10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiGânduri de după Sărbătorile noastre

Gânduri de după Sărbătorile noastre

Material, nu cred că ne desparte un zid. Cred că fluturii care apar în lumea lor sunt și în lumea noastră, numai că în vise diferite. Dar e evident că nu bem aceleași chestii și nici nu mâncăm aceleași ciuperci.
Și de la mine se văd frumoase marile parcuri ale Craiovei, și curate, poate cu prea mulți comunitari (câini) pentru gustul câinelui meu. Dar ne bucurăm pășind în siguranță (eu) pe aleile impecabile, pe iarba abia tunsă. Și fațadele nou-zugrăvite mă bucură, prospețimea culorilor mă binedispune. Iar statuile, noile statui, sunt delicioase. Încă o dată, însă, viața bate filmul, căci să montezi o statuie reprezentând un om citind ziarul fix lângă un chioșc pe care îl demolezi (aproape) a doua zi, după ce i-ai dat proprietarului preaviz fix în zilele de Paște pentru a-l ridica, e o contribuție inestimabilă la patrimoniul celor mai scârboase atitudini birocratice (a se vedea ce elegant am evitat atacul la persoană).
Primăria Craiova ne tratează cu o înfocată dușmănie și cu un mare sictir, considerându-ne, după caz, fie o opoziție ce trebuie strivită sub papuc (nici o aluzie), fie presă băsistă ce bate câmpii slujind interesele de partid (care partid?). Nimănui, nici aleșilor poporului craiovean şi nici destoinicelor lor unelte numite, după caz, consilieri, directori de instituții subordonate ș.a.m.d. (cred că merge mai bine decât ș.a.) nu-i trece prin căpățână că noi servim interesul public (cu siguranță mai bine decât ei, dar hai să nu punem asta la socoteală).
Oameni buni, suntem parteneri, vreți, nu vreți, parteneri ne numim. Toți urmărim (sau, cel puțin, așa ar trebui) ca oamenii pe care împreună îi servim să trăiască mai bine. Atunci când noi, cei de la Gazeta de Sud, criticăm, o facem pentru a corecta lucrurile, nici unul dintre redactorii care scriu nu primește bani mai mulţi sau laude pentru a critica și a nu pupa pe diafanii obrăjori Puterea.
De multe ori ați corectat erorile pe care noi le-am semnalat, hai, recunoașteți! Asta nu înseamnă că ne asumăm erorile voastre. Zicea un anume candidat, în campanie, şi mai apoi, „voi crea 20.000 de locuri de muncă“. Noi nu am reușit să aflăm, deși am încercat, cum a creat vreun loc de muncă Primăria Craiova. Aflăm însă cum se lasă fără loc de muncă, prin acțiunile de demolare ale primăriei, zeci, sute de oameni. Aflăm că, în loc de a face ceva pentru a menține în viață acești oameni, craioveni, care se zbat să supravieţuiască, suntem trimiși de către o anume persoană să cumpărăm din marile magazine. Sau de la benzinării.
Scriu azi, fără patimă și ură, dar și fără resemnare, dorind să atrag atenția că zburdălniciile în afara cadrului legal au consecințe tragice, mai devreme sau mai târziu, rareori prea târziu.
Afacerea cu zugrăvitul fațadelor pute. Încă nu știm în curtea cui. Se poate interpreta că firme care au contractat lucrări pentru primărie primesc recomandări să participe la această acțiune. Se poate interpreta că lucrări, decontări sau recepții viitoare sunt condiționate de sponsorizările și lucrările executate la fațade. S-ar putea crede că un ONG oarecare, fără legătură cu primăria, poate canaliza asemenea resurse? Depinde cine judecă.
Pentru a nu-i chinui pe cei ce nu cunosc subiectul, precizez că, în Craiova, un ONG local a încheiat contracte de sponsorizare cu diverse firme (care au contracte cu administrația locală) pentru refacerea fațadelor la mai multe blocuri din centrul Craiovei. Cu aceleași firme s-au încheiat și contracte de execuţie a lucrărilor. Se centrează, se dă cu capul, se înscrie gol… Câtă precizie!
Există o investigație jurnalistică la nivelul Gazetei de Sud, în legătură cu acest subiect, și rugămintea noastră era să ni se permită accesul la documente pentru a ajunge la concluzii care să îndepărteze dubiile și suspiciunile nejustificate. Cam bruscă, nu, și cam brutală solicitarea…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS