încep să crape
» Arestat în lipsă după ce l-a călcat cu Mercedesul pe „Vialis“
» Bărbat omorât de un câine, la Făcăi
» Hans Klemm, ambasadorul SUA în România: „Nouă din zece români obţin viză pentru SUA“
» Termo a pierdut procesele cu cei 700 de angajați
» Ministrul Transporturilor: Licitaţie pentru autostrada Craiova-Piteşti, lansată la 1 noiembrie

Gorj

» Elevii gorjeni vor urmări la școală filme cu sculptorul Constantin Brâncuși
» Gorj: Un consilier local propune ca funcţionarii să vină la serviciu cu bicicleta
» Gorj: Fiul omului de afaceri Gheorghe Petcu, trimis în judecată
» Gorj: Conducea pe Transalpina fără permis auto
» Gorj: Zeci de elevi stâng bani pentru înmormântarea colegei de liceu răpusă de leucemie
» Gorj: Mașină de poliție, răsturnată la Târgu Jiu

Olt

» Olt: Reprezentanţii DSVSA nu au putut identifica producătorul brânzei cu E-coli din Piaţa Zahana

Vâlcea

» Vâlcea: Elefant scăpat de la un circ, găsit de poliţişti şi readus în ţarc
» Vâlcea: Un tânăr condamnat cu suspendare a săvârşit altă infracţiune şi a ajuns după gratii
» Vâlcea: Bărbat reţinut pentru că ar fi violat o tânără de 16 ani

Sport

» Craiovenii, îmbiați să facă sport măcar pentru o zi
» Doljenii vor puncte cu Mioveni II și Aninoasa
» Gorjenii, pregătiţi pentru derbiul suferinței
» Săndoi: Suntem permanent alături de CS Universitatea
» Volei (m): România a debutat cu o victorie în turneul de calificare la Euro de la Craiova
» Ce se întâmplă cu echipa feminină de volei de la SCM-U Craiova? (Update)

Educatie

» Școlile din Craiova au clase și cu 40 de elevi

Magazin

» Horoscop
» O lume nebună: Aproximativ 205 japonezi trăiesc în craterul unui vulcan activ
» Bancul zilei

Top