16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiAm pierdut titlul, dar am câştigat o bătălie

Am pierdut titlul, dar am câştigat o bătălie

Craiova a ieşit din cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, finalistele competiţiei fiind Bucureştiul, Clujul, Timişoara şi Baia Mare. Dacă în privinţa celui din urmă oraş mulţi ridică o sprânceană a mirare, Baia Mare câştigând în faţa unor competitori ce păreau să pornească cu un avantaj, în privinţa Capitalei, a Timişoarei şi a Clujului nu cred să fie nimeni surprins. Sunt oraşe dezvoltate, privite încă de la început ca favorite. Craiova nu a avut un meci uşor. Dar a plecat, totuşi, la drum cu mentalitate de învingător. Să fie ceva rău în asta?
Indiferent de afilieri politice sau înclinaţii spre criticism, fiecare craiovean care îşi doreşte ca locul în care trăieşte să se dezvolte a sperat, în tot acest timp, ca Bănia să ajungă măcar în finală. Nici cel mai aprig cârcotaş nu ar putea contesta beneficiile pe care le-ar fi atras după sine titlul de capitală europeană a culturii. N-a fost să fie.
Motivele sunt numeroase şi variate, probabil, însă rolul acestui text nu este să despice firul în patru. Cu siguranţă vor fi destule voci care vor face asta – voci care vor vorbi despre timp şi bani irosiţi, pentru că nu am câştigat trofeul pus în joc. Însă, unora dintre noi, poate mai optimişti sau idealişti din fire, ne place să credem că o competiţie nu este doar despre premii şi titluri.
Din momentul în care Craiova s-a angajat să participe la această cursă, oraşul în care trăiesc pulsează altfel, iar iubitorii de cultură resimt, cu siguranţă, schimbarea atunci când trec pe lângă un panou electric pictat de un elev talentat, când îşi fac planuri pentru timpul liber, vara, în funcţie de spectacolele în aer liber, când numele oraşului lor este pe buzele atâtor artişti străini care ajung în Craiova, când festivalurile scot oamenii din case şi le amintesc să se plimbe şi să se bucure de timpul lor liber în loc să butoneze, din reflex, telecomanda. Uşor, uşor, tot mai mulţi craioveni încep să consume cultură, iar meniul este mult mai diversificat acum decât era înainte să începem să visăm. Căci Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021 a fost un vis. Unul frumos, pentru care merită să porneşti la drum, indiferent de rezultat. Atât am reuşit deocamdată, dar poate că realizarea noastră a fost chiar participarea la această competiţie, prin curajul de a încerca şi efortul pentru a schimba în bine nişte lucruri.
Craiova a pierdut un titlu, însă a câştigat o bătălie. Ca iubitor de cultură, îmi rezerv dreptul să privesc cu optimism spre viitor şi să sper că vor urma şi altele. Căci avem nevoie de ele dacă vrem, într-adevăr, să fim un oraş european, indiferent de miză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS