14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiOrgia imobiliară, cafenelele cu pisici şi banii ieftini

Orgia imobiliară, cafenelele cu pisici şi banii ieftini

Vă plac pisicile? Japonezilor le plac. Cât de mult? Suficient de mult cât să dea 700 – 1.000 de yeni (echivalentul a 5-7 euro) pentru a se bucura de prezenţa felinelor preţ de o jumătate de oră sau o oră într-o cafenea a pisicilor. Conceptul a apărut în Taiwan, când în 1998, în plină criză asiatică, la Taipei a fost inaugurată o astfel de cafenea. Japonezii au importat numaidecât modelul, iar în 2004, la Osaka, a fost deschisă o primă cafenea cu pisici. Acum în arhipelagul nipon sunt zeci de asemenea localuri.
De ce vii aici? Pentru că îmi plac pisicile!, îţi va răspunde orice muşteriu. Ei bine, dar atunci de ce nu îţi iei una? Aici vine lovitura: Pentru că apartamentul meu este mult prea mic pentru a putea ţine vreun animal. La aproape un sfert de veac de la vârful bulei imobiliare din Ţara Soarelui Răsare, în pofida declinului constant al preţurilor, realitatea este că tinerii abia au acces la zece metri pătraţi. La propriu! Microapartamentele au reprezentat pentru un bun răstimp un trend solicitat arhitecţilor niponi. O casă sau un apartament cu spaţiu decent, măcar o garsonieră rămân inaccesibile oamenilor de rând, fie că iubesc sau nu pisicile. Un animal de companie este deja un lux. În ce măsură un lux? În aceeaşi măsură în care un lux este să ai un acoperiş deasupra capului.
Un balon imobiliar din anii ‘80, la a cărui spargere autorităţile au fost mai degrabă preocupate să îi salveze pe marii perdanţi, în special bănci. Rezultatul a fost crearea de locuri de muncă… pentru pisici. Nici acum rănile balonului imobiliar nu s-au vindecat. Să nu dăm vina pe suprapopulare! Sunt aberaţiile financiare cele care taie oportunităţi, inclusiv în domeniul achiziţiilor imobiliare.
După crahul din real estate, preocuparea statului a fost să ţină în viaţă băncile „zombi“ şi să menţină artificial ridicate preţurile colateralelor împrumuturilor acordate de acestea, cu precădere active imobiliare. Consumatorii au fost pe undeva pe ultimul loc. Au fost trimişi la plimbare… chiar şi la cafenele cu pisici.
Conceptul localurilor cu feline şi-a făcut loc şi în Europa. În mai 2013, în Marea Britanie a fost inaugurată o primă astfel de cafenea, iar din octombrie 2013 avem un astfel de local şi la Madrid. În districtul Marais din Paris funcţionează Le Cafe des Chats, unde protagoniste sunt feline adunate de pe stradă. Poate nu întâmplător, vârf de lance regăsim capitale care au experimentat sau experimentează bule imobiliare.
Chiar în aceste zile, în Australia a fost inaugurat Cat Cafe Melbourne, într-o ţară în care balonul rezidenţial nu s-a spart nici măcar în timpul crizei financiare din 2007-2008. În aprilie, la New York, oamenii au stat la coadă timp de două ore pentru a putea intra într-un astfel de local. „Nu mi se permite să ţin pisici în apartament“, argumenta așteptarea, pentru New York Post, Nathalie, scriitoare în vârstă de 26 de ani.
Să fim înţeleşi! Nu sunt animalele cele care nu au loc de oameni. Sunt bancherii şi răsfăţaţii lor din imobiliare cei care nu au loc de oameni! Baloanele speculative alimentate pretutindeni în lume de credit acordat nebuneşte şi de fluxuri de bani ieftini sunt cele care nasc astfel de aberaţii. Undeva în manualele neortodoxiei care spune că economia trebuie să trăiască pentru bănci şi nu invers, ar fi scris că imobilele trebuie să fie scumpe. Altfel cum să te mai împrumuţi pe 20-30 de ani pentru a munci toată viaţa pentru bănci!?
În acest răstimp, bancherii centrali ne tot avertizează asupra „pericolului deflaţiei“. Pentru a-l evita, ne mai spun, trebuie să arunce cu bani ieftini în economie în programe care mai de care mai năstruşnice. Ei par a nu ţine seama că cei mai mulţi sunt canalizaţi către susţinerea orgiilor imobiliare. Preţurile din rezidenţial nu intră în indicii inflaţiei. Probabil că economiştii de azi, la cât de aerieni sunt, cred că oamenii trăiesc în copaci.
Dacă vrem să aflăm câte ceva despre sănătatea pieţelor financiare şi bazele fundamentale ale preţurilor din imobiliare, nu trebuie să parcurgem nici operele economiştilor şi nici să scrutăm sute de pagini de statistici. O vizită agreabilă la o cafenea cu pisici este mult mai relevantă. La o cafenea cu pisici, povestea nu este nici despre cafea şi nici despre pisici; este despre banii ieftini şi orgiile speculative din imobiliare alimentate de aceştia.
Să sperăm că în viitor bancherii, oligarhiile îmbârligate cu statul sau potentaţii din imobiliare nu ne vor mai pregăti şi altfel de surprize la fel de „plăcute“: de exemplu, să nu fim siliţi să trăim sub acelaşi acoperiş cu dobitoacele de povară sau păsările de curte cum se mai întâmpla iarna prin satele Evului Mediu Timpuriu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS