14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiRomânia e invadată de gândaci

România e invadată de gândaci

Când ţi se suie pe pâine, pe masă, în farfurie, gândacii nu mai pot fi ignoraţi. Nu te mai poţi preface că închizi ochii, că nu-i treaba ta, că nu te murdăreşti tu cu d-astea. Aprinzi lumina. Îi pocneşti. Strigi după insecticid. Dacă n-o faci la timp, urmează invazia.
Noi, în România, nu am făcut-o la timp. Gândacii au venit peste noi. Ni s-au vârât pe sub cămaşă, în suflet. Ne petrecem serile privind gâ(n)dacii în ochi. Invazia e aici şi e atât de intensă încât gândacii au ajuns să întrerupă chiar şi conferinţe de presă.
S-a întâmplat în Spitalul Judeţean din Constanţa, acolo unde, cu câteva zile în urmă, câţiva pacienţi năpădiţi au decis să-i filmeze şi să arate tuturor invazia. Se suiseră printre bucăţile de pâine şi roşii. Directorul spitalului, un anume Dănuţ Căpăţână, a explicat semeţ reporterilor că, de fapt, gândacii au fost intenţionat aduşi de cineva în spital „tocmai în ideea de a ne discredita“.
Chiar în timpul conferinţei de presă de a doua zi, când acelaşi Dănuţ Căpăţână povestea cum i-a fost sabotat spitalul, un gândac a fost filmat moţăind confortabil pe o masă din preajmă.
De câteva luni, apar constant în media imagini din anumite spitale româneşti: pacienţii sunt hrăniţi din găleţi, paturile sunt ruginite, toaletele împuţite. Şefii DSP-urilor judeţene continuă însă să afirme, cum a făcut-o şi cel de la Constanţa, că lucrurile sunt în regulă. Curăţenia unui spital nu costă o grămadă de bani, mai ales că e o condiţie elementară a oricărui tratament decent. Dar faţă de achiziţia unui aparat medical scump, curăţarea unui spital nu produce un comision atât de suculent.
Gândacii nu s-au mulţumit să invadeze spitalele româneşti, dar adesea au ajuns chiar să le conducă.
De ani întregi, într-o emisiune politică, difuzată în fiecare seară de Antena 3, sunt linşate periodic, fără acordarea unui minim drept la replică şi vreo urmă de decenţă, diverse personalităţi care nu se supun intereselor patronului postului.
Din masochism sau morbidă curiozitate, sute de mii de oameni urmăresc acest linşaj exact cum pieţele se umpleau până la refuz atunci când, în urmă cu câteva secole, cineva era spânzurat sau decapitat. Diferenţa e că, pe atunci, călăii nu se mândreau cu afluenţa publicului ca şi cum asta ar fi fost o realizare personală.
Marţi seară a fost executat domnul Andrei Pleşu. Din gura călăilor, îmbrăcaţi în haine curate, au curs cuvinte murdare. Lăbărţaţi în fotoliile lor lipicioase, câţiva omuleţi vărsau lături peste numele fondatorului Colegiului Noua Europă, una dintre cele mai eficiente şi discrete instituţii de educaţie din România, care oferă burse de cercetare academică tuturor celor vrednici de ele, indiferent că sunt oameni de stânga sau de dreapta, liberali sau socialişti.
Andrei Pleşu este singura personalitate publică care nu s-a ferit să critice aspru deopotrivă pe fiecare dintre puternicii zilei, fie că acela s-a numit Traian Băsescu sau Victor Ponta, Adrian Năstase sau Emil Constantinescu. Această verticalitate, verificabilă şi limpede cum e lumina zilei, s-a transformat în gura slujbaşilor lui Dan Voiculescu într-o groasă insultă.
Gândacii nu s-au mulţumit să se suie pe masa noastră, dar stau pe scaunul din fruntea ei şi se dau pe sine exemplu de curăţenie. Au ajuns în fruntea primăriilor şi a şcolilor. Sunt telepredicatorii moderni ai zilelor noastre, decid cui şi câte taxe plătim, ne reprezintă în parlament.
Scârbiţi de ei, am închis atâţia ani ochii până ce, într-o dimineaţă, ne-am trezit că trăim într-o ţară condusă de gândaci. Şi nu, nu e un roman de Kafka. E România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS