Celula de Criză Farmaceutică

(FOTO: glasul-hd.ro)


Săptămâna trecută, la emisiunea „Subiectele Zilei“ de la Alege TV am discutat pe larg despre criza de vaccin antitetanos din spitalele şi farmaciile craiovene. Colega noastră, Ana-Maria Predilă, a realizat, în GdS, o analiză amănunţită asupra cauzelor care au determinat această criză („De ce lipseşte vaccinul antitetanos?“ – 14 ianuarie 2016). Potrivit acestei analize, principala cauză este de natură birocratică: Ministerul Sănătăţii (MS) nu a stabilit preţul maximal la care acest vaccin trebuie comercializat. Legislaţia în domeniul medicamentelor a fost modificată în 2015, astfel că preţul medicamentelor în România trebuie să fie la nivelul a 12 ţări europene. MS stabileşte preţul maxim la care medicamentele pot fi vândute. Ca efect, marii producători străini (Franţa, Germania, Marea Britanie, Elveţia) refuză să comercializeze medicamente la preţurile stabilite de MS, considerându-le nerentabile. Până la beneficiari, medicamentele parcurg un lanţ de aprovizionare care cuprinde producătorii, distribuitorii, spitalele şi farmaciile. Vorbim aici despre operaţiuni comerciale şi scopul lor final, profitul. Alte condiţionări sunt legate de aprobările necesare, din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) şi a Autorităţii Europene a Medicamentului (AEM). Aceste restricţii, coroborate cu preţul reglementat de MS şi cu taxele asociate, fac ca marii comercianţi de medicamente să se orienteze către alte pieţe.

În acest sens, asociaţiile pacienţilor acuză că România şi-a distrus industria farmaceutică, ajungând la mâna producătorilor străini, care pot avea alte priorităţi. Ca o consecinţă a celor descrise mai sus, spitalele publice nu au medicamente vitale pentru pacienţi. Spre exemplu, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova are nevoie de 1.500 de doze/lună de vaccin antitetanos, iar Spitalul „Filantropia“ de 20 doze/lună. Vaccinul este necesar pentru imunizarea gravidelor, dar şi în cazul pacienţilor cu tăieturi, înţepături şi muşcături, pentru a preveni infecţia cu tetanos. O precizare extrem de importantă: din cauza tetanosului se poate muri. Ce face sistemul nostru medical în faţa unui pacient care riscă moartea? Ridică din umeri! De ce pentru situaţii de urgenţă nu există procedură pentru a apela la depozitul naţional Unifarm? Pentru că acesta este paradoxul: medicamentele vitale se află în stocurile naţionale, dar nu pot fi accesate din motive birocratice (licitaţii, preţuri, proceduri).

Crizele de medicamente se repetă cu regularitate, dar se pare că nimeni nu a stabilit proceduri pentru astfel de situaţii. În acest moment, din farmacii lipsesc mai multe tipuri de vaccinuri/medicamente.


Până când autorităţile vor găsi soluţii la nivel naţional, nu ne rămâne decât să ne rugăm pentru bolnavii care au nevoie de medicamente. Ca lucrurile să meargă un pic mai bine, aş avansa şi eu o propunere. Pe timpul derulării unei astfel de crize, se poate acţiona la nivel de judeţ. Pornim de la o realitate concretă, şi anume că spitalele/farmaciile pot semnala când se prevede o eventuală criză a unui vaccin/medicament. Între momentele T0 (debutul crizei) şi T1 (epuizarea tuturor stocurilor) există o perioadă (una-două săptămâni) în care vaccinul/medicamentul respectiv este epuizat în unele spitale/farmacii, dar se găseşte în altele. Or, acesta este momentul optim când se poate activa şi poate funcţiona „Celula de Criză Farmaceutică“, cum am numit-o eu. Trebuie să o privim ca un mod de organizare care ajută doljenii/craiovenii să nu meargă din farmacie în farmacie în speranţa că vor găsi medicamentul respectiv. În această acţiune se pot implica spitalele, farmaciile, iar la nivel de comunicare, Colegiul Farmaciştilor şi mass-media. În mod concret, Celula de Criză Farmaceutică se poate materializa într-un blog/forum, pe care toate farmaciile interesate să anunţe, în timp real, dacă au pe stoc acel vaccin/medicament, adresa farmaciei şi preţul de comercializare. Intrând pe respectivul blog/forum, pacienţii sunt în posesia unei informaţii preţioase pentru viaţa lor şi merg la farmaciile cele mai apropiate pentru a-şi procura medicamentele. Evident, pentru acest lucru este nevoie de solidaritate. Iar în centrul sistemului expus mai sus să se afle omul, nu profitul. Ce spuneţi, se încumetă cineva?Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 18 ianuarie 2016

Actualitate

» Islamist belgian implicat în atentatele de la Paris, arestat în Maroc
» Prima arestare pentru agresiune sexuală în cazul violențelor comise la Koln din noaptea de Anul Nou
» Au început înscrierile la atelierele de creaţie
» Recuperare gratuită pentru persoanele cu dizabilităţi
» Corespondența Primăriei Craiova, la cazinou
» Iarna-i ici, vara-i departe…
» Tesluiul a inudat drumul la Pieleşti
» O nouă avalanşă face victime în Alpii francezi
» Islamist belgian implicat în atentatele de la Paris, arestat în Maroc
» Turcia: Anulare zboruri de pe aeroporturile din Istanbul
» Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Victoria Nuland
» Întrevedere Mihnea Motoc – Victoria Nuland, la sediul MApN
» Ucraina: Situaţie meteo critică în regiunile Odessa şi Nikolaev
» CSAT: Nu sunt ofițeri acoperiți în magistratură
» Racheta companiei SpaceX a explodat la aterizare

Local

» Craiova: Campanie de selecţie personal pentru locuri de muncă sezonieră în Spania

Dolj

» Începe procesul în dosarul șpăgilor de la Buletine
» Stâlpii nimănui
» Craiovenii, păcăliți să plătească pentru prostia unora
» Corespondența Primăriei Craiova, distribuită de la cazinou
» Săptămâna Suediei la Filarmonica „Oltenia“
» Profesorii vor reducerea materiei și corelarea programelor
» Săptămânal, terapie gratuită pentru doljenii cu probleme medicale: O fetiţă de patru ani are nevoie de ajutorul nostru
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Olguța Vasilescu, învinsă în instanță de Carmen Amariei
» Dolj: Circulaţia rutieră închisă pe DN 64a, sat Pârşani

Gorj

» Târgu Jiu, capitală culturală a României în 2016?
» Jaf de la Sucursala Electrocentrale Turceni a CEO
» Subvenţii pentru firmele care angajează ucenici
» Maşină găurită de gloanţele poliţiştilor
» Târgujienii au trimis peste 50.000 de petiţii la primărie
» Gorj: Poliţia locală caută persoanele fără adăpost
» Gorj: Muncă „la negru” în staţiunea Rânca

Olt

» Olt: Persoanele vârstnice vor fi ajutate de de voluntari ai Crucii Roșii
» Olt: Mărgineanu, Andra şi Lidia Buble cântă la Zilele municipiului Slatina
» Olt: Zece localități sunt parțial nealimentate cu energie electrică

Vâlcea

» Vâlcea: A condus un moped neîmatriculat şi sub infleuenţa alcoolului

Sport

» România U16 a debutat cu victorie la Aegean Cup
» Luță și-a pus planul de lucru la punct
» Alb-albaștrii, al doilea test
» Nume noi la CSU Craiova
» Campioana de la volei, Tomis Constanța, s-a retras din campionat
» Niculescu, victorie facilă cu Pereira
» Popovic: Ce s-a întâmplat în sfertul trei a fost crucial
» Fotbal – Anghel Iordănescu a anunţat lotul naţionalei pentru stagiul din Antalya
» Fotbal – Dumitraș: Vom da totul pentru o clasare cât mai bună
» Atleta Luminița Achim, legimitată la CSU Craiova, a câștigat Prom Classic Nice

Sanatate

» Medicii avertizează: Ultravioletele reflectate de albul zăpezii ard pielea cu aceeaşi intensitate ca vara

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top