16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Nu vă vom uita!

Alegerile au trecut, ţara răsuflă uşurată. În spaţiul public se manifestă o stare de euforie care aminteşte cumva de zilele de după ‘89. Şi atunci, şi acum a explodat furia populară împotriva unui regim/sistem abuziv. Sunt câţiva actori-cheie, nu-i vom uita prea uşor. Eroul pozitiv al evenimentelor din 16 noiembrie 2014 este personajul colectiv incarnat de cetăţenii români din afară ţării, protestatarii de la Cluj, Timişoara şi alte oraşe mari, cetăţenii români care s-au mobilizat pentru a sancţiona minciuna, impostura şi aroganţa partidului-stat. Ei vor marca în sens bun următorii ani, au schimbat ceva profund în societate şi vor influenţa de acum încolo modul de a face politică şi de a guverna.
Dar nu-i vom uita prea curând nici pe cei care ne-au făcut viaţă un iad, personajele negative ale poveştii cu final fericit. Nu vom uita prea curând cum un partid a încercat să răstoarne ierarhia valorilor într-o societate, să facă din furt şi hoţie politică de stat şi să distrugă treptat mecanismele de echilibru democratic, să controleze justiţia, să subordoneze presa, să distrugă opoziţia etc. Ne vom aminti mereu de atmosfera sufocantă, de disperarea şi lipsa de orizont care ne-au copleşit viaţa în ultimii ani.
Nu vom uită uşor că au încercat să întoarcă România înapoi în timp. Nu le vom uita curând numele celor care i-au împiedicat pe români să voteze. Vrem o anchetă până la capăt, care să lămurească cine răspunde pentru ruşinea şi umilinţa încasate de românii din afară ţării împiedicaţi deliberat să voteze. Acesta nu este un simplu accident birocratic, ci încălcarea brutală a unui drept fundamental, dreptul la vot.
Titus Corlăţean, Teodor Meleşcanu, Victor Ponta, dacă e cazul, trebuie să explice în cadru legal de ce au refuzat înfiinţarea unor secţii noi de votare deşi acestea erau solicitate de ambasadori de luni de zile, deşi autorităţile locale s-au oferit să colaboreze. Nu vom uita nici numele lui Gabi Oprea, ministrul cu ochii închişi la toate fraudele electorale strigătoare la cer din turul doi, fanfaronul de serviciu al tuturor guvernelor.
Nu vom uita televiziunile de ştiri, în special România TV şi Antena 3. Ne vom aminti cu dezgust fără încetare cât rău au făcut unei ţări întregi bulversând-o zilnic cu minciuni, manipulări şi campanii ordinare de linşaj. Vom cere cu încăpăţânare instituţii puternice capabile să le sancţioneze derapajele televiziunilor de partid, vom merge până capăt în justiţie atunci când vom fi direct atacaţi. Vom reţine numele realizatorilor care au spălat ani la rând o ţară întreagă pe creier şi vom spune mereu cine sunt şi ce au făcut.
Nu vom uita niciodată compromisul urât făcut de Biserica Ortodoxă Română. A venit timpul să punem serios în discuţie finanţarea BOR din bani publici. Implicarea pe faţă în campania din 2014 a fost cea mai ruşinoasă pagină din istoria Bisericii în lungă ei tradiţie de a-şi pune serviciile la dispoziţia politrucilor. Nu mai trebuie să acceptăm ca Biserica să-şi tranzacționeze interesele cu politicienii pe banii noştri, să se transforme în agenţii electorali ai unor candidaţi pe spinarea noastră. N-au decât s-o facă pe banii lor, dacă doresc. În fond, este o organizaţie privată. Acum este momentul să plătească pentru pactul cu diavolul politicii de dragul finanţărilor de stat.
Nu vom uita apoi numele propagandiştilor puşi în slujba imposturii şi minciunii, de la artişti la ziarişti. Nu trebuie uitate nume în general. Numele celor care au abdicat de la apărarea unor principii şi valori, dar lista e prea lungă pentru a o deschide aici. Ne va lua ceva timp, dar tot îi vom afla pe toţi cei din afara ţării care l-au ajutat pe Ponta să pară altfel decât este, fiind gata să lase un popor pe mâna unui iresponsabil.
Nu vom trece uşor nici peste partide. Ne-am săturat până peste cap de unele şi aceleaşi nume de politicieni care s-au rotit vreme de 25 de ani la putere, speriaţi astăzi de valul antisistem ridicat în România. Dacă îşi vor imagina că, după un timp vor putea revendica puterea tot ei, fără a schimba nimic în partidele lor, fără a aduce oameni noi, integri şi competenţi, se înşală. Nu vom mai accepta atât de uşor, lumea s-a schimbat după votul din noiembrie, chiar dacă acum li se pare o simplă răbufnire socială care se va risipi la fel de brusc cum a apărut. Nu, nu vom uită că incompetenţa, corupţia şi aroganţa unei nomenclaturi din politica românească de după ‘89 ne-au adus aici.
Le vom aminti mereu celor de la Putere ce aşteptări avem de la ei, ce datorii au faţă de public şi dincolo de orice va trebui să probeze integritate şi eficientă. Aşteptăm cu toţii de la voi, cei aflaţi trecător la comanda destinelor noastre, să votaţi la fel de rapid şi de acum încolo ridicarea imunităţii parlamentarilor suspectaţi de corupţie, să nu-i mai apăraţi de justiţie, să adoptaţi rapid votul prin corespondenţă, să adoptaţi legea bugetului şi să daţi socoteală pentru împărţirea banilor, să construiți autostrăzi, să faceţi servicii publice funcţionale, să nu mai vindeţi dregătorii, să administraţi mai bine statul, să vă pese ceva mai mult de noi, ceilalţi, să furaţi mai puţin şi să puneţi în general osul la muncă, pentru că de asta v-am trimis acolo şi de asta vă plătim.
Vă vom aminti asta mereu, deoarece a început să ne placă strada, presiunea publicului, ne bucurăm de frica voastră de politicieni în culpă şi vom profita din plin de ea, vrem să ne băgăm tot timpul de acum încolo nasul în afacerile voastre. Nu vom uita nimic din promisiunile noului preşedinte ales.
Noi, cel puţin, nu vă vom uita la fel de uşor ca înainte şi nu vă vom lăsa în pace.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS