8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiLansarea lui Victor Ponta - nefericiții din Polivalentă

Lansarea lui Victor Ponta – nefericiții din Polivalentă

\n

Marți, la Polivalentă, s-au strâns 6.000 de oameni, aduși cu autocare din Teleorman, Olt și Dolj. Mașini scumpe au umplut parcarea Polivalentei, mașini de înalți demnitari, miniștri, secretari de stat. O mulțime de litri de benzină s-au consumat pentru Consiliul Național al PSD, desfășurat la Craiova. Sute de polițiști locali plătiți din banii oamenilor au fost trimiși pe străzi ca să interzică accesul acelorași oameni în propriile parcări. Mai multe indicatoare arătând către Sala Polivalentă au fost montate în ultimele zile, ca nu cumva cineva să rateze locul și fastuoasa ceremonie în care Victor Viorel Ponta a bifat candidatura la prezidențiale. A fost mare fericire.

Cum a arătat fericirea? Din interior – și, uneori, din exterior – s-a auzit o ministresă a cianurii urlând din rărunchi despre cum domnul Ponta va salva România. Un senator a lungit cuvintele atât de mult încât limba părea că ajunge până la Ponta, care era în Gorj. Un alt ministru habotnic și-a făcut cruce în fața unui microfon, în fața culorii roșii, după ce a rostit un „așa să ne-ajute Dumnezeu“. Un conservator înroșit l-a comparat pe candidatul Iohannis cu un iaurt în care trebuie să sufli. Iar mulți primari, mândri că sunt români, și-au ridicat pancarte cu cele trei litere care par că au pus stăpânire pe România. Toți într-o suflare și amintind sinistru de epoca predemocrată au aplaudat și și-au ridicat mâinile roșii, ca să-l valideze pe candidat. A fost mare fericire.

Din exterior, fericirea nu prea s-a arătat. Am văzut alți primari de comune sărace care mai ieșeau obosiți la o țigară și se gândeau că n-au venit degeaba la marele consiliu, sperând că n-o fi mai rău dacă iese Ponta președinte. Multe din drumurile lor sunt încă de pâmânt, iar oamenii le pleacă din comune în țări în care Ponta ar vrea ca ei să nu mai plece, deși n-au nici o șansă aici. Am văzut tineri îmbrăcați în roșu, i-am întâlnit în baie sau pe holuri, tocindu-și blugii pe scări și privindu-și telefoanele deștepte, cu privirea încă nepătată. Tineri care nu au unde să muncească și aleg să completeze o turmă de oi de partid, strânsă ca să joace teatrul fericirii. Am văzut o copilă care a cântat imnul României atât de pasional încât credeam că-și dă sufletul pe scenă. Probabil și ea va pleca din România, asta dacă nu se apucă să defileze îmbrăcată cine știe cum pe la televizor sau în roșu pe holuri de Polivalentă.

Am văzut ziariști care își făceau vânt cu legitimația de presă, așteptând să ia sfârșit un discurs care mi se pare că l-au mai auzit de prea multe ori în meseria lor. Transpirați, ținându-se de spate de la atâta stat în picioare, mustind a oboseală și unii a nervi, au venit să-și facă meseria. Am văzut o fată așezată turcește sub scena cameramanilor, scriind la laptop, încercând să trimită ceva mai repede la redacție, pentru că nu mai avea un scaun pe care să stea. Probabil, pe scaunul ei era vreun alt ziarist, fidel partidului, care punea pe Facebook fotografii cu fericirea din sală. Am văzut, în cursul zilei, polițiști leșinați de căldură pentru că au fost puși să păzească niște locuri de parcare cu destinații speciale. Polițiști care, pentru 800 de lei pe lună, trebuie să facă pe sclavii.

În tot acest timp, Ponta era la Gorj, să tragă apele din case și să le aducă înapoi în matcă. S-a întors victorios la Craiova, în aplauze și urale, dintr-un Gorj în care nu s-a mai plimbat cu barca și în care nici nu a probat, așa cum a promis, hlizindu-se prostește, costumul primit cadou de la echipa de polo. Pe Ponta, dezastrul de la Novaci l-a făcut martir pentru cei fericiți. Și Ponta a fost, marți, fericit.

Pentru ceilalți, însă, fericirea de a vedea această piesă de teatru nu a existat. Surprinzător, nu pe toți ne face fericiți PSD-ul. Nu, domnule Victor Viorel Ponta. Să nu aveți impresia că am fost toți fericiți, indiferent că vorbim despre jurnaliști sau cameramani, polițiști sau primari, despre oameni tineri sau bătrâni. Multora ne-a fost doar greață.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS