21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCând craiovenii preferă pușcăria în locul votului

Când craiovenii preferă pușcăria în locul votului

Pe 17 februarie au debutat dezbaterile „Craiova Caută Primar”  (Foto: Claudiu Tudor)
Pe 17 februarie au debutat dezbaterile „Craiova Caută Primar” (Foto: Claudiu Tudor)

„Nu mă mai duc la vot. Dacă votul va deveni obligatoriu, prefer să merg la pușcărie!“, mi-a spus, miercuri seară, cu îndârjire, un taximetrist, pe când mă întorceam, plin de optimism, de la prima dezbatere cetățenească din seria „Craiova Caută Primar“, pe care tocmai o moderasem. Omul era sincer dezamăgit de clasa politică. A recunoscut că habar nu are cine sunt candidații și m-a întrebat cine are șanse să câștige primăria. I-am răspuns că fiecare are șansa sa. Că și eu sunt dezamăgit ca și el, că îl înțeleg. Nu am avut timp să conversăm prea mult, pentru că între timp am ajuns acasă, cursa noastră se încheiase.
Ieri însă, când a trebuit să scriu concluziile dezbaterii noastre, mi-au revenit în minte vorbele taximetristului cu care vorbisem. Ca el sunt mulți, sunt poate foarte mulți. Și nu putem să facem judecăți decât cu statisticile în față. La alegerile din 2012, au fost 142.000 de craioveni cu drept de vot care nu au ieșit la urne. Au fost 118.000 de cetățeni care au intrat în cabina de votare, iar 57.000 dintre aceștia au ales primarul actual. Un număr mic, nereprezentativ, pentru că și atunci, ca și acum, mulți au gândit precum taximetristul.
Or dezbaterile noastre cetățenești grupate sub titlul  „Craiova Caută Primar“, un titlul care unora nu le place, tocmai asta și-au propus: să îi cheme pe oameni alături pentru a ne alege împreună candidatul, să învățăm împreună să ne implicăm. Este o inițiativă în care eu, personal, cred și în care m-am implicat de la început. De ce este esențial ca și alții să creadă? Pentru că doar așa putem schimba ceva. Și avem un exemplu, tragedia de la „Colectiv“, pe care o invocăm din nou fiindcă, din păcate, este singurul fenomen care ne-a arătat soluțiile colective pe care românii trebuie să le adopte. Timp de 26 de ani, societatea scăpată de sub dictatură s-a limitat la soluții individuale. Fiecare a luptat pentru el însuși, familie, carieră, poziție socială, avere. Pe cadavrul în descompunere al statului, a înflorit corupția. Cine nu a reușit prin furt și minciună, a emigrat. Prea ocupați cu noi înșine, am uitat de ceilalți.
Refuz să cred că, la Craiova, un oraș atât de frumos și de viu, civismul a murit. Pesimiștii sunt dezamăgiți și nu merg la vot, crezând că votul lor nu contează. Optimiștii încearcă să schimbe ceva. Și atunci, îi permitem sistemului politic actual să dețină controlul alegerilor locale, parlamentare, prezidențiale. Ei bine, acumulările din ultimii ani pot duce la schimbarea acestei paradigme. Generația post-1989 a ajuns la maturitate, iar tehnologiile comunicării pot produce mutații majore în procesul politic. Și mă gândesc la Facebook, unde sunt deja grupuri de reacție rapidă, unele scăpate de sub controlul partidelor. Internetul nu poate fi controlat, spre disperarea politicienilor. Bineînțeles, comunicarea nemediată are plusurile și minusurile ei, ultimele legate în special de receptarea nefiltrată a unor mesaje care produc deformări, dezinformări și manipulări grosolane.
În peisajul tradițional al alegerilor locale, inițiativa insolită a Alege TV de a realiza această serie de dezbateri cetățenești, care a debutat miercuri, a fost privită cu rezerve de pesimiști. Mulți se îndoiesc că vom reuși să schimbăm ceva. Pe cei care se îndoiesc, însă, i-aș întreba: „V-ați îndoit vreodată de Gazeta de Sud?“. De 21 de ani, ziarul acesta a fost alături de cetățeni. Nu v-a dezamăgit cum au făcut politicienii. De aproape un an, jurnaliștii de la GdS intră în casele craiovenilor și prin televiziunea Alege TV, care a venit cu această ințiativă. Aceasta poate fi o temă la care să reflectăm: GdS și Alege TV, ca agenți ai schimbării. Ai schimbării modului de a face politică în comunitatea noastră.

Produsele de succes ale trustului Media Sud – am spune noi «de succes» fără falsă modestie, mărturie fiind chiar reacțiile la investigațiile noastre și schimbările produse în viețile oamenilor despre care s-a scris –  sunt rezultatul dezbaterii permanente, al comunicării, al deschiderii la noi idei și soluții. De aceea, cred cu tărie că dezbaterea este o soluție pentru comunitatea noastră. Dacă avem o mare problemă cu furnizarea căldurii în Craiova, de ce să nu facem una sau mai multe dezbateri în urma cărora să luăm o decizie o dată pentru totdeauna? Avem o altă problemă: nici o autostradă nu trece prin Oltenia. De ce să nu ne așezăm toți la o masă (politicieni, jurnaliști, societatea civilă) pentru a vedea cum rezolvăm problema? De bună credință, în acest sens am inițiat dezbaterile „Drumuri pentru Oltenia“. Este mult mai greu decât credeam, pentru că trebuie depășite interesele individuale și de grup, dar nu vom abandona niciodată lupta.
Și demersul „Craiova Caută Primar” a întâmpinat dificultăți nebănuite. Candidați creditați cu primele șanse la funcția de primar, Lia Olguța Vasilescu (PSD) și Pavel Badea (PNL), sunt tributari unor strategii de campanie care le sunt dictate de niște firme de consultanți. Pe scurt: candidatul nu acceptă confruntări cu cei plasați în sondaje sub el. În consecință, Olguța Vasilescu nu se confruntă cu Pavel Badea, iar acesta cu ceilalți candidați. Evident, sondajele sunt confidențiale și discutabile. Pe de altă parte, doamna primar mai are și alte motive, unele personale: anchetele GdS care i-au zdruncinat teribil mandatul. Așa cum am mai scris, când cetățeanul devine candidat, acesta are propria agendă și strategie electorală. Noi organizăm însă aceste dezbateri, care – repetăm – sunt unele cetățenești, nu electorale. Asta nu au înțeles candidații absenți.
Sincer, m-am bucurat că la prima noastră dezbatere au participat cetățeni care se gândesc să intre în cursa pentru primărie. Discuția a fost decentă, constructivă, fără invective, atacuri la persoană și promisiuni care nu pot fi realizate. Pe temele anunțate (economie, urbanism, educație/cultură și sănătate), fiecare a răspuns după cum vede lucrurile, iar cetățenii/telespectatorii vor fi în măsură să aprecieze prestația participanților. Înainte de toate, este o dovadă de respect față de cetățenii municipiului Craiova. Unii susțin că participanții la dezbateri nu au nici o șansă la fotoliul de primar. Așa cum i-am răspuns și taximetristului, eu spun că au șansa lor, pe care au decis să și-o joace corect și transparent, în fața cetățenilor.
În opinia mea, cetățenii participă la vot și aleg responsabil în fruntea orașului pe cei mai competenți dintre ei, pe care au șansa să-i evalueze numai în urma unor dezbateri. Când cetățenii care cred în această soluție vor acumula masa critică necesară (peste 50.000 de oameni), abia atunci ei își vor alege primarul care îi merită. Și, da, eu cred că cetățenii responsabili pot duce înainte Craiova, ei vor fi mereu mai mulți decât candidații. Sunt sigur că în Craiova sunt mulți cetățeni responsabili, fiecare putem găsi în jurul nostru prieteni, colegi, vecini onești, care își fac bine și cinstit meseria, își drămuiesc puținii bani până la salariu, dar sunt dezamăgiți de politicieni. Ei există, dar poate nu mai au motive să spere. Parafrazând moto-ul emisiunii „Subiectele Zilei“ de la Alege TV, „Împreună construim viitorul“. Iată ce i-aș fi răspuns taximetristului care m-a adus acasă, dacă aș fi avut timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS