6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiScrisori de la cititori - Doamnă primar, doamnelor și domnilor consilieri

Scrisori de la cititori – Doamnă primar, doamnelor și domnilor consilieri

Trăiesc în acest oraş de mai bine de o jumătate de secol. O mulţime de ani. L-am văzut crescând, l-am văzut gemând, l-am văzut bucurându-se, l-am văzut protestând, l-am văzut murdar, l-am văzut scandalagiu, l-am văzut neisprăvit, l-am văzut născând personalităţi de nivel naţional şi internaţional, l-am văzut pângărit de tot felul de interese, i-am văzut făţărnicia şi ipocrizia, i-am văzut sărăcia, i-am văzut opulenţa ostentativă şi apucăturile de neamuri proaste, i-am văzut ţiganii demni chiar dacă săraci, dar şi pe cei a căror nesimţire, aroganţă şi agresivitate întrece orice limita, i-am văzut copiii, i-am văzut bătrânii, i-am văzut doctorii şi profesorii, i-am văzut pe cei care încearcă să impună respectarea legii dar şi pe cei care o nesocotesc la fiecare pas, am văzut construcţii fără rost, am văzut hidoşenia, am văzut şi puritatea ingenuă. Am văzut tot ce oraşul asta a văzut în ultimii 50 de ani. Şi l-am iubit chiar dacă m-a trădat de nenumărate ori. Am rămas. Nu l-am părăsit.
Am fost să votez primari şi consilieri de fiecare dată. Şi am făcut-o pentru că nu am vrut să renunţ la un drept al meu, drept care între 18 şi 21 decembrie 1989 mă plimbam prin oraş cu o lumânare în mâna şi cu o banderolă neagră pe braţ sub privirile indiferente sau înfricoşate ale concitadinilor mei, drept care am ieşit printre primii în Piaţa Prefecturii în acea dimineaţă de 22 decembrie 1989, drept care în zilele următoare încercam naiv să păzesc de elicopterele ce ni se spunea că urmează să vină dinspre dealul Bucovățului, o intersecţie… cu un băț în mână. Şi nu mi-a trecut nici măcar o secundă prin cap să cerşesc vreun certificat de revoluţionar. Nu eram un erou. Eram doar un cetăţean obişnuit care îşi iubea oraşul.
Da, naivitatea mea şi a multor altora au făcut posibilă ascensiunea voastră, a făcut posibilă existenţa voastră ulterioară.
Voi, voi ce aţi făcut pentru oraşul asta? Eu am plătit impozite şi taxe şi am creat locuri de muncă. Voi mi-aţi îngreunat existenţa prin abuzuri, prin ipocrizie, prin mutilarea oraşului meu. La ce v-a folosit un pasaj care în loc să descongestioneze o intersecţie importantă a făcut-o şi mai enervant de aglomerată? La ce v-au folosit fântâni arteziene, borduri şi tot felul de alte găuri negre pentru banii contribuabilului când sunt o mulţime de străzi neasfaltate, fără canalizare şi fără reţea de apă potabilă?
Acum pe banii cui mutilaţi unul dintre cele mai mari şi frumoase parcuri naturale din Europa? Cine mai trebuie să câştige bani şi din asta? Aruncaţi elemente decorative, borduri, bănci, stâlpi pentru iluminat schimbate cu doar câţiva ani în urmă, tăiaţi arbori sănătoşi, faceţi sisteme de drenare a apei în pantă şi conducte de aducţiune a apei pe marginea lacului ca să ruginească mai repede?
M-am bucurat atunci când aţi luat hotărârea să renovaţi centrul vechi al oraşului şi să faceţi din el o zona în care craioveanul, tânăr sau mai puţin tânăr, să îşi întâlnească concitadinii. Iarăşi lucrare făcută doar că să ia ochii (probabil numai cu scop electoral) şi nu una consistentă atâta timp cât nu aţi făcut nimic decât să vopsiţi faţadele şi să refaceţi pavajul fără să investiţi bani în modernizarea, consolidarea structurilor de rezistenţă şi mărirea gradului de siguranţă a acestor clădiri vechi neconstruite după normele actuale. Oare a încercat vreodată cineva să controleze cum şi cât de eficient au fost cheltuiţi banii? Să nu îmi spuneţi că atunci când aţi impus ca în aceste clădiri să funcţioneze numai unităţi de alimentaţie publică nu aţi ştiut că acestea nu vor putea corespunde niciodată normelor existente. Şi atunci ce aţi făcut? Aţi creat în mod deliberat câmp deschis pentru amenzi, bun plac şi abuz? De când nu aţi mai trecut prin zonă? Chiar nu vă scot ochii petele nespălate (inclusiv de urină) de pe pavaj şi mizeria care prea des musteşte? Eu pentru ce plătesc impozite şi taxe? Doar ca să aveţi cu ce să cumpăraţi cadouri electorale sau să va serviţi clientela politică?
Am votat de fiecare dată oameni care am sperat că iubesc acest oraş măcar la fel de mult că mine, care vor fi gospodari ai oraşului şi nu grupări politice care să îşi ducă adversităţile, aranjamentele, să îşi plătească poliţe în nesfârşite lupte politice în loc să aibe grijă să fie doar gospodari ai oraşului.
De când nu aţi mai trecut prin Bordei, prin Catargiu sau prin orice alt cartier mărginaş? Vă veţi aduce aminte să treceţi înainte de alegeri că să cerșiți ipocrit voturi. Craiova nu este numai centrul vopsit cu sclipici. Craiova este craioveanul prea des nemulţumit de voi şi prea des mult prea îngăduitor cu voi. Craiova este craioveanul care munceşte, care plânge, care se bucură, care se uită disperat la portofelul gol de prea multă vreme, Craiova este oraşul cu cel mai mare număr de şomeri din ţară, nu „tagma jefuitorilor“. Toate astea nu vă pun pe gânduri?
În concluzie, doamnă primar, doamnelor şi domnilor consilieri din ultimii 26 de ani, eu renunţ la dreptul meu de vot! Nu are nici un fel de rost să îl păstrez. Nu îmi foloseşte la nimic. Îl veţi găsi pe orice stradă a oraşului aruncat pe jos laolaltă cu celelalte gunoaie.

Cătălin Bănică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS