13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCe ne ascund autorităţile în scandalul eco-gunoaielor din Italia?

Ce ne ascund autorităţile în scandalul eco-gunoaielor din Italia?

gunoi campania

În comentariul din această săptămână, vreau să atrag atenția asupra unui caz insuficient cercetat de mass-media, în opinia mea. În ultima vreme, presa italiană a vorbit mult despre deșeurile din regiunea Campania, care urmează să fie exportate în alte state UE, printre care și România. Guvernul premierului Matteo Renzi a promis 500 de milioane de euro (70 de milioane de euro imediat) pentru a curăța Campania de eco-baloții (ecoballe) strânși în ultimii zece ani în această regiune. Guvernatorul Vincenzo de Luca vorbea în presa locală de o operațiune uriașă, privind eliminarea a cinci milioane de tone de deșeuri. Primul pas a fost făcut prin organizarea unei licitații pentru aliminarea a șase loturi de eco-baloți din provincia Caserta. Potrivit site-ului parlamentarului italian Salvatore Micillo, (Movimento 5 Stelle), loturile 5-6 (circa 200.000 tone) au fost câștigate de către o asociere formată din societățile Vibeco SRL – BM Service SRL – Sirio Ambiente e Consulting SRL, afacerea ridicându-se la circa 30 de milioane de euro. Aceste deșeuri sunt depozitate în orășelul Villa Literno – provincia Caserta. O parte din ele ar urma să ajungă într-un depozit din comuna Manocalzati, iar o alta în România. Asocierea condusă de Vibeco SRL ar fi primit a disponibilitate de stocare din partea Eco Sud SRL, societate care exploatează și depozitul de deșeuri de la Mofleni – Craiova. La solicitarea Alege TV, Eco Sud a precizat inițial că „nu și-a manifestat disponibilitatea de a depozita deșeuri din Italia la locațiile pe care le administrează pe raza județului Dolj“. Ulterior, reprezentanții firmei au recunoscut că au acordat italienilor o disponibilitate de stocare. Totodată, aceștia au oferit informații extrem de interesante. „Acesta nu este un contract între două firme, ci între două state. Între statul italian și cel român. (…) Eco Sud nu este decât o mică rotiță în acest angrenaj, nu depinde de noi dacă deșeurile se aduc sau nu, din câte știu nu s-a făcut notificarea din partea italiană către statul român. (…) Departamentul nostru special care se ocupă cu partea externă nu a dat o cantitate anume, pentru că acolo s-au dat doar niște disponibilități ca nume de firme și depozite unde se pot aduce“, spun aceștia. Pe de altă parte, tot la solicitarea Alege TV, Ministerul Mediului (MM) susține că nu știe nimic de afacere. „ANPM nu a primit nici o înștiințare/notificare din partea Eco Sud sau a autorităților competente din Italia, cu privire la pretinsa intenție a societății de a aduce pe teritoriul țării noastre deșeuri din Italia“, se arată într-o informare de presă.
Potrivit legislației europene, un astfel de transfer intracomunitar poate fi realizat doar după ce expeditorul notifică autoritățile din țara destinatară și obține un acord preliminar scris în acest sens. Totodată, MM informează că introducerea în România a deșeurilor de orice natură este ilegală conform legislației naționale, iar acest lucru este cunoscut de Comisia Europeană și celelalte state UE. În acest context, autoritățile române au alertat Garda Națională de Mediu și Direcția Generală a Vămilor, cerându-le să fie atente la posibile importuri de deșeuri din Italia.
Premierul Dacian Cioloș a ținut să infirme pe pagina sa de Facebook știrile din presa italiană referitoare la exporturile de deșeuri în România. În acest context, în data de 19 mai, președintele ANPM, Toma Florin Petcu, a fost înlocuit din funcție fără explicații, de către Cioloș. Rezumând cele de mai sus, mă întreb cum au acceptat autoritățile italiene la licitația pentru eco-baloți firme cu disponibilitatea de stocare din partea Eco Sud SRL București, știind că transferul intracomunitar de deșeuri are nevoie de notificarea și acceptul României? Avea Italia promisiuni că România va importa deșeuri? La aceste întrebări trebuie să răspundă atât autoritățile române, cât și cele italiene. Potrivit purtătorului de cuvânt al Regiunii Campania, Paolo Russo, astăzi va fi organizată o conferință de presă cu ocazia plecării la export a primelor transporturi de eco-baloți. Sunt curios ce va spune guvernatorul Campaniei, Vincenzo de Luca, mai ales că ziarul Il Mattino scria vinerea trecută că transporturile de deșeuri „nu au încă“ acceptul statelor de destinație. Nu-l cunosc pe De Luca, știu doar că este hotărât să rezolve problema deșeurilor din Campania. El face parte din Partidul Democrat (social-democrat) al premierului Matteo Renzi și are sprijinul acestuia. Sper totuși ca Renzi să nu rezolve problema deșeurilor pe seama Craiovei. Poate îl convinge și bunul său prieten Victor Ponta, pe care l-a susținut în cursa prezidențială din 2014.

În contextul descris mai sus, am căutat să aflu cât mai multe despre problema deșeurilor din Campania. Este incredibil cât de prost a reușit statul italian să gestioneze situația. Pentru cei mai mulți, Italia înseamnă istorie, turism, soare și strălucire. Cu o suprafață de circa 300.000 de kilometri pătrați și peste 60 de milioane de locuitori, Italia este a cincea cea mai populată țară a Europei, are a treia mare economie din zona Euro și a opta din lume după PIB-ul nominal. Face parte din G8 – grupul celor mai dezvoltate state din lume, fiind unul dintre membrii fondatori ai Comunității Economice Europene (1958), devenită ulterior Uniunea Europeană (1993). Peninsula a fost unificată cam în aceeași perioadă în care a început construirea României (1859 – 1866). Cu toate că, după al doilea război mondial, țara a devenit o putere economică mondială, nu a reușit să depășească polarizarea Nord-Sud. Cu peste 200 locuitori/km pătrat, țara are printre cele mai mari densități demografice din Europa, iar Sudul sărac are cele mai mari aglomerări urbane (Roma, Napoli). Fiind o mare economie, Italia este și o mare producătoare de deșeuri. Sub nasul autorităților impotente, o mare parte a deșeurilor toxice a ajuns în zona rurală a provinciilor sudice, depopulată de sărăcie.
Multe dintre terenuri au fost luate în stăpânire de Camorra – organizație criminală mafiotă care a intrat în afacerile cu deșeuri, uneori mai profitabile decât cele cu droguri. Camorra reprezintă pentru regiunea Campania ceea ce reprezintă Mafia pentru Sicilia. Începând cu anii 1970, în zonele rurale au fost depozitate ilegal deșeuri toxice, nucleare; acestea au generat o rată mare a cazurilor de cancer la sân, tiroidă și la copii.
O zonă întinsă, cu o suprafață de 1.076 km pătrați, ce cuprinde 57 de comune din provinciile Napoli și Caserta, locuită de circa trei milioane de oameni, a fost numită „Terra dei fuochi“ – din cauza gropilor de gunoi ilegale. Potrivit unui raport din 2011 al Agenției Regionale pentru Protecția Mediului (ARPA), o suprafață de peste 3.000.000 mp din Campania ar fi afectată de depozitarea deșeurilor toxice. În trecut, aici se cultiva broccoli, iar zona se numea „Campania Felix“. Acum, zona este investigată de ARPA, care a venit în ultimii ani cu un plan de măsuri. Mulți italieni însă cultivă și consumă fructe și legume, neavând habar de gropile subterane unde au fost ascunse deșeuri toxice de către eco-mafie. Unele dintre articolele privind exportul de eco-baloți în România au fost scrise de Daniela de Crescenzo, o reputată jurnalistă italiană, care lucrează la Il Mattino – cel mai important ziar din sudul Italiei, cu sediul la Napoli. Doamna De Crescenzo este o expertă în problema deșeurilor din Campania, iar în martie 2016 a publicat și o carte pe această temă „Così vi ho avvelenato“ – Il grande affare dei rifiuti tossici raccontato da un manager della camorra“ („Așa v-am otrăvit“ – „Marea afacere a deșeurilor toxice, povestită de un administrator al Camorrei“). Cartea face dezvăluiri despre viața fostului cap al eco-mafiei, Gaetano Vassallo, care a decis să colaboreze cu justiția italiană.
„Cred că am semănat cu adevărat moartea în țara mea. Mi-e rușine. Am făcut o mizerie“, spunea Vassallo, citat recent de ziarele din Peninsulă.
În 2015, autoritățile au descoperit în orășelul Calvi Risorta ceea ce se pare că este cel mai mare depozit ascuns de deșeuri toxice din Europa – 25 de hectare și o capacitate de două milioane de metri cubi. Am făcut toată această incursiune în lumea eco-afacerilor pentru a arăta că gestionarea problemei deșeurilor este extrem de importantă. Ea poate scăpa ușor de sub control, au demonstrat-o deja statele avansate din sudul Europei, precum Italia. Depozitul Eco Sud din cartierul Mofleni are o suprafață de 49 de hectare și o capacitate totală de circa șase milioane metri cubi, fiind proiectat pentru 40 de ani de funcționare. Aici ar trebui să fie depozitate deșeurile din județul Dolj. Rămâne de lămurit dacă legislația interzice explicit depozitarea deșeurilor din alte regiuni. Am constatat deja că Eco Sud a acceptat la Mofleni deșeuri din Reșița (rămâne de clarificat dacă a avut sau nu acceptul ANPM). În condițiile în care masterplanul pe deșeuri al județului, finanțat de UE cu 54 de milioane de euro, nu funcționează încă, o parte importantă a gunoiului din Dolj nu ajunge la Mofleni. Ar fi păcat ca locul gol să fie ocupat de eco-baloții din Campania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS