7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiNu sunteţi perfectă, doamna primar!

Nu sunteţi perfectă, doamna primar!

Spune o vorbă din bătrâni că, dacă tăceai, filosof rămâneai. Am sperat că primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, şi-a făcut mea culpa, măcar faţă de propria conştiinţă, după ce a încălcat legea în cazul reabilitării blocului 201E şi a fost amendată pentru acest lucru. Am sperat că, după tot circul pe care l-a regizat, creându-şi în presă imaginea de haiduc care calcă pe legi de dragul craiovenilor, de deţinător suprem al binelui şi răului, doamna primar va tăcea dintr-o sfioşenie care denotă bun-simţ. Că-i va fi puţin ruşine. Am sperat degeaba. Doamna primar i-a urecheat iar pe jurnaliştii GdS, pe pagina sa de Facebook, acolo unde luase o pauză de câteva zile, lăsându-ne să credem că a înţeles, în sfârşit, că primăria nu se conduce de pe internet.

Îţi trebuie mult tupeu şi aroganţă să acuzi presa că dezvăluie încălcări ale legii, aşa cum a făcut Olguţa Vasilescu. „Mi-a picat, iarăşi, în mână lista de mesaje pentru băsişti, pe care trebuie să le repete papagaliceşte pe la televiziuni. Ideea principală e că toţi cei din USL suntem mincinoşi şi incompetenţi, în opinia lor, iar ei trebuie să spună asta până la epuizare. Mă miram de ce presa băsistă craioveană a făcut o obsesie din a mă face mincinoasă… Idei puţine, dar fixe…“, scrie primarul Craiovei pe pagina sa de Facebook.
Că eşti jurnalist, inginer, profesor, muncitor sau ai orice altă meserie, ca om, ca locuitor al Craiovei, este greu de înţeles cum un primar se poate bate cu pumnul în piept că a încălcat legea. Oricât de imaginativi am fi, să-ţi faci din asta un titlu de glorie depăşeşte orice închipuire. Din cugetarea doamnei primar înţelegem că presa care nu o laudă în fiecare zi sau care relatează despre orice infracţiune sau contravenţie pe care ar mai comite-o pe viitor este băsistă. Logica distorsionată a acestui discurs de primar este surprinzătoare, mai ales din partea unei persoane care se laudă că a făcut legi în Parlamentul României timp de 12 ani. La fel de surprinzătoare este şi sfidarea la adresa jurnaliştilor neobedienţi, mai ales că doamna primar a lucrat în presă înainte de a intra în politică. De unde atunci atâta ură pentru foştii colegi de presă?

Doamna primar, trebuie să recunoaştem! Vom scrie până la epuizare despre încălcări ale legii, despre lucruri şi fapte care contravin interesului public. Vom scrie până când veţi înţelege că, din poziţia pe care o ocupaţi, trebuie să fiţi un exemplu pentru toţi locuitorii Craiovei şi nu un propovăduitor al încălcării legii. Vorbiţi de obsesia de a vă face mincinoasă. Fals. Dumneavoastră aveţi o obsesie din a fi linguşită, adulată, lăudată. Pe cine nu face asta îl consideraţi duşman. Ştim că pe politicieni îi supără adevărul, dar am sperat că dumneavoastră, tânără fiind, veţi avea altă mentalitate. Folosiţi în mod gratuit cuvinte. Nu a spus nimeni că toţi cei din USL sunt mincinoşi şi incompetenţi. O ştiţi prea bine, numai dacă vă aruncaţi privirea la instituţia de peste drum de dumneavoastră, consiliul judeţean. Dar vă place să generalizaţi şi să vă victimizaţi. Cu scuzele de rigoare, doamna primar, dar chiar aţi minţit şi o faceţi în continuare. Aţi încălcat legea în timp ce le cereaţi craiovenilor să respecte legea. Sună a ipocrizie. Ştim că vă supără adevărul, dar, cu riscul de a vă deranja din contemplarea propriei imagini şi a fi consideraţi din nou băsişti, vă spunem că adevărul nu se poate împiedica de dumneavoastră. Dacă veţi încălca legea din nou, vom scrie despre acest lucru. La fel, dacă veţi face lucruri bune, vom scrie despre acest lucru. Iar asta nu ţine de băsescianism, doamna primar, ci de meseria de jurnalist ale cărei principii le-aţi aruncat undeva, ca pe o jucărie stricată. Nu sunteţi perfectă, doamna primar. Nimeni nu e. Cu toţii greşim, inclusiv noi, jurnaliştii, băsişti sau nebăsişti, după cum vă place să ne împărţiţi în tabere. Diferenţa o face însă acceptarea greşelii.

P.S. Merită să ne aplecăm puţin şi asupra viceprimarului Cristina Calangiu, deoarece ne-a surprins cu îngrijorare starea sa după ce am citit postarea de pe pagina sa de Facebook. „Plec o săptămână din Craiova.. Abia aştept. În ultimele zile am înţeles de ce unii zic că suntem Sicilia României. Uneori am sentimentul că e mai periculos să fii cinstit. Promit să mă întorc nou nouţă, cu moralul foarte sus“.
Să o fi epuizat şi demoralizat atât de repede pe Cristina Calangiu primele luni de mandat? Să o fi scârbit atât de mult administraţia publică? Sau nu-i mai place oraşul pe care îl conduce cot la cot cu Olguţa Vasilescu? Altfel, de ce ar vrea să evadeze? Cum o dai, frazele de mai sus sunt total nepotrivite pentru cineva care ocupă funcţia de viceprimar al Craiovei, de la care te aştepţi să încerce să schimbe percepţia falsă despre oraş, nu să se lamenteze. Un exemplu pozitiv pentru craioveni ar fi fost dacă viceprimarul ar fi arătat încredere că-şi va duce la bun sfârşit planurile, evident dacă are vreunul. Sau dacă nu ar fugi de probleme în altă parte. Nu ne permitem să-i spunem Cristinei Calangiu ce să simtă. La urma urmei este om. Dar putem să-i spunem că, în spaţiul public, efectele unui astfel de mesaj sunt dintre cele mai nefericite. În loc să spere că în ciuda problemelor, lucrurile se vor rezolva, în loc să se simtă mândri că sunt olteni, craiovenii înţeleg că viceprimarul Craiovei este blazat, dezamăgit de actul administrativ şi că are nevoie să uite de oraş pentru o săptămână. Promisiunea întoarcerii cu un moral foarte sus rămâne fără substanţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS